ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Δικαίωμα όλων η πρόσβαση στον αθλητισμό

Συζήτηση με τον Γ. Κωνσταντίνου, πρόεδρο του ΕΚΖ, με αφορμή την επιτυχία των (για δεύτερη χρονιά) Αγώνων Στίβου για παιδιά

Σάββατο 14 Δεκέμβρη 2019 - Κυριακή 15 Δεκέμβρη 2019

Η οργανωτική επιτυχία και η μαζική συμμετοχή παιδιών, αλλά και θεατών στις εξέδρες, χαρακτήρισαν τους Αγώνες Στίβου για παιδιά (για δεύτερη χρονιά) που συνδιοργάνωσαν πρόσφατα το Εργατικό Κέντρου Ζακύνθου (ΕΚΖ) και η Αθλητική Γυμναστική Ενωση Ζακύνθου (ΑΓΕΖ), στο στάδιο της πόλης.

Με εφαλτήριο την επίσης επιτυχημένη περσινή πρώτη διοργάνωση, το ΕΚΖ συνέχισε και φέτος τη σπουδαία εκδήλωση, η οποία αρχίζει να καθιερώνεται ως ένας σημαντικός θεσμός στο νησί. Δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά των σχολείων της περιοχής να έρθουν σε επαφή με τα αγωνίσματα του κλασικού αθλητισμού, συμμετέχοντας - δωρεάν φυσικά - στους Αγώνες. Στηριζόμενο στην αντίληψη πως ο αθλητισμός δεν είναι πολυτέλεια αλλά δικαίωμα και ανάγκη, το ΕΚΖ στοχεύει μέσα από την εν λόγω εκδήλωση και με τη συνολική πολύπλευρη δράση του να περάσει το μήνυμα της σημασίας της μαζικής άθλησης για όλους, της δημιουργικής αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου.

Για την επιτυχία των Αγώνων Στίβου, τα μηνύματα της εκδήλωσης και γενικότερα την προσπάθεια του ΕΚΖ σε ζητήματα αθλητισμού στο νησί, μίλησε στον «Ριζοσπάστη» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Γιώργος Κωνσταντίνου.

Σημαντική αθλητική γιορτή

-- Τι ώθησε το ΕΚΖ να επαναλάβει φέτος την αθλητική εκδήλωση των Αγώνων Στίβου για παιδιά των σχολείων της περιοχής;


-- Ως Εργατικό Κέντρο γνωρίζουμε πολύ καλά, από τους εργαζόμενους - μέλη των σωματείων μας και όχι μόνο, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια οικογένεια και στο πώς τα παιδιά των εργατών και των υπαλλήλων θα απασχολήσουν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους. Ο αθλητισμός κατά τη γνώμη μας δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ανάγκη. Τα έξοδα όμως μια οικογένειας, από τη στιγμή που τα πάντα πληρώνονται, είναι δυσβάσταχτα και στον τομέα του αθλητισμού. Θέλοντας λοιπόν να δώσουμε το μήνυμα για μαζικό λαϊκό αθλητισμό, επιλέξαμε με το Τμήμα Στίβου της ΑΓΕΖ να προβάλουμε τον κλασικό αθλητισμό και ταυτόχρονα να κάνουμε και μια γιορτή για τα παιδιά, στην οποία οι γονείς δεν θα πλήρωναν ούτε ένα ευρώ.

-- Με βάση και την επιτυχία της περσινής πρώτης εκδήλωσης, πώς αποτιμάτε τους φετινούς Αγώνες;

-- Φαίνεται πλέον ότι έχει καθιερωθεί ως αθλητικό γεγονός. Είναι χαρακτηριστική η αγωνία - κυρίως των παιδιών, αλλά και των γονιών τους - αν θα γινόταν και φέτος η εκδήλωση, κάτι που φάνηκε και παρά την αναβολή λόγω κακοκαιρίας την πρώτη Κυριακή. Η προσέλευση ήταν για άλλη μια φορά συγκλονιστική, κοντά στα 300 παιδιά συμμετείχαν, ενώ είχαμε και νηπιάκια που συμμετείχαν για πρώτη φορά εκτός συναγωνισμού. Ιδιαίτερη μνεία θέλω να κάνω για τα παιδιά του Ειδικού Σχολείου, που για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μάς έδωσαν μαθήματα ζωής.


-- Ποιες δυσκολίες κληθήκατε να αντιμετωπίσετε στην προσπάθειά σας προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι Αγώνες;

-- Η συνδιοργάνωση ενός τέτοιου αθλητικού γεγονότος χρειάζεται καλή οργάνωση και δραστηριοποίηση των σωματείων και των μελών, παρέμβαση στα σχολεία μέσω των δασκάλων και των καθηγητών, από την οποία κρίνεται και η συμμετοχή των παιδιών. Ετσι, απευθυνθήκαμε μέσω της Πρωτοβάθμιας, της Δευτεροβάθμιας, του Συλλόγου Δασκάλων και της ΕΛΜΕ Ζακύνθου, οι οποίοι πραγματικά στήριξαν την προσπάθεια αυτή. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία ήρθαμε επίσης σε επαφή με Συλλόγους Γονέων, όπως αυτών του Ειδικού Σχολείου, για το κτιριακό πρόβλημα του οποίου κάναμε πολλές παρεμβάσεις, ενώ για το ίδιο θέμα έγινε και παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή. Για τη συνδιοργάνωση βοηθάει και η καλή σχέση που έχουμε αναπτύξει με την ΑΓΕΖ από την προηγούμενη χρονιά.

-- Ποια είναι η κατάσταση των αθλητικών υποδομών στη Ζάκυνθο;

-- Το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό αν σκεφτεί κανείς ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν αθλητικές υποδομές στο νησί οι οποίες να τηρούν τις προϋποθέσεις για τη σωστή άθληση των παιδιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι με τον μεγάλο περσινό σεισμό και τους μετασεισμούς που έχουμε στο νησί, ένα κομμάτι του γηπέδου όπου αθλούνται τα παιδιά του στίβου, η αίθουσα με τα βάρη, έχει σοβαρά προβλήματα και απαγορεύεται να προπονηθούν τα παιδιά εκεί, με αποτέλεσμα οι αθλητές να μεταφέρονται σε παρακείμενη αίθουσα, εκτός γηπέδου, η οποία δεν τηρεί και τις προϋποθέσεις. Ενώ οι προπονητές καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια, οι αρμόδιες αρχές δεν έχουν κάνει ακόμα καμία επέμβαση για να φτιαχτεί το κατεστραμμένο κομμάτι. Το πρόβλημα όμως είναι και συνολικότερο στις αθλητικές υποδομές στο νησί. Τα γήπεδα ποδοσφαίρου είναι σε άθλια κατάσταση, για κλειστό γυμναστήριο χρησιμοποιείται ένα σχολικό γυμναστήριο, ενώ δεν υπάρχει δημόσια πισίνα στο νησί. Ολα αυτά την ώρα που γυμνάζονται χιλιάδες παιδιά, πολλά δε με τεράστιες επιτυχίες σε πανελλαδικό ή ακόμα και διεθνές επίπεδο.

-- Μιλήστε μας για το θέμα της φετινής εκδήλωσης.

-- Βάλαμε - και συμφώνησε και η ΑΓΕΖ - ένα θέμα πολύ σημαντικό, που απασχολεί ιδιαίτερα: Το θέμα του πολέμου, της προσφυγιάς και της εκμετάλλευσης. Αναδεικνύουμε με αυτόν τον τρόπο ότι οι άνθρωποι θέλουν να ζουν και να ευημερούν στον τόπο τους αλλά η φτώχεια και οι πόλεμοι τους αναγκάζουν να μεταναστεύσουν για να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη. Την ίδια στιγμή η χώρα μας εγκλωβίζει αυτούς τους ανθρώπους και τους εμποδίζει να πάνε στις χώρες που θέλουν, τηρώντας τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας. Γι' αυτό, το σύνθημα της εκδήλωσης ήταν: «Θέλουμε έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά». Προβάλαμε επίσης τις εκδηλώσεις αλληλεγγύης που πραγματοποιούμε για οικογένειες στη Ζάκυνθο, αλλά και υλικό που συλλέξαμε για τους σεισμόπληκτους στην Αλβανία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ονομα - σταθμός για το νησί αλλά και πέρα από αυτό (2023-04-15 00:00:00.0)
Αύριο Σάββατο η αθλητική εκδήλωση για παιδιά (2023-04-07 00:00:00.0)
Το Σάββατο 8 Απρίλη οι αγώνες στίβου για παιδιά (2023-04-04 00:00:00.0)
Με επιτυχία και μαζική συμμετοχή οι παιδικοί αγώνες στίβου (2018-12-04 00:00:00.0)
Κολυμβητικός διάπλους Αγ. Σώστη - Μαραθονήσι (2017-08-03 00:00:00.0)