ΚΟΛΟΜΒΙΑ - ΧΙΛΗ
Συνεχίζονται οι συγκεντρώσεις ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα
Σάββατο 14 Δεκέμβρη 2019 - Κυριακή 15 Δεκέμβρη 2019

Από τη διαμαρτυρία στις 10/12 στο Σαντιάγκο της Χιλής ενάντια στην κρατική καταστολή
Νέες κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται στην Κολομβία από την Εθνική Επιτροπή Απεργίας (συσπείρωση εκατοντάδων εργατικών, αγροτικών, ιθαγένικων και φοιτητικών οργανώσεων), σε συνέχεια της μεγάλης γενικής απεργίας στις 21 Νοέμβρη, την οποία ακολούθησαν άλλες δύο γενικές απεργίες, συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες ενάντια στην αντιδραστική κυβέρνηση του Ιβαν Ντούκε, που αρνείται να καθίσει στο τραπέζι για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.

Η Επιτροπή, που στις 11 Δεκέμβρη συναντήθηκε για τέταρτη φορά με κυβερνητικό κλιμάκιο χωρίς να υπάρξει αποτέλεσμα, απαιτεί να ξεκινήσει διαπραγμάτευση με βάση μια ατζέντα 13 σημείων. Η δε κυβέρνηση προφασίζεται έναν ευρύτερο διάλογο με όλους τους παραγωγικούς φορείς που - υποτίθεται - έχει ξεκινήσει, «χωρίς αποκλεισμούς», τον οποίο οι διαδηλωτές χαρακτηρίζουν «μονόλογο» με στόχο την προώθηση του αντιλαϊκού πακέτου.

Οι λαϊκές δυνάμεις με τις κινητοποιήσεις τους απαιτούν από την κυβέρνηση να πάρει πίσω τα σχέδια για ελαστικοποίηση της εργασίας, πληρωμή των εργαζομένων ηλικίας μέχρι 25 ετών στο 75% του βασικού μισθού, αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης και νέα φοροαφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων σε συνδυασμό με απαλλαγές για τις επιχειρήσεις. Ζητούν επίσης ποιοτική δημόσια Εκπαίδευση και Υγεία - Πρόνοια, δημόσιες υποδομές και να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις. Επιπλέον, να διαλυθούν οι φονικές αστυνομικές «μονάδες αντιμετώπισης ταραχών» (ESMAD), που ήδη έχουν δολοφονήσει 4 ανθρώπους (μεταξύ τους τον 18χρονο Ντίλαν Κρουζ από σκάγια φυσιγγίου αστυνομικής καραμπίνας). Τέλος, να εφαρμοστεί από την κυβέρνηση η συμφωνία ειρήνης που υπέγραψε με τους αντάρτες των FARC το 2016, να αρχίσει διάλογος και με το άλλο αντάρτικο, το ELN, και να σταματήσουν οι δολοφονίες λαϊκών αγωνιστών, που γίνονται καθημερινά. Τελευταίο θύμα ήταν ο 24χρονος ιθαγενής αγωνιστής Τζίμι Αλμπέρτο Πακουέ στην επαρχία Σανταντέρ, τον οποίο γάζωσαν ένοπλοι που επέβαιναν σε μοτοσυκλέτα στις 8 Δεκέμβρη. Ο αριθμός των δολοφονημένων αγωνιστών τα τελευταία τρία χρόνια ξεπερνά ήδη τους 700.

Οι διαδηλώσεις δηλώνεται ότι θα συνεχιστούν και στη διάρκεια των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, με διαμαρτυρίες με το χτύπημα κατσαρόλας.

Διαδηλώσεις και στη Χιλή, με αιχμή την κρατική καταστολή

Στη Χιλή συνεχίζονται επίσης οι διαμαρτυρίες, έχοντας τις τελευταίες μέρες ως αιχμή το ζήτημα της βάρβαρης αστυνομικής καταστολής, που από τις 18 Οκτώβρη έχει ήδη προκαλέσει 28 θύματα, ενώ - τραγική ειρωνεία - την Τρίτη, Παγκόσμια Μέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δύο διαδηλωτές (μία 15χρονη μαθήτρια και ένα 32χρονος εργαζόμενος) βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο, χτυπημένοι από δακρυγόνα των καραμπινιέρων στο κεφάλι. Το μέγεθος της βαρβαρότητας, που θυμίζει τις μαύρες μέρες της δικτατορίας του Πινοσέτ, μαρτυρά και ο συνολικός αριθμός των τραυματιών από τις επεμβάσεις αυτής της άκρως στρατιωτικοποιημένης αστυνομίας με σφαίρες καουτσούκ, σκάγια από φυσίγγια, δακρυγόνα και χημικά, που φτάνει τους 3.449 (2.767 άνδρες, 397 γυναίκες και 254 έφηβοι και παιδιά). Από αυτούς 352 έχουν προβλήματα όρασης, με 21 να την έχουν χάσει μερικά ή ολικά.

Οι συγγενείς των θυμάτων και τα ίδια τα θύματα έχουν συγκροτήσει Επιτροπές, και την Πέμπτη προχώρησαν στην κατάθεση ποινικής δίωξης κατά των υπεύθυνων για την βάρβαρη καταστολή.

Την Τετάρτη τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατέθεσαν πρόταση σε αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για διοικητική δίωξη κατά του Αντρές Τσάντβικ, πρώην υπουργού Εσωτερικών (παραιτήθηκε στις 28 Οκτώβρη), για συνεχόμενη βάναυση καταστολή των διαδηλωτών και κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επίσης κατατέθηκε και πρόταση μομφής κατά του αντιδραστικού Προέδρου Ιβάν Πινιέρα, ο οποίος αναγκάστηκε να ανακοινώσει κάποια μέτρα για την αρωγή των θυμάτων και υποτίθεται τον περιορισμό της υπέρμετρης βίας από τις δυνάμεις καταστολής.

Επιπλέον, την Παρασκευή η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σε έκθεσή της ανέφερε ότι διαπίστωσε πως «η χιλιανή αστυνομία και ο στρατός χρησιμοποίησαν υπερβολική ή αχρείαστη βία προκειμένου να καταστείλουν τις πρόσφατες διαδηλώσεις, διαπράττοντας σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων - περιλαμβανομένων εξωδικαστικών εκτελέσεων και βασανιστηρίων - για τις οποίες πρέπει να ασκηθούν διώξεις». Ακόμα, ότι κατέγραψε «έναν ανησυχητικό αριθμό 345 ανθρώπων που υπέφεραν από οφθαλμικά τραύματα», όπως και ότι περίπου 1.615 άνθρωποι παραμένουν προφυλακισμένοι, μεταξύ των 28.000 που έχουν συλληφθεί από τα μέσα Οκτώβρη.

Η Κοινωνική Ενότητα (συσπείρωση άνω των 200 οργανώσεων - συνδικαλιστικών, φοιτητικών, ιθαγένικων, αγροτικών κ.λπ.) συνεχίζει τις συγκεντρώσεις, ζητώντας ουσιαστική βελτίωση της ζωής των λαϊκών στρωμάτων, δωρεάν - ποιοτική Παιδεία, Υγεία και περίθαλψη, να σταματήσει η καταστολή και ταυτόχρονα απορρίπτει τους κυβερνητικούς ελιγμούς της κυβέρνησης με κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης (εκτός του ΚΚ Χιλής) με τη λεγόμενη συμφωνία «για την ειρήνη και το νέο Σύνταγμα». Απαίτηση είναι η Συντακτική Συνέλευση που θα προετοιμάσει το νέο Σύνταγμα να εκλεγεί απευθείας από το λαό και η διαδικασία να εξασφαλίσει τη δυνατότητα ουσιαστικών αλλαγών σε σχέση με το Σύνταγμα της δικτατορίας, που παραμένει σε ισχύ σε μεγάλο βαθμό, καθώς οι νεοφιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις των τελευταίων 30 χρόνων δεν τόλμησαν να το αλλάξουν.