Κειμήλια της Μεραρχίας «Ακουι»
Κυριακή 9 Δεκέμβρη 2001

Ελληνικά και ιταλικά βιβλία για τη σφαγή της «Ακουι»
Μια σημαντική ιστορική έκθεση για τη μεγάλη θυσία των ανδρών της Μεραρχίας «Ακουι», το Σεπτέμβρη του 1943, παρουσιάστηκε στο Αργοστόλι Κεφαλλονιάς (το καλοκαίρι μέχρι και τις αρχές Οκτωβρίου). Εκτέθηκαν όπλα της «Ακουι», τηλεπικοινωνιακό υλικό, ατομικά είδη των εκτελεσθέντων αξιωματικών και στρατιωτών, κράνη, παγούρια, καραβάνες, φωτογραφίες των πεσόντων στις μάχες και των εκτελεσθέντων, ελληνικά και ιταλικά βιβλία σχετικά με την εξέγερση και τη σφαγή, προκηρύξεις που έριχναν οι Γερμανοί απ' τ' αεροπλάνα, στα ιταλικά, πολεμικά ανακοινωθέντα, μέχρι και ένα αχρηστευμένο από τους Γερμανούς ιταλικό βαρύ πυροβόλο, όλα μέσα σ' ένα πνεύμα σεβασμού στη θυσία των θυμάτων, τιμής στον αντιφασιστικό αγώνα τους, καταδίκης των καταστροφικών ιμπεριαλιστικών πολέμων και πίστης στα πανανθρώπινα ιδανικά της Ελευθερίας, της Ειρήνης, της Αδελφοσύνης και Αλληλεγγύης των λαών.

Την έκθεση, εκτός από τους Κεφαλλονίτες που την επισκέφθηκαν ομαδικά και τους άλλους Ελληνες τουρίστες, επισκέφθηκαν και πολλοί ξένοι. Αγγλοι, Ιταλοί και Γερμανοί. Για τους περισσότερους, το γεγονός ήταν τελείως άγνωστο και όταν μάθαιναν γιατί επρόκειτο, έκπληκτοι περιεργάζονταν τα εκθέματα με δέος.

Οργανωτές της έκθεσης ήταν ο Ελληνοϊταλικός Σύνδεσμος Φιλίας Κεφαλλονιάς - Ιθάκης, (πρόεδρός του είναι η Ιταλίδα γιατρός που εργάζεται στην Κεφαλλονιά, Κλωτίλντη Περρόττα), η Καθολική Εκκλησία του Αργοστολίου, ο ιερέας της Σεβερίνο Τρεντίν, σε συνεργασία με την ΠΕΑΕΑ Κεφαλλονιάς - Ιθάκης.

Οι οργανωτές και συντελεστές της έκθεσης συνέβαλαν στην προβολή της θυσίας των αντιφασιστών Ιταλών, που πέσανε μαχόμενοι κατά του φασισμού.

...και «Τα Χρονικά»

Και ενώ αυτό το πνεύμα κυριάρχησε σ' όλη τη διάρκεια της έκθεσης, μια χονδροειδής, απαράδεκτη πρόκληση έγινε από την εβδομαδιαία εφημερίδα τ' Αργοστολίου «Τα Χρονικά». Την Κυριακή 12 Αυγούστου 2001 στη στήλη «Χωρίς τίτλο», δημοσίευσε το ακόλουθο σχόλιο, που το παραθέτουμε αυτούσιο και με τις ασυνταξίες του:

Ατομικά είδη εκτελεσμένων στρατιωτών και τηλεπικοινωνιακό υλικό της ιταλικής Μεραρχίας
«Δεν ξέρω εάν η Πρόεδρος Ελληνο-Ιταλικής φιλίας πριν κάνει αυτή την περιβόητη έκθεση των θυσιασθέντων Ιταλών σκέφθηκε ότι στους πολλούς τουρίστες αλλοδαπούς υπάρχουν και Γερμανοί, οι οποίοι θέλουν καταλάβουν επιτέλους τι επιδιώκουν με αυτές τις μνήμες. Η παγκοσμιοποίηση επιβάλλει άλλους δρόμους, και ρωτάμε ευθέως ζήτησε έστω από την Ιταλική Κυβέρνηση την έγκριση γι' αυτή την απόφαση του Ελληνο-Ιταλικού Συνδέσμου; θα βρεθεί κάποια ελληνική αρχή να προασπίσει το δίκιο του τόπου; διότι ουσία και αυτά θλίβονται όπως παρουσιάζεται το γεγονός. Η Ελλάδα ποτέ δεν ξεχνά τη μακιαβελίστικη εξωτερική πολιτική της Ιταλίας ως αναφορά τα Ιόνια Νησιά και πάντοτε θα θυμάται την κατοχή.

Οταν απουσιάζει η προβολή του Μαυσωλείου των Ριζοσπαστών μας πειράζει το υφιστάμενο Μαυσωλείο των Ιταλών ας το καταλάβουνε επιτέλους».

Το πολλαπλώς αχαρακτήριστο σχόλιο των «Χρονικών» προκαλεί τα αισθήματα και τη νοημοσύνη του κεφαλλονίτικου λαού. Απευθύνεται στα εθνικιστικά ένστικτα, ξένα στην ψυχολογία του Κεφαλλονίτη, όπως έχει αποδείξει σε κάθε κρίσιμη στιγμή.

Θεωρεί τους Γερμανούς τουρίστες, εργαζόμενους και συνταξιούχους, οπαδούς του Χίτλερ, που θα παρεξηγούνταν με την έκθεση.

Ταυτίζει την επεκτατική πολιτική του Μουσολίνι με τη θυσία των Ιταλών αντιφασιστών μαχητών, που θυσίασαν τη ζωή τους πολεμώντας αυτήν την πολιτική. Φυσικά, οι «άλλοι δρόμοι της παγκοσμιοποίησης» και της «Νέας Τάξης», μόνον ιστορικές εκθέσεις που καταγγέλλουν τα έργα της προηγούμενης «Νέας Τάξης» δεν επιθυμούν.

Η έκθεση για τη Μεραρχία «Ακουι» υπήρξε πηγή γνώσης, έδωσε την ευκαιρία σε Ελληνες και ξένους να πληροφορηθούν και να εκτιμήσουν τα γεγονότα και τα θύματα του αντιφασιστικού αγώνα.

Οσο για το αν «απουσιάζει το Μαυσωλείο των Ριζοσπαστών», τα «Χρονικά» ας αναζητήσουν αλλού τις ευθύνες, αντί να αγανακτούν για το «Μαυσωλείο των Ιταλών» που έδωσαν τη ζωή τους για πανανθρώπινα ιδανικά.

Στις 22 Σεπτεμβρίου, έγινε το καθιερωμένο μνημόσυνο των θυμάτων στο μνημείο της Μεραρχίας «Ακουι» στη Λάση τ' Αργοστολίου, αν και το επίσημο έγινε φέτος στην πόλη Acqui Terme (Θερμά νερά) της βορειοδυτικής Ιταλίας, συνώνυμη της Μεραρχίας «Ακουι», που έχει αδελφοποιηθεί με τ' Αργοστόλι. Σ' αυτό συμμετείχαν αντιστασιακοί από τη Βόρεια Ιταλία και δύο ιερείς της φραγκισκανής εκκλησίας, που συνόδεψαν τον ιερέα της φραγκισκανής εκκλησίας τ' Αργοστολίου στη μνημόσυνη τελετή.


Βαγγέλης ΣΑΚΚΑΤΟΣ