ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αγώνας για δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση

Σε εκδήλωση των κλαδικών Οργανώσεων Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ μίλησε ο Γ. Πρωτούλης

Παρασκευή 13 Δεκέμβρη 2019

MotionTeam

Το έντονο ενδιαφέρον ανθρώπων που βρίσκονται στην πρωτοπορία των αγώνων του λαϊκού κινήματος προκάλεσε η εκδήλωση των κλαδικών Οργανώσεων της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ που πραγματοποιήθηκε χτες το βράδυ στο Πολυτεχνείο της Θεσσαλονίκης, με θέμα «Η νέα επίθεση κυβέρνησης και επιχειρηματικών ομίλων στην Κοινωνική Ασφάλιση. Οι θέσεις του ΚΚΕ» και ομιλητή τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.

Το μεγάλο αμφιθέατρο του Πολυτεχνείου γέμισε από εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, νέους, γυναίκες, απόμαχους της δουλειάς, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα εναντίον της επίθεσης στην Ασφάλιση.

Μέσα από την ομιλία αλλά και από τις ερωτήσεις που ακολούθησαν, αναδείχθηκε ότι η επίθεση στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα δεν είναι κάτι καινούργιο. Βρίσκεται σε πλήρη αντιστοιχία με την επίθεση στους μισθούς, στις Συλλογικές Συμβάσεις, με την αλλαγή προς το χειρότερο στις εργασιακές σχέσεις.

Δεν αφορά μόνο τη σύνταξη, αλλά και την προστασία της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία, την Πρόνοια, την ανεργία, την εργατική κατοικία. Αφορά όλους τους εργαζόμενους και κυρίως τους νέους και τις νέες, που δουλεύουν με τους πιο άθλιους όρους - με μερική απασχόληση, δουλειές του ποδαριού, ωρομίσθιοι και συμβασιούχοι, «ευέλικτοι» και αναλώσιμοι.


MotionTeam

Ο Γ. Πρωτούλης αναφέρθηκε στην κυβερνητική προπαγάνδα που εξελίσσεται μπροστά στη βόμβα που βάζει στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, με κατασκευασμένα στοιχεία με τα οποία στόχο έχει να «χρυσώσει το χάπι», να εξαπατήσει το λαό.

Και παρουσίασε την πρόταση του ΚΚΕ, τη μόνη ρεαλιστική για Υγεία - Πρόνοια δημόσια και δωρεάν, προστασία στη δουλειά, για να μην υπάρχει κανένας ανασφάλιστος, για αξιοπρέπεια στα γηρατειά.

Οπως είπε: «Η αντίληψή μας για το ασφαλιστικό σύστημα δεν το αντιμετωπίζει ως κόστος. Είναι πολιτικό και όχι λογιστικό ζήτημα.

Το ΚΚΕ αγωνίζεται για δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, για την οικοδόμηση ενιαίου συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, που περιλαμβάνει τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τις υπηρεσίες πρόληψης και αποκατάστασης της υγείας, τις παροχές και υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας. Δηλαδή είναι σύστημα κρατικό, εντάσσεται στον κεντρικό επιστημονικό - πανεθνικό σχεδιασμό, λειτουργεί με λαϊκή συμμετοχή και λαϊκό έλεγχο. Καταργείται η ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της Υγείας - Πρόνοιας».

Σημείωσε ότι η ενίσχυση της χρηματοδότησης της Κοινωνικής Ασφάλισης πρέπει να βαρύνει το κράτος και την εργοδοσία, ιδιαίτερα το μεγάλο κεφάλαιο, σε συνδυασμό με την αύξηση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων και την κατάργηση των φοροαπαλλαγών και άλλων προνομίων τους.

Τόνισε τέλος ότι το μεγάλο αυτό ζήτημα βγάζει αβίαστα στην επιφάνεια την ανάγκη για ριζοσπαστικές αλλαγές και πραγματικές ανατροπές - και αυτές δεν είναι οι κυβερνητικές εναλλαγές των διαχειριστών της αστικής εξουσίας. «Είναι η μαχητική συμπόρευση με το ΚΚΕ, η πρωτοπόρα πάλη μέσα στο λαό για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας χωρίς καπιταλιστικό κέρδος, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό».