Τα ... εθελοντικά
Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2001

Γρηγοριάδης Κώστας

ΜΑΣ ΠΗΡΑΝ τ' αυτιά τούτες τις μέρες, με αφορμή τη (χτεσινή) Παγκόσμια Μέρα του Εθελοντισμού και την Ολυμπιάδα του 2004. Λίγο θέλει ακόμα, για να βγει η Γιάννα Αγγελοπούλου στα κανάλια και να μας κατηγορήσει όλους για τεμπέληδες, μια και δεν μπορεί να συγκεντρώσει τον αριθμό των εθελοντών που της χρειάζονται.

Οταν, όμως, ζητούσε «εθελοντές» για τα έργα και τις υποδομές (πριν τη σύσταση του Οργανισμού του 2004, αλλά και μετά), για να ξεκοκαλίσουν τα χρήματα του Ελληνα φορολογούμενου, μαζευτήκανε ...δεκάδες χιλιάδες. Είναι θέμα ...κινήτρων, όπως καταλαβαίνετε.

Μάλιστα, ούτε η συμμετοχή στην όλη υπόθεση του Χριστόδουλου και της Εκκλησίας δε φαίνεται να μπορεί να βοηθήσει την κατάσταση, ούτε και οι εκδηλώσεις, που διοργανώνει για το θέμα η ΔΑΠ ΝΔΦΚ.

Είπαμε, φανατικοί θρησκόληπτοι μπορεί κάποιοι να είναι, δεξιοί και νεοφιλελεύθεροι μπορεί να είναι. Τόσο βλάκες, όμως, δεν είναι...

Οσο για την καμπάνια του υπουργείου Παιδείας, περί εθελοντισμού γενικώς, δε λέμε, ωραίες είναι οι θεωρίες για τη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά μέσω μη κυβερνητικών οργανώσεων. Μόνο που οι κυβερνώντες μας έχουν αποδείξει περίτρανα και πολλάκις πόσο υπολογίζουν τη συμμετοχή των πολιτών!

Οταν οι «πολίτες» συμμετέχουν στις κατά καιρούς φιέστες και καμπάνιες τους, είναι καλοί. Οταν συμμετέχουν στα κοινά, διεκδικώντας και υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματά τους, τότε το λόγο έχουν τα ΜΑΤ.

Ετσι, για να ξέρουμε, δηλαδή, πού είχε πάει η λαϊκή συμμετοχή για τους αγρότες, όταν αποφασίζονταν οι τιμές στον καπνό και στο βαμβάκι και η κυβέρνηση έλεγε ότι είναι ικανοποιημένοι; Οι αγρότες, άραγε, δεν είχαν δικαίωμα «συμμετοχής» στο όλο θέμα;

Ειδικά, δε, για την Ολυμπιάδα, θυμίζουμε ότι και διάφορες συσπειρώσεις, σύλλογοι και φορείς, που υπερασπίζονται το περιβάλλον και τις ανθρώπινες συνθήκες ζωής, «μη κυβερνητικές οργανώσεις» είναι κι αυτές. Μόνο που δεν τυγχάνουν ανάλογης αντιμετώπισης...



Παπαγεωργίου Βασίλης