«ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ
Νέο πακέτο κρατικών εγγυήσεων στους τραπεζικούς ομίλους

Προκλητικά κίνητρα που προμηνύουν ένταση των πλειστηριασμών

Τετάρτη 11 Δεκέμβρη 2019

Στη Βουλή κατατέθηκε χτες το βράδυ το νομοσχέδιο για την παροχή και νέας δέσμης κρατικών εγγυήσεων προς τους εγχώριους τραπεζικούς ομίλους, σε μια εξέλιξη που έρχεται να στηρίξει το κολοσσιαίων διαστάσεων εγχείρημα αναφορικά με την απαλλαγή τους από τα βαρίδια των «κόκκινων» δανείων. Το νομοσχέδιο μπαίνει σήμερα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, με στόχο να συζητηθεί και να ψηφιστεί αύριο από την Ολομέλεια.

Πρόκειται για το νέο εργαλείο με την «κωδική» ονομασία «Ηρακλής», με το οποίο οι τράπεζες θα μοιραστούν κρατικό πακέτο ύψους 12 δισ. ευρώ, προκειμένου στη συνέχεια να τιτλοποιήσουν και να μεταβιβάζουν σε «επενδυτές», funds και άλλους εμπλεκόμενους «παίχτες» προβληματικά δάνεια ύψους 30 δισ. ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο, το ελληνικό κράτος παρέχει εγγυήσεις για το τμήμα των προβληματικών δανείων που έχουν ισχυρές διασφαλίσεις, όπως, για παράδειγμα, η ύπαρξη υποθήκης στην πρώτη κατοικία ή άλλα περιουσιακά στοιχεία. Πρόκειται για ένα ακόμη προκλητικό κίνητρο προς τις τράπεζες και τους «επενδυτές» προκειμένου να εξαγοράσουν προβληματικά δάνεια και μάλιστα με τη διασφάλιση της κρατικής εγγύησης, και της αποζημίωσής τους σε περίπτωση που εμφανίσουν χασούρα στο πλαίσιο της διαχείρισης κάθε είδους προβληματικών δανείων.

«Το πρόγραμμα έρχεται να εφαρμοστεί την ιδανική στιγμή, καθώς υπάρχει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για τίτλους με θετικές αποδόσεις», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην αιτιολογική έκθεση, ενώ «στόχος του προγράμματος είναι (...) να υπάρξει ενθάρρυνση και το κίνητρο στις μεταβιβάζουσες τράπεζες να επιδιώξουν τη δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στους ισολογισμούς τους».

Μεταξύ άλλων οι σχετικές διατάξεις προβλέπουν:

-- Το «πρόγραμμα» να έχει διάρκεια 18 μήνες, με δυνατότητα παράτασης με υπουργική απόφαση και με τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

-- Βαρύτητα δίνεται και στο ζήτημα διαμόρφωσης ενός μηχανισμού παρακολούθησης των διαφόρων funds και άλλων «παικτών» αναφορικά με το βαθμό της «αποτελεσματικότητας» στην ανάκτηση των «κόκκινων» δανείων, παράλληλα βέβαια με την «προσπάθεια» που θα καταβάλουν οι τράπεζες με την ένταση των πλειστηριασμών και των εκβιασμών, συμπεριλαμβανομένης και της πρώτης κατοικίας.

-- Προβλέπεται η καταβολή προμήθειας προς το ελληνικό δημόσιο ως αντίτιμο της παρεχόμενης εγγύησης.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, «σε περίπτωση κατάπτωσης της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου (...) το ύψος της εν λόγω δαπάνης εξαρτάται από πραγματικά γεγονότα (πλήθος σχετικών περιπτώσεων κ.λπ.) και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των 12 δισ. ευρώ».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, με τη στήριξη του σχεδίου «Ηρακλής», δεκάδες χιλιάδες ακίνητα επί των οποίων έχουν εγγραφεί τραπεζικές υποθήκες θα περάσουν σε funds και άλλα κοράκια, που οσμίζονται κέρδη από τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων σε συνδυασμό βέβαια με την απογύμνωση της προστασίας στη λαϊκή στέγη, συμπεριλαμβανομένης και της πρώτης κατοικίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, «ο "Ηρακλής" είναι μία συστημική λύση που θα συμβάλει, μέσω της χορήγησης κρατικών εγγυήσεων, στη μείωση κατά περίπου 40% των μη εξυπηρετούμενων δανείων», ενώ «ανοίγει ο δρόμος για τη χορήγηση ρευστότητας στην αγορά και την πραγματική οικονομία, ώστε η Ελλάδα να πετύχει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης»...