ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καθημερινές ξεναγήσεις στην έκθεση για την εκδοτική δραστηριότητα του Κόμματος

Μέχρι τις 26 Γενάρη, στην έδρα της Οργάνωσης στην Αθήνα

Τρίτη 14 Γενάρη 2020

Από την ξενάγηση της ΤΟ Νότιων Συνοικιών
Εντυπωσιασμένοι φεύγουν όσοι επισκέπτονται και ξεναγούνται στη μεγάλη έκθεση της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ με θέμα την Ιστορία της εκδοτικής δραστηριότητας του Κόμματος. Θυμίζουμε ότι η έκθεση λειτουργεί μέχρι τις 16 Γενάρη στην έδρα της ΚΟ Αττικής (Αχαρνών 241, σταθμός ΗΣΑΠ «Αγιος Νικόλαος») και βασίζεται σε πρωτότυπο αρχειακό υλικό και ντοκουμέντα από το Αρχείο του ΚΚΕ.

Μια τέτοια ξενάγηση οργανώθηκε το περασμένο Σάββατο από την ΤΟ Νότιων Συνοικιών Αθήνας του Κόμματος, με τον υπεύθυνο σύντροφο να εξηγεί με κάθε λεπτομέρεια όλη την ιστορική διαδρομή του Κόμματος μέσα από την εκδοτική δραστηριότητα, από την ίδρυσή του το 1918 μέχρι και τις σημερινές εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής».

Μέσα από τα ντοκουμέντα που εκτίθενται στις ειδικές προθήκες, αποτυπώνεται το γεγονός ότι στον ένα αιώνα δράσης του το ΚΚΕ πέρασε από φωτιά και σίδερο. Η παραγωγή του βιβλίου πέρασε επίσης από όλες τις φάσεις που πέρασε και το Κόμμα: Νομιμότητα, παρανομία, ένοπλη πάλη στον αγώνα του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, πολιτική προσφυγιά, φυλακές, εξορίες. Αυτό που μένει στον επισκέπτη είναι το κατόρθωμα του ΚΚΕ, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, να μην υποστέλλει το καθήκον της έκδοσης βιβλίων, «όπλων» απαραίτητων στην ιδεολογικοπολιτική πάλη.

Οι συμμετέχοντες στην ξενάγηση ξεχώρισαν ντοκουμέντα όπως οι αλλαγές - ακόμα και σε φυσικό μέγεθος - εκδόσεων π.χ. της ΚΟΜΕΠ, που την περίοδο της παρανομίας ήταν σε μέγεθος που χωρούσε και στην τσέπη. Κομματικά υλικά που εκδίδονταν παράνομα και είχαν άλλο εξώφυλλο για λόγους κάλυψης. Την περίοδο της μεταξικής δικτατορίας βρίσκουμε έκθεση της Καίτης Ζεύγου, που περιγράφει πώς διασώθηκαν τα βιβλία του «Λαϊκού Βιβλιοπωλείου» από την πυρά στην οποία η δικτατορία έκαψε χιλιάδες βιβλία. Τα βιβλία που διασώθηκαν ήταν και τα μόνα που κυκλοφόρησαν στην Κατοχή. Την εκτύπωση του «Κομμουνιστικού Μανιφέστου» μέσα στις μάχες που έδινε ο ΔΣΕ στο βουνό. Την προσπάθεια μέσα στη χούντα, όταν κατά τη διάρκεια της ανασυγκρότησης του Κόμματος, σε συνθήκες παρανομίας, έγινε κατορθωτό με έναν συγκλονιστικό τρόπο να εκδοθεί στα Ελληνικά ένα σοβιετικό έργο με τίτλο «Ο Λενινισμός και η Σύγχρονη Εποχή», έκδοση από την οποία πήρε το όνομά του και το σημερινό εκδοτικό του ΚΚΕ.

Στο τέλος της έκθεσης όλοι οι παρευρισκόμενοι εκτύπωσαν οι ίδιοι το ενθύμιό τους σε έναν χειροκίνητο τυπογράφο που εκτίθεται στο χώρο και ο οποίος είναι ακόμα λειτουργικός.

Η έκθεση λειτουργεί τις εξής μέρες και ώρες:

Τετάρτη 5 μ.μ. - 8 μ.μ., Παρασκευή 5 μ.μ. - 8 μ.μ., Σάββατο και Κυριακή 10 π.μ. - 1 μ.μ. και 5 μ.μ. - 8 μ.μ. Τις ίδιες ώρες θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου.

Για ομαδικές επισκέψεις, τηλέφωνο στο 210.5282.607 (Δευτέρα - Παρασκευή 10 π.μ. - 12 μ. και 6 μ.μ. - 8 μ.μ.). Ανεξάρτητα από τις οργανωμένες επισκέψεις, υπάρχει δυνατότητα ξενάγησης για επισκέπτες οποιαδήποτε στιγμή της λειτουργίας της έκθεσης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μέχρι την Κυριακή η έκθεση αρχειακού υλικού (2020-01-24 00:00:00.0)
«Ενας αιώνας δράσης μέσα από τις εκδόσεις του ΚΚΕ» (2020-01-21 00:00:00.0)
«Ενας αιώνας δράσης μέσα από τις εκδόσεις του ΚΚΕ» (2020-01-15 00:00:00.0)
«Ενας αιώνας δράσης μέσα από τις εκδόσεις του ΚΚΕ» (2020-01-04 00:00:00.0)
«Ενας αιώνας δράσης μέσα από τις εκδόσεις του ΚΚΕ» (2019-12-28 00:00:00.0)
«Ενας αιώνας δράσης μέσα από τις εκδόσεις του ΚΚΕ» (2019-12-21 00:00:00.0)