ΓΑΛΛΙΑ
Ετοιμάζονται νέες κινητοποιήσεις
Παρασκευή 17 Γενάρη 2020

Από την προχτεσινή απεργιακή πορεία στη Μασσαλία, στο λιμάνι
ΠΑΡΙΣΙ.--

Νέες κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Μακρόν οργανώνουν ήδη εκατοντάδες πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις στη Γαλλία, ενάντια και στην προσπάθεια των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών (όπως της σοσιαλδημοκρατικής CFDT) να υπονομεύσουν τους αγώνες, αφού χαρακτήρισαν τις εναλλακτικές προτάσεις της κυβέρνησης «βήμα στη σωστή κατεύθυνση».

Ετσι, νέα «μέρα κινητοποίησης» καθορίστηκε τώρα η Τετάρτη 22 Γενάρη, ενώ αγωνιστικές πρωτοβουλίες προγραμματίζονται και για την Πέμπτη 23 του μήνα, με προτάσεις για «φωτισμένες διαμαρτυρίες» από το σούρουπο και μετά. Επίσης, στις 24 του μήνα πολλές οργανώσεις προσανατολίζονται ήδη σε διοργάνωση νέας 24ωρης απεργίας, όταν αναμένεται να συζητηθούν στο υπουργικό συμβούλιο οι νέες ανατροπές.

Τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις όπως η CGT, η FO και άλλες εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, εκφράζοντας διαφωνίες με τις προτάσεις της κυβέρνησης και αναφέροντας ότι οι οργανώσεις που ανήκουν στις δυνάμεις τους καλούν σε «απεργιακές δράσεις, διακλαδικές παρεμβάσεις» κ.λπ.

Το Εργατικό Κέντρο Μασσαλίας, μετά την τριήμερη απεργία που οργάνωσε από 14 έως 16 Γενάρη, καλεί σε νέα απεργία αύριο Σάββατο, με συγκέντρωση στην πύλη C του λιμανιού, αναδεικνύοντας τη δυναμική συμμετοχή πολλών λιμενεργατών της Μασσαλίας στις πολυήμερες κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν στις αρχές Δεκέμβρη. Συνδικαλιστικές οργανώσεις που συσπειρώνονται στην ΠΣΟ καλούν σε κλιμάκωση του αγώνα.

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων στη Χημική βιομηχανία (FNIC) καλεί επίσης σε κλιμάκωση του αγώνα και με απεργίες, σ' αυτό το πλαίσιο άλλωστε καλούσε με τη σειρά της σε τριήμερη απεργία μέχρι και χτες 16 Γενάρη. Την ίδια στιγμή, οι δυνάμεις της FNIC δίνουν τη μάχη για την οργάνωση της πάλης και μέσα στους τόπους δουλειάς. Οργάνωσαν συγκέντρωση αλληλεγγύης στο εργοστάσιο του ομίλου «Cargil» στην περιοχή Ομπουρντίν της βόρειας Γαλλίας, όπου η διοίκηση ετοιμάζεται να πετάξει στο δρόμο τους 183 από τους 328 εργαζόμενους, στο πλαίσιο σχεδίου αναδιοργάνωσης της επιχείρησης, για την ενίσχυση της κερδοφορίας και συνολικά της θέσης της στον κλάδο και την αγορά, γαλλική και διεθνή. H «Cargil» είναι ένας από τους μεγαλύτερους πολυεθνικούς κολοσσούς της Χημικής Βιομηχανίας και ειδικεύεται στην παραγωγή αμύλου και παραγώγων του, που στη συνέχεια προορίζονται για αγροτική αλλά και βιομηχανική χρήση.

Και ενώ οι εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι με την αντεργατική επίθεση μεγαλοεργοδοσίας και κυβέρνησης, ο Πρόεδρος Εμ. Μακρόν προσπάθησε να εμφανιστεί «ανήσυχος» για την αστυνομική βία, ζητώντας από τον υπουργό Εσωτερικών Κρ. Καστανέρ μέτρα για να βελτιωθεί η «δεοντολογία» στη δράση της αστυνομίας.

Σημειωτέον, πρόσφατα ο «ζήλος» της αστυνομίας ήρθε ξανά στο προσκήνιο, μετά το θάνατο ενός εργαζόμενου στον τομέα των διανομών, ένα χώρο όπου τα τελευταία χρόνια εκδηλώνονται πολλά περιστατικά έντονου εργασιακού άγχους, δεδομένης και της στενής σύνδεσης των «δικαιωμάτων» με την απόδοση κ.λπ. Ο 42χρονος διανομέας, πατέρας πέντε παιδιών, κατέληξε από καρδιακή εμβολή αλλά και ρήξη στο λάρυγγα, αφού πρώτα βρισκόταν σε κώμα επί ένα 48ωρο. Κατέληξε στο νοσοκομείο αφού τον σταμάτησαν αστυνομικοί, επειδή οδηγούσε μιλώντας στο τηλέφωνο, και όταν αυτός εκνευρίστηκε και αντέδρασε, τον «ακινητοποίησαν» καθηλώνοντάς τον βίαια στο έδαφος και περνώντας του χειροπέδες.