ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
Δίκαιος ο αγώνας των βιοπαλαιστών αγροτών ενάντια στην πολιτική ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΕΕ

Παρέμβαση της βουλευτή του ΚΚΕ σε συζήτηση για τα αγροτικά ζητήματα στη Βουλή

Πέμπτη 16 Γενάρη 2020

INTIME NEWS

Από κινητοποίηση των αγροτών της Καρδίτσας
Σε αλληλεγγύη από τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις που προετοιμάζουν μέσα από συλλογικές διαδικασίες οι μικρομεσαίοι αγρότες για τις επόμενες μέρες, ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ που τους ξεκληρίζει, κάλεσε από το βήμα της Βουλής η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου.

Αφορμή γι' αυτήν την τοποθέτηση ήταν η συζήτηση, την περασμένη Παρασκευή, της Επίκαιρης Επερώτησης που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «ανυπαρξία κυβερνητικής πολιτικής» στα αγροτικά ζητήματα.

Βέβαια, όσο και αν προσπάθησαν να εμφανιστούν ως υπερασπιστές των συμφερόντων των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, για να στήσουν μία ακόμα αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση της ΝΔ, από την ίδια τη συζήτηση αποκαλύφθηκε για μια ακόμη φορά ότι αμφότεροι έχουν κοινή συνισταμένη την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ, τις Οδηγίες και τις κατευθύνσεις της, που υπηρετούν την επιτάχυνση της συγκέντρωσης της γης, της παραγωγής και της εμπορίας των αγροτικών προϊόντων στα χέρια των μεγαλοεπιχειρηματιών, των μονοπωλιακών ομίλων, σπρώχνοντας σε βίαιο ξεκλήρισμα τους μικρομεσαίους αγρότες.

Είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, με το οποίο ξεκίνησε την απάντησή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Βορίδης, το σχεδίασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το υλοποιεί η σημερινή της ΝΔ, εξασφαλίζοντας νέα χρηματοδοτικά εργαλεία στους μεγαλοεπιχειρηματίες, μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αυτά ανέδειξε στην παρέμβασή της η Δ. Μανωλάκου, τονίζοντας ότι «η διαφορά σας είναι διαχειριστική. Η στρατηγική σας είναι ολόιδια», ενώ αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα στοιχεία που το αποδεικνύουν, όπως ότι το 80% των επιδοτήσεων πάει στους επιχειρηματικούς ομίλους και το 20% μοιράζεται η πλειοψηφία, που είναι οι βιοπαλαιστές αγρότες.

Αναφέρθηκε επίσης στα χαράτσια και στη φοροληστεία των αγροτών, στις συνεχείς αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης, στα λιπάσματα, στα φυτοφάρμακα κ.τ.λ., τη στιγμή που πάνε σύννεφο οι φοροαπαλλαγές στους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Παρουσίασε στη συνέχεια συγκεκριμένα στοιχεία για τις εξευτελιστικές τιμές που αγοράζουν οι έμποροι την παραγωγή των αγροτών, όπως το πρόβειο γάλα, το ελαιόλαδο κ.λπ., τα οποία πωλούνται στη συνέχεια πανάκριβα στα σούπερ μάρκετ και στις αγορές του εξωτερικού, ενώ ως επιπρόσθετο στοιχείο της κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι βιοπαλαιστές αγρότες ανέφερε ότι το 50% αυτήν τη στιγμή είναι ανασφάλιστοι.

Υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε τις τροπολογίες του ΚΚΕ για φθηνό αγροτικό ρεύμα και πετρέλαιο, αλλά και ότι «επί ΣΥΡΙΖΑ σχηματίστηκε η δικογραφία, επί ΝΔ δικάζονται» οι 33 αγρότες στη Μεσσηνία, που πήραν μέρος στις κινητοποιήσεις του 2016.

Η διέξοδος και η τελική λύση, κατέληξε, βρίσκονται στην κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, των κρατικών υποδομών, του εμπορίου και στην ανάπτυξη της παραγωγής που θα αξιοποιεί πλήρως τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και όλη την παραγωγικότητα, έξω βέβαια από τις δεσμεύσεις των ιμπεριαλιστικών οργανισμών ΕΕ και ΝΑΤΟ.