ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
Περιθώρια «συνεργασίας» σε οικονομικά και διεθνή ζητήματα

Με τη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ

Πέμπτη 12 Δεκέμβρη 2019

Copyright 2019 The Associated

Ο Σ. Λαβρόφ κατά την άφιξή του στον Λευκό Οίκο
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.--

Στην πρόθεση Ρωσίας και ΗΠΑ «να καταβάλουμε περισσότερες προσπάθειες στους τομείς» όπου είναι εφικτό «να συνεργαστούμε με αμοιβαία επωφελή τρόπο», αναφέρθηκε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της προχτεσινής επίσκεψής του στις ΗΠΑ, όπου συναντήθηκε αρχικά με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, και στη συνέχεια με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Λαβρόφ εντόπισε περιθώρια «συνεργασίας» τόσο σε διεθνή ζητήματα, όσο και στον οικονομικό τομέα.

«Σε μια σειρά από τομείς έχουμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε χρήσιμα προς όφελος τόσο των σχέσεών μας όσο και της διεθνούς σταθερότητας», είπε αναφέροντας «τις εξελισσόμενες συνομιλίες και τους μηχανισμούς για τη Συρία, το Αφγανιστάν και το πυρηνικό πρόβλημα της Κορεατικής Χερσονήσου». Παράλληλα, «μιλήσαμε για την ανάγκη λήψης μέτρων για την αποφυγή επιδείνωσης της κρίσης στον Περσικό Κόλπο και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από τη μονομερή απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν». Εξάλλου, μετά τη συνάντηση με τον Μ. Πομπέο ο Λαβρόφ είχε αναφερθεί σε πρόταση της Ρωσίας «να ξεκινήσει διάλογο σχετικά με τη δημιουργία ενός συστήματος συλλογικής ασφάλειας γύρω από τον Κόλπο».

Ως προς τις «προοπτικές της οικονομικής συνεργασίας» ο Ρώσος ΥΠΕΞ σημείωσε πως «το διμερές εμπόριο θα έχει αυξηθεί κατά 25% στο τέλος του έτους σε σύγκριση με το 2016» και μάλιστα «παρά τις αμερικανικές κυρώσεις», ωστόσο υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια βελτίωσης. «Οι επιχειρηματικές κοινότητες και των δύο χωρών ενδιαφέρονται να προωθήσουν αμοιβαία επωφελή συνεργασία», πρόσθεσε ο Σ. Λαβρόφ.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ εκτίμησε ότι «ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνειδητοποιεί ειλικρινά τα οφέλη από τις καλές σχέσεις Ρωσίας - ΗΠΑ για τους Αμερικανούς, για τις αμερικανικές επιχειρήσεις, γενικά για τις ΗΠΑ και για την παγκόσμια κατάσταση», αρκεί «να βασίζονται στην ισορροπία συμφερόντων». Ωστόσο, «γνωρίζουμε ότι δεν ασπάζονται όλοι στις ΗΠΑ αυτήν την άποψη», είπε, εννοώντας τις ενδοαστικές αντιθέσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ, όπου «(ορισμένες δυνάμεις) προσπαθούν να επιβραδύνουν την εξομάλυνση των σχέσεών μας με όλα τα μέσα, επιβάλλοντας όλο και περισσότερες κυρώσεις (στη Ρωσία)».

Σημαντική χαρακτήρισε τη συνάντηση Τραμπ - Λαβρόφ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, «όμως είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για θετικές αλλαγές στις διμερείς σχέσεις».