ΔΕΗ ΑΕ
Ενεργειακή φτώχεια για το λαό και χτύπημα των εργαζομένων η άλλη πλευρά των επιχειρηματικών σχεδίων
Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 2019

Eurokinissi

Την τελευταία «πινελιά» στην πολιτική «απελευθέρωσης» της εγχώριας αγοράς Ενέργειας έρχεται να προσθέσει το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ, όπως ανακοινώθηκε προχτές από τον πρόεδρο της επιχείρησης, το οποίο συντάχθηκε στη βάση του ενεργειακού νόμου που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση της ΝΔ στη Βουλή και του «Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα».

Το σχέδιο, με «εφόδια» το νέο πλήγμα στα δικαιώματα των εργαζομένων στην επιχείρηση και τις «εθελούσιες» απολύσεις, τη νέα επιδρομή και τους εκβιασμούς στα λαϊκά στρώματα (πάνω από 55.000 οι εντολές διακοπής ρεύματος μόνο το τελευταίο 4μηνο), την επιτάχυνση του κλεισίματος των λιγνιτικών μονάδων, έρχεται να επιταχύνει την «είσοδο» της ΔΕΗ στα «πράσινα» πεδία κερδοφορίας, μεταξύ άλλων και με τις «συμπράξεις» της ΔΕΗ με άλλους ιδιωτικούς επιχειρηματικούς ομίλους στις ΑΠΕ. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ ΑΕ επιβεβαίωσε άλλωστε στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου πως ήδη η επιχείρηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με 10 ομίλους.

Παράλληλα με την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων και ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια και σταθερότητα εφοδιασμού του εγχώριου ενεργειακού συστήματος και για τους κατοίκους των εν λόγω περιοχών, ο σχεδιασμός προβλέπει επίσης και την πώληση μεγάλου τμήματος του «φιλέτου» του ΔΕΔΔΗΕ, των δικτύων δηλαδή που τροφοδοτούν με ηλεκτρικό ρεύμα ολόκληρη τη χώρα, το «άνοιγμα» στην ηλεκτροκίνηση και την «ψηφιοποίηση» του συστήματος μέσω της εγκατάστασης των λεγόμενων «έξυπνων μετρητών» κ.ά.

Ειδικότερα για τον ΔΕΔΔΗΕ, θα πρέπει να σημειωθεί ότι εκτός από την τεράστια αξία που έχουν τα δίκτυα συνολικού μήκους 240.000 χλμ. περίπου και τα υψηλά περιθώρια κερδοφορίας που επιτρέπει η επιχειρηματική δραστηριότητα σε αυτά, ιδιαίτερη αξία αποκτά και από την επικείμενη άμεση ανανέωση του αριθμού των σημερινών μετρητών με νέας τεχνολογίας ψηφιακούς, έργο που υπολογίζεται περίπου σε 1,5 δισ. ευρώ σύμφωνα με τις ανεπίσημες μέχρι σήμερα εκτιμήσεις.

Το έργο αυτό μάλιστα, σε συνδυασμό με τη συνολικότερη αναβάθμιση του δικτύου, ενισχύει τη δυνατότητα του ΔΕΔΔΗΕ να αποτελέσει τον βασικό συμμετέχοντα και αποδέκτη επενδύσεων στις τεχνολογίες επικοινωνιών «5ης γενιάς» (5G), αφού η ανάπτυξή τους απαιτεί παράλληλα δίκτυο οπτικών ινών και παροχή ρεύματος, καθιστώντας έτσι τον κάτοχο του δικτύου ηλεκτρισμού βασικό «παίκτη» σε μια ακόμη επένδυση στρατηγικής σημασίας για τα μονοπώλια.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι μέχρι σήμερα, όπως διαρρέεται ανεπίσημα, μια σειρά επιχειρηματικοί «κολοσσοί», μεταξύ των οποίων γερμανικής, γαλλικής, ιταλικής και κινεζικής προέλευσης, εκφράζουν έντονη επιθυμία να εισέλθουν στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΕΔΔΗΕ. Προφανώς και η απόφαση αυτή θα κριθεί στη βάση και ευρύτερων γεωπολιτικών συσχετισμών και ανταγωνισμών, που ανάμεσα στα άλλα σηματοδοτεί και νέους πολύ μεγάλους κινδύνους για το λαό.