Συζητήσεις για το hip hop σε Αθήνα και Μενίδι
Τετάρτη 25 Δεκέμβρη 2019

Στην Αθήνα
Δύο άκρως ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις για το hip hop και το στίχο του πραγματοποιήθηκαν στα Στέκια Πολιτισμού της ΚΝΕ σε Αθήνα και Μενίδι, στα μέσα Δεκέμβρη.

Το περιεχόμενο των συζητήσεων, που είχαν τίτλο «It's bigger than hip hop... Fight the power!», κέντρισε την προσοχή όσων τις παρακολούθησαν, ενώ αναπτύχθηκαν γόνιμος προβληματισμός και ανταλλαγή απόψεων για αυτό το είδος μουσικής. Τα θέματα που απασχόλησαν ήταν κυρίως ο ρόλος της τέχνης και της δημιουργίας στην εποχή μας, η σχέση του καλλιτέχνη με την κοινωνία, μέσα από παραδείγματα hip hop μουσικής.

Στα πάνελ των συζητήσεων συμμετείχαν οι καλλιτέχνες: «Ζωγράφος», Αντώνης Μεϊμάρης («Κοινοί Θνητοί»), «Σφάλμα» (στην Αθήνα) και «Χακ» («Urban Pulse»), «Dj Rico» και «Drugitiz» (στο Μενίδι).

Ολοι, ο καθένας με τον προσωπικό του τρόπο, μετέφεραν τη δική τους εμπειρία απ' το πώς οι ίδιοι γράφουν μουσική και στίχο, από πού αντλούν τις μουσικές επιρροές τους, ποια ερεθίσματα στην κοινωνική πραγματικότητα και ποια βιώματα έχουν, πώς τους επηρεάζουν, ποιες συγγένειες υπάρχουν ανάμεσα στη hip hop και την ηλεκτρονική ή την παραδοσιακή μουσική κ.ά. Επίσης, απάντησαν σε ερωτήσεις του κοινού, όπως, πώς αναπτύχθηκε ιστορικά το hip hop και σε ποιες χώρες, τι στάση κρατάει η πλειοψηφία της hip hop σκηνής απέναντι στο φασισμό κ.ά.

Στο Μενίδι
Παρέμβαση εκ μέρους της ΚΝΕ έκανε η Αννα Λουκίδου - Ανδρέου, μέλος της Πολιτιστικής Επιτροπής του ΚΣ, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε: «Το καπιταλιστικό σύστημα μέσα και απ' την τέχνη προβάλλει τα δικά του πρότυπα και "διαπαιδαγωγεί" αντίστοιχα τους νέους. Σήμερα, υπάρχει ανάγκη για τέχνη που πέρα και απ' την κριτική της κοινωνίας και των βάρβαρων φαινομένων που γεννά, θα προβληματίζει και γύρω απ' την ανάγκη αλλαγής της. Γιατί πράγματι η τέχνη μπορεί να παίξει ρόλο στη σημερινή πάλη, να καλλιεργήσει το συναίσθημα, τη θέληση για δράση, να εμπνεύσει αγωνιστικό πρότυπο ζωής». Ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες και σημείωσε: «Μέσα απ' όλες αυτές τις πρωτοβουλίες, θέλουμε να συνεχίσουμε να απευθυνόμαστε σε όσους καλλιτέχνες, αλλά και φίλους της hip hop σκηνής δεν "βολεύονται" με τη σημερινή κατάσταση και το σημερινό σύστημα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά (2024-05-29 00:00:00.0)
Σήμερα η συναυλία (2023-12-21 00:00:00.0)
«Είμαι κάθε φορά το μέλλον!» (2022-05-25 00:00:00.0)
Αγκαλιάστηκαν από τους μαθητές τα Street Events της ΚΝΕ (2020-07-01 00:00:00.0)
Πολύμορφες δράσεις με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Πολιτισμού (2020-05-20 00:00:00.0)
«Ρόδες» στο «Συρμό» (2006-12-17 00:00:00.0)