Προχθές στο Μουσείο Μπενάκη παρουσιάστηκαν οι τρεις τόμοι μιας ακόμη, μνημειώδους, τετράτομης επιστημονικής σειράς της «Μέλισσας». Τίτλος της «Αρχιτεκτονική στην Ελλάδα». Πρόκειται για εκτενέστατες έρευνες - μελέτες που ανατέθηκαν σε διακεκριμένους πανεπιστημιακούς καθηγητές της Αρχιτεκτονικής στο ΕΜΠ, «πολύτιμη παρακαταθήκη» για τους μελετητές στο άμεσο και προσεχές μέλλον, όπως τόνισαν στις ομιλίες τους ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Αγγελος Δεληβοριάς και ο υπουργός Αιγαίου Νίκος Σηφουνάκης.
Ο πρώτος τόμος με τίτλο «Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Αρχιτεκτονική στην Ελλάδα» υπογράφεται από τον επί πολλά χρόνια πρόεδρο της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης Χαράλαμπο Μπούρα, ο οποίος συνέλεξε όλα τα στοιχεία (πηγές, μελέτες, βιβλιογραφία, κλπ) για την ελληνική βυζαντινή και μεταβυζαντινή αρχιτεκτονική, «που διαθέτει τη μεγαλύτερη πρωτοτυπία και ομορφιά και διατηρείται σε καλύτερη κατάσταση από την αντίστοιχη σε άλλες χώρες», όπως σημείωσε ο καθηγητής.
Ερευνώντας και γράφοντας τον τρίτο τόμο, με τίτλο «Μοντέρνα Αρχιτεκτονική στην Ελλάδα», ο συγγραφέας του Δημήτρης Φιλιππίδης ένιωσε «να κοιλοπονά μόνος, μην ξέροντας πού θα τελειώσει η περιπέτεια του μοντέρνου».
Ο υπό έκδοση τέταρτος τόμος «Αρχαία Αρχιτεκτονική στην Ελλάδα» υπογράφεται από τον πολύ νεότερο από τους προαναφρόμενους μελετητές, αλλά διεθνούς φήμης πλέον Μανώλη Κορρέ, αναστηλωτή του Παρθενώνα, ο οποίος με πληθώρα σχεδίων του θα «αποκαταστήσει» την εικόνα των αρχαίων μνημείων.