ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Το ΚΚΕ έθεσε τα αιτήματα των αγροτών

Παρέμβαση του Γ. Πατάκη στην αρμόδια Επιτροπή Γεωργίας

Παρασκευή 7 Δεκέμβρη 2001

Τα προβλήματα των Ελλήνων αγροτών και τα ανυποχώρητα αιτήματα των μαχητικών κινητοποιήσεών τους έθεσε, με εκτός ημερήσιας διάταξης παρέμβασή του στην Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Πατάκης, ζητώντας από την Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της υπαίθρου να αντιληφθεί την άσχημη κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει οι αγρότες στην Ελλάδα και να στείλει ψήφισμα συμπαράστασης στους Ελληνες αγρότες. Η Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της υπαίθρου αποφάσισε, τροποποιώντας προγραμματισμό των επισκέψεών της την αποστολή αντιπροσωπείας της στην Ελλάδα, με έναρξη των εργασιών της στις αρχές Ιανουαρίου, αμέσως μετά τις διακοπές, προκειμένου να διαπιστώσει επιτόπου τα προβλήματα και να ενημερωθεί για τα αιτήματα των Ελλήνων αγροτών.

Στην παρέμβασή του πιο ειδικά ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε τα εξής:

«Θα ήθελα και το θεωρώ απαραίτητο να ενημερώσω την Επιτροπή Γεωργίας ότι οι αγρότες της χώρας μου, με καθολική συμμετοχή, βρίσκονται εδώ και ένα μήνα σε μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις - συλλαλητήρια με τα γεωργικά τους μηχανήματα, διαμαρτυρόμενοι για την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, η οποία στα πλαίσια της «Ατζέντας 2001» περικόπτει δραστικά τα κοινοτικά κονδύλια για τη γεωργία, εξανεμίζει το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών και απειλεί με αφανισμό δυναμικές καλλιέργειες όπως τον καπνό - όπου προτείνεται να καταργηθούν οι επιδοτήσεις με πρόσχημα την προστασία της δημόσιας υγείας - το βαμβάκι, το ελαιόλαδο, τα οπωροκηπευτικά, τα σιτηρά και άλλες καλλιέργειες, στα οποία η ΕΕ είναι ελλειμματική. Οι δημόσιες δαπάνες για τη γεωργία στην Ελλάδα έχουν μειωθεί δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες, χωρίς να γίνονται έργα υποδομής, κύρια αρδευτικά έργα, που έχουν ανάγκη πολλές περιοχές της χώρας μου, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το κόστος παραγωγής, να μειώνεται η παραγωγικότητα της ελληνικής γεωργίας και το εισόδημα των αγροτών. Η λειψυδρία είναι μόνιμο φαινόμενο με μεγάλες καταστροφές, εξαιτίας της έλλειψης των πιο πάνω έργων.


Οι συνεταιριστικές οργανώσεις είναι χρεοκοπημένες και έχουν περιθωριοποιηθεί, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να στηρίξουν και να προστατεύσουν το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών από τους βιομηχάνους και μεγαλέμπορους που αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές τα προϊόντα μας. Η Αγροτική Τράπεζα έπαψε να παίζει τον κάποιο κοινωνικό ρόλο που έπαιζε μέχρι χτες, αφού έγινε εμπορική τράπεζα και εισήχθη στο Χρηματιστήριο. Δημόσιοι αγροτικοί οργανισμοί που θα μπορούσαν να παίξουν αναπτυξιακό παραγωγικό ρόλο όπως ο Οργανισμός Βάμβακος, Καπνού, Ελαιολάδου, Γάλακτος κ.ά. διαλύονται.

Θα μπορούσα να πω πολλά αλλά δεν το επιτρέπει ο χρόνος. Θα ήθελα να υπογραμμίσω όμως τα εξής: Η εγκατάλειψη και ο οικονομικός μαρασμός της υπαίθρου, μαζί με τα υποβαθμισμένα κοινωνικά δικαιώματα όπως είναι η σύνταξη, η περίθαλψη, ο πολιτισμός, η μόρφωση ερημώνουν την ύπαιθρο, γηράσκουν σε επικίνδυνο βαθμό τον αγροτικό πληθυσμό, αφού οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με τη γεωργία και αυτοί που ασχολούνται, οι νέοι δηλαδή, δε βλέπουν να υπάρχει μέλλον. Εγκαταλείπουν τα χωριά τους και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις τους και πηγαίνουν στις μεγαλουπόλεις, για να βρουν δουλιά, για να προστεθούν τελικά στον όγκο των ανέργων και να αυξήσουν τα ποσοστά της ανεργίας στην Ελλάδα, που ήδη είναι εξαιρετικά υψηλά, με αποτέλεσμα να δημιουργείται τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα.


Οι αγρότες που βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις απαιτούν να καταργηθούν οι ποσοστώσεις και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας στα προϊόντα που η χώρα μας και η ΕΕ είναι ελλειμματικές. Ο νέος κανονισμός για το βαμβάκι που ψηφίστηκε στις 24/4 είναι χειρότερος από τον 1553/95, αφού μεγαλώνει η συνυπευθυνότητα και μειώνεται η τιμή. Οι βαμβακοπαραγωγοί ζητάνε να ψηφιστεί νέος κανονισμός για το βαμβάκι που θα ανταποκρίνεται στα παραγωγικά δεδομένα της χώρας μας χωρίς πρόστιμα συνυπευθυνότητας με άμεση καταβολή της ενίσχυσης στους αγρότες και αύξηση της τιμής. Επίσης, να καταργηθούν ο μετακαθορισμός και η αναπροσαρμογή βάρους. Να αποσυρθούν οι προτάσεις για κατάργηση των επιδοτήσεων στον καπνό και να μην ισχύσει η αναστολή της απόφασης μετά για τρία χρόνια, καθώς και να αυξηθούν οι ποσοστώσεις για να καλύπτουν τις ανάγκες της, αφού εισάγει το 70% των αναγκών της από τρίτες χώρες του ακατέργαστου καπνού. Να επιδοτηθούν άμεσα όλες οι πραγματικές ποσότητες του ελαιολάδου. Να επανέλθει αναβαθμισμένη η παρέμβαση, ώστε να προστατεύεται ικανοποιητικά το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών και να αυξηθούν οι ποσοστώσεις. Να διπλασιαστεί η ποσόστωση στο αγελαδινό γάλα, όπως και ο αριθμός των επιλέξιμων αιγοπροβάτων και να επιδοτούνται όλα τα υπάρχοντα αιγοπρόβατα. Να εξισωθεί η επιδότηση των αιγοπροβάτων μεικτής παραγωγής με αιγοπρόβατα κρεατοπαραγωγής όπως ψηφίστηκε στην ολομέλεια του ΕΚ. Να αυξηθούν οι ποσοστώσεις στα δημητριακά και το ρύζι, να καταργηθούν τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, να αναβαθμιστούν οι τιμές παρέμβασης για να στηρίζεται το εισόδημα των παραγωγών. Να αυξηθούν οι ποσοστώσεις στα οπωροκηπευτικά και τη βιομηχανική τομάτα και να επανέλθει αναβαθμισμένη η ελάχιστη τιμή. Να αυξηθεί η καλλιέργεια των ζαχαρότευτλων και να καταργηθούν τα πλαφόν παραγωγής. Να καταργηθούν όλοι οι κανονισμοί της σταφίδας που δίνουν τη δυνατότητα στους εμπόρους να εκβιάζουν τους παραγωγούς και να ξανασυσταθεί ο ΑΣΟ. Να καταργηθούν οι περιορισμοί στις φυτεύσεις νέων αμπελώνων. Να χρηματοδοτηθεί η εγχώρια έρευνα και να αναδειχτεί η παραγωγή γενετικού και πολλαπλασιαστικού υλικού στο δυναμικό κλάδο της γεωργίας.

Για όλα αυτά τα προβλήματα, και όχι μόνο, παλεύουν οι αγρότες της χώρας μας με δυναμικές κινητοποιήσεις για το σύνολο των αγροτικών προϊόντων και συνεχίζουν αυτό τον αγώνα. Στις 10 Δεκέμβρη οργανώνονται σε όλες τις πρωτεύουσες των νομών όλης της Ελλάδας, δυναμικά συλλαλητήρια με τα γεωργικά μηχανήματα, για να εκφράσουν οι αγρότες μας την αντίθεσή τους στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης.