Υπέγραψαν τη συμφωνία αφήνοντας εκκρεμότητες...
Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2001

Associated Press

Η πόζα τους δημοσιογράφους
BONNH.--

Με κενές πάνω από δέκα υπουργικές θέσεις και με τον επικεφαλής της νέας μεταβατικής κυβέρνησης εξάμηνης θητείας Χαμίντ Καρζάι τραυματισμένο ελαφρά από τα «φίλια» πυρά που εξαπέλυσαν χτες κατά λάθος... αμερικανικά βομβαρδιστικά στο Αφγανιστάν, οι τέσσερις αφγανικές αντιπροσωπείες που συμμετείχαν στις συνομιλίες της Βόννης υπέγραψαν τελικά χτες τη συμφωνία του ΟΗΕ ενώπιον του Γερμανού Καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ, του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ και του απεσταλμένου του ΟΗΕ για το Αφγανιστάν, Λαχντάρ Μπραχίμι.

Οι ολονύχτιες διαπραγματεύσεις που εξελίσσονταν έως το βράδυ της Τρίτης μέχρι τα ξημερώματα της Τετάρτης απέδωσαν στην πλήρωση των περίπου δύο τρίτων των θέσεων της 29μελούς μεταβατικής κυβέρνησης που αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα στις 22 του μήνα. Πέρα απ' το διορισμό του 44χρονου φιλομοναρχικού μουτζαχεντίν Χαμίντ Καρζάι στη θέση του επικεφαλής του 29μελούς προσωρινού κυβερνητικού σχήματος, αποφασίστηκε πως τα στελέχη της Βόρειας Συμμαχίας θα καταλάβουν πάνω από το 50% των κυβερνητικών πόστων, μεταξύ αυτών τα υπουργεία Εξωτερικών (απ' τον Αμπντάλα Αμπντάλα), Αμυνας (απ' το στρατηγό Μοχάμαντ Κασίμ Φασίμ) και Εσωτερικών (απ' το Γιούνις Κανούνι).

Οι αντιπροσωπείες που υποστηρίζουν τον εξόριστο στην Ιταλία πρώην μονάρχη του Αφγανιστάν Ζάχερ Ζαχ καταλαμβάνουν οκτώ θέσεις μεταξύ αυτών τα υπουργεία Οικονομικών, Εκπαίδευσης και Ανοικοδόμησης.

Τέλος, γνωστοποιήθηκε και η συμμετοχή των ακόλουθων δύο γυναικών στο 29μελές προσωρινό κυβερνητικό σχήμα: Η Σίμα Σαμούρ θα αναλάβει μία απ' τις πέντε θέσεις του αναπληρωτή πρωθυπουργού και το υπουργείο Γυναικείων Υποθέσεων και η Σουχάιλα Σεντίκι θα αναλάβει το υπουργείο Υγείας.

Η δικαιολογία που δημοσιοποιήθηκε για την αδυναμία πλήρωσης των υπολοίπων 10 έως 13 υπουργικών θέσεων ήταν πως οι τέσσερις αφγανικές αντιπροσωπείες που συμμετείχαν στις εννιαήμερες συνομιλίες της Βόννης δεν αντιπροσωπεύουν όλες τις αφγανικές εθνότητες και πως δεν κατέστησαν δυνατές οι συνεννοήσεις με τους υποψήφιους ενδιαφερόμενους...

Μεγάλες προσδοκίες...

Σε τόνους συγκρατημένης αισιοδοξίας και αυξημένων προσδοκιών για το από δω και πέρα μέλλον του Αφγανιστάν κυμάνθηκαν οι περισσότερες αντιδράσεις ηγετών και διεθνών οργανισμών.

Ο ειδικός εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Λαχντάρ Μπραχίμι, αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας στη Βόννη προέτρεψε τις αντιπροσωπείες να μην απογοητεύσουν τον αφγανικό λαό, λέγοντας: «Τα μάτια του κόσμου θα βρίσκονται επάνω σας και θα φέρετε μεγάλη ευθύνη».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ επικρότησε από την Αγκυρα την πολιτική συμφωνία που υπεγράφη στη Βόννη δηλώνοντας:«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από τη δουλιά που έκαναν οι ίδιοι οι Αφγανοί ηγέτες, αλλά και από τη γερμανική κυβέρνηση... Τώρα αρχίζει η πραγματική δουλιά»...

Ο οικοδεσπότης των συνομιλιών της Βόννης, καγκελάριος Σρέντερ επέλεξε να κάνει μνεία στις δυνατότητες και το ρόλο του ΟΗΕ σε διεθνείς κρίσεις λέγοντας πως η υπογραφή της συμφωνίας για το Αφγανιστάν αποδεικνύει πως «τα Ηνωμένα Εθνη είναι σε θέση να διαδραματίσουν το ρόλο κινητήριας δύναμης για την επίλυση διεθνών κρίσεων».

«Πολύ θετική», σχολίασε την υπογραφή της συμφωνίας της Βόννης και ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Λοσιούκοφ, που πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Αν αναγνωρίσουν αυτή την κυβέρνηση οι Αφγανοί, εμείς είμαστε έτοιμοι να διευρύνουμε τις διπλωματικές σχέσεις μας με την υπό συγκρότηση κυβέρνηση».

Τη συμφωνία καλωσόρισε στο Παρίσι και ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, που σχολίασε πως πρόκειται για μία «πολύ σημαντική φάση της απαραίτητης διαδικασίας για την εγκαθίδρυση μιας νόμιμης εξουσίας στο Αφγανιστάν».

Τέλος, και το Πακιστάν αντέδρασε θετικά στην υπογραφή της συμφωνίας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «τώρα πια θα είναι δυνατή μια διαρκής ειρήνη στο Αφγανιστάν».