Στο δρόμο του αγώνα οι μαθητές

Διαδηλώσεις χτες σε Θεσσαλονίκη, Αρτα και σήμερα στη Λάρισα

Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2001

Από την κινητοποίηση των μαθητών ΤΕΕ της Αθήνας στις 29/11, το νέο ραντεβού δόθηκε για τις 13 Δεκέμβρη
Με μεγάλη συμμετοχή μαθητών από 9 δευτεροβάθμια σχολεία της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί το μαθητικό συλλαλητήριο που οργάνωσε το Συντονιστικό Ημερήσιων Σχολείων και ΤΕΕ για τη διεκδίκηση άμεσων λύσεων στα ασφυκτικά προβλήματα της Παιδείας.

Το συλλαλητήριο ξεκίνησε μετά από συγκέντρωση των μαθητών στο χώρο μπροστά στο άγαλμα του Βενιζέλου και με πορεία μέσω των οδών Εγνατία και Βενιζέλου κατευθύνθηκε στο Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου οι μαθητές παρέμειναν επί αρκετή ώρα, φωνάζοντας συνθήματα που κεντρικό αίτημα είχαν την περικοπή των πολεμικών δαπανών και τη διασφάλιση σχολείων και βιβλίων για τους μαθητές.

Μετά το τέλος της διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε Συνέλευση του Συντονιστικού Ημερήσιων Σχολείων και ΤΕΕ και, όπως μας δήλωσε ο Σοφοκλής Αλχαζίδης, μέλος του Συντονιστικού και πρόεδρος του ΤΕΕ Σταυρούπολης, αποφασίστηκε το Συντονιστικό να απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους μαθητές για συμμετοχή στη μεγάλη λαϊκή διαδήλωση στις 13 Δεκέμβρη, που αποτελεί και μορφή αντίστασης ενάντια στον Ευρωτρομονόμο. «Εμείς οι μαθητές», τόνισε ο Σοφοκλής Αλχαζίδης, «νιώσαμε όλες αυτές τις μέρες των μαθητικών κινητοποιήσεων στο πετσί μας τον τρομονόμο».

Αποφασίστηκε, επίσης, να σταλούν μηνύματα συμπαράστασης στους αγωνιζόμενους αγρότες.

Σήμερα στη Λάρισα

Με συγκέντρωση στο παλαιό κτηνιατρείο Λάρισας στις 9.30 π.μ διαδηλώνουν σήμερα οι μαθητές των ΤΕΕ του νομού. Την κινητοποίηση διοργανώνει η «Πρωτοβουλία Μαθητών ΤΕΕ» Λάρισας, η οποία, σε ανακοίνωσή της, καταγγέλλει την κυβερνητική πολιτική που υποβαθμίζει τα σχολεία τους, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:«Μας αναγκάζουν να αγοράζουμε τα ξενόγλωσσα βιβλία, τα εργαστήριά μας έχουν το ίδιο χάλι, όπως πάντα, οι προσλήψεις των καθηγητών έγιναν μετά από διαμαρτυρίες μας, το περίφημο 7ο ΤΕΕ λειτουργεί ως αποθηκευτικός χώρος για μαθητές και τμήματα άλλων ΤΕΕ».

Δυναμικά στην Αρτα

Με μια μεγάλη πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Αρτας απάντησαν χτες το πρωί οι μαθητές των δύο ΤΕΕ της πόλης, στη συνεχιζόμενη αδιαφορία του υπουργείου Παιδείας, για την επίλυση των σοβαρότατων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Με αιτήματα αιχμής, την κάλυψη των κενών θέσεων των εκπαιδευτικών, την προμήθεια των βιβλίων, τη δημιουργία σύγχρονων εργαστηρίων και διδακτικών αιθουσών, οι μαθητές από νωρίς το πρωί συγκεντρώθηκαν έξω από τα σχολεία τους, απ' όπου ξεκίνησε η διαδήλωση. Οι μαθητές φωνάζοντας συνθήματα «θέλουμε εργαστήρια, καθηγητές, βιβλία και όχι διαβατήρια για την ανεργία», «η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι με αγώνες κατακτιέται» πορεύτηκαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης που κατέληξε στη νομαρχία.