ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Προετοιμάζεται συνολική διευθέτηση με παρέμβαση ιμπεριαλιστικών δυνάμεων

Το παζάρι για τη Λιβύη, στη Μόσχα, στο επίκεντρο των εξελίξεων

Τρίτη 14 Γενάρη 2020

Copyright 2020 The Associated

Από τη συνάντηση στη Μόσχα των αντιπροσωπειών Ρωσίας και Τουρκίας, όπου συζητούν για τη Λιβύη
ΜΟΣΧΑ - ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Σκληρά παζάρια, ενταγμένα σε μια ευρύτερη διευθέτηση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, με επίκεντρο τη Λιβύη και το μεσοπρόθεσμο ξαναμοίρασμα των πηγών Ενέργειας, πραγματοποιήθηκαν χτες στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο εντατικών διαβουλεύσεων ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας Ρωσίας και Τουρκίας και τους επικεφαλής των δύο αντίπαλων πλευρών της λιβυκής σύρραξης, τον Λίβυο δοτό πρωθυπουργό Φαγιέζ Σάρατζ και τον στρατηγό ε.α. του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού» (LNA) Χαλίφα Χάφταρ.

Αργότερα χτες το απόγευμα ανακοινώθηκε στη Μόσχα ότι οι δύο πλευρές «δεσμεύτηκαν» να «συμμορφωθούν σε εκεχειρία άνευ όρων». Ωστόσο, οι κόντρες των δύο εμπόλεμων πλευρών φάνηκε να παραμένουν ισχυρές, καθώς οι επικεφαλής, Φ. Σάρατζ και Χ. Χάφταρ, αρνήθηκαν να συναντήσουν ο ένας τον άλλον, ενώ ο δεύτερος ζήτησε διορία μέχρι σήμερα το πρωί προκειμένου να αποφασίσει αν θα υπογράψει το σχετικό κείμενο. Ως εκ τούτου, αργότερα χτες το βράδυ αποφασίστηκε να επαναληφθούν τα ενδολιβυκά παζάρια στη Μόσχα.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, αναφερόμενος στις διαβουλεύσεις, δήλωσε πως ο ίδιος μαζί με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τους υπουργούς Αμυνας των δύο χωρών, Σεργκέι Σόιγκου και Χουλούσι Ακάρ, συζήτησαν με τους Λίβυους αξιωματούχους «το κείμενο της συμφωνίας για τη διευθέτηση της κατάστασης στη Λιβύη».

Πληροφορίες του ρωσικού δικτύου «Σπούτνικ», που επικαλέστηκε το προσχέδιο της συμφωνίας εκεχειρίας, ανέφεραν ότι οι δύο εμπόλεμες πλευρές αποφασίζουν «να τερματίσουν όλες τις επιθετικές επιχειρήσεις» και να ξεκινήσουν την αποκλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων «προς πάσα κατεύθυνση».

Το αραβικό δίκτυο «Αλ Αραμπίγια», επικαλούμενο άλλες διπλωματικές πηγές ανέφερε ότι στο σχέδιο συμφωνίας αναφέρεται η «αμοιβαία δίχως όρους» αποχώρηση των στρατευμάτων των δύο εμπόλεμων πλευρών από την Τρίπολη, κάτι που διέψευσε η πλευρά του Χάφταρ, καθώς επέμεινε πως δεν θα υποχωρήσει «ούτε βήμα» από τα προάστια της Τρίπολης, που κατέλαβε έπειτα από σκληρές μάχες εννιά μηνών. Το σαουδαραβικό δίκτυο μετέδωσε επίσης ότι προβλέπεται ο «Λιβυκός Εθνικός Στρατός» να είναι αρμόδιος για την «εξασφάλιση» των εγκαταστάσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου όλης της Λιβύης και να περάσει υπό την εποπτεία του ΟΗΕ και της Ρωσίας η φύλαξη λιμανιών και αεροδρομίων της χώρας. Αναφέρεται επίσης ότι θα γίνει αναδιανομή εξουσιών και αρμοδιοτήτων ανάμεσα στην «κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας» του Σάρατζ και το εκλεγμένο Κοινοβούλιο που εδρεύει στο Τομπρούκ (και υποστηρίζει τον Χάφταρ), καθώς και ότι ο «Λιβυκός Εθνικός Στρατός» θα αναλάβει τον αφοπλισμό κάποιων ένοπλων ισλαμικών ομάδων και τρομοκρατικών οργανώσεων και ότι θα σταματήσει η περαιτέρω ανάπτυξη άλλων τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη.

Οι πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαιώθηκαν επίσημα, αλλά ούτε και διαψεύστηκαν. Το μόνο βέβαιο είναι ότι τα σκληρά παζάρια για την «επόμενη μέρα» στη Λιβύη θα συνεχιστούν την επόμενη Κυριακή, 19 Γενάρη, στο Βερολίνο, όπου σχεδιάζεται συνάντηση κορυφής ανάμεσα στην καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε και τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν. Επιχειρείται την ίδια μέρα, ή λίγο αργότερα, να πραγματοποιηθεί η περιβόητη «Διεθνής Διάσκεψη» του Βερολίνου για τη Λιβύη. Με στόχο την πραγματοποίησή της μετέβη χτες στην Τύνιδα ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάγιο, που συναντήθηκε με τον Τυνήσιο Πρόεδρο Καΐς Σαΐντ και κατά δήλωσή του είχαν «εγκάρδια και παραγωγική συζήτηση». Ο ντι Μάγιο τόνισε την άποψη της ιταλικής κυβέρνησης πως οι γειτονικές χώρες της Λιβύης, όπως η Τυνησία και η Αλγερία, θα πρέπει να συμμετάσχουν στις διαδικασίες για τη σταθεροποίηση της Λιβύης και την αποκλιμάκωση των συγκρούσεων. «Εχουμε μπροστά μας έναν πόλεμο διά αντιπροσώπων. Πρέπει να σταματήσουν όλες οι ξένες παρεμβάσεις. Να σταματήσουν οι πωλήσεις όπλων. Να επικρατήσει η διπλωματική οδός», τόνισε ο Ιταλός υπουργός.

Νωρίτερα, το Σάββατο, από τη Μόσχα όπου μετέβη για συνάντηση με τον Πούτιν, η Α. Μέρκελ (βλ. σχετικό θέμα σελ. 21) επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Α. Φ. Σίσι, προκειμένου να τον ενημερώσει για διπλωματικές και άλλες εξελίξεις που αφορούν τη Λιβύη.

Το ίδιο διάστημα εμφανίστηκε για μία ώρα στο αιγυπτιακό Κοινοβούλιο στο Κάιρο ο πρόεδρος του εκλεγμένου λιβυκού Κοινοβουλίου Αγκίλα Σάλεχ, ευχαριστώντας την Αίγυπτο για τη στήριξη και την «ξεκάθαρη στάση υπέρ του LNA».