ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Η διάσκεψη του Βερολίνου στο πλαίσιο των ευρύτερων παζαριών στην περιοχή

Ο Λίβυος στρατηγός Χ. Χάφταρ στην Αθήνα για συναντήσεις με την κυβέρνηση

Παρασκευή 17 Γενάρη 2020

INTIME NEWS

Από την άφιξη χτες του Χάφταρ στην Αθήνα και την υποδοχή από τον Ελληνα ΥΠΕΞ
ΤΡΙΠΟΛΗ - ΒΕΓΓΑΖΗ - ΤΥΝΙΔΑ.--

Μέχρι την ύστατη ώρα εντείνονται τα παζάρια και οι διπλωματικές ζυμώσεις, με στόχο την υποτιθέμενη «αποκλιμάκωση» των συγκρούσεων και την εκεχειρία στη Λιβύη, που στην πραγματικότητα είναι μέρος στο «παζλ» της συνολικής μοιρασιάς στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, μετέβη χτες αιφνιδίως στη Βεγγάζη και συνάντησε τον στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει τη συμμετοχή του τελευταίου στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη την ερχόμενη Κυριακή στο Βερολίνο.

Ο στρατηγός Χ. Χάφταρ ανακοίνωσε πως θα μεταβεί στο Βερολίνο (εκτός απροόπτου), με τον ταξίαρχο Χάλιντ αλ Μαχτζούμπ, που είναι εκπρόσωπος Τύπου του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού», να επισημαίνει ότι «το βασικό πρόβλημα στη Λιβύη είναι η ύπαρξη ένοπλων οργανώσεων». Εξέφρασε δε την ελπίδα του στρατηγού Χ. Χάφταρ πως η σύνοδος στο Βερολίνο θα οδηγήσει στον καθορισμό ενός «σαφούς χρονοδιαγράμματος» για τη διάλυση των ένοπλων οργανώσεων που υπακούουν στις εντολές της κυβέρνησης του δοτού πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ στην Τρίπολη. Ο ίδιος ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, αναρτώντας μήνυμα στο «Τουίτερ» μετά τη συνάντησή του με τον Λίβυο στρατηγό, υποστήριξε πως ο τελευταίος «δεσμεύτηκε να συμμορφωθεί με την εκεχειρία, παρά το γεγονός ότι δεν υπέγραψε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Μόσχα νωρίτερα αυτήν τη βδομάδα».

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, χαιρέτισε την πρόθεση που επέδειξε ο Χάφταρ να δεσμευτεί στην εκεχειρία στη Λιβύη και είπε ότι στη διάσκεψη του Βερολίνου την Κυριακή πρέπει να επιχειρηθεί να επιβληθεί εκ νέου το εμπάργκο όπλων που συμφωνήθηκε από τον ΟΗΕ αλλά δεν τηρείται.

Στην Αθήνα ο Χάφταρ

Χτες το βράδυ έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές ότι ο στρατηγός Χάφταρ ήρθε στην Αθήνα, είχε «ιδιωτική συνάντηση» με τον Ελληνα ΥΠΕΞ, Νίκο Δένδια, και σήμερα το πρωί στις 9.20 π.μ. έχει προγραμματιστεί η επίσημη συνάντηση μαζί του στο υπουργείο και στη 1.00 μ.μ. θα συναντήσει τον πρωθυπουργό, Κυρ. Μητσοτάκη, στο γραφείο του στη Βουλή. Η συνάντηση αυτή γίνεται δύο εικοσιτετράωρα πριν από τη διάσκεψη στο Βερολίνο και από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ προβάλλεται ως η δήθεν παρέμβαση της Ελλάδας, σε αντιστάθμισμα της μη πρόσκλησής της στο Βερολίνο.

Πάντως, πριν από την εμφάνιση του Γερμανού υπουργού στη Βεγγάζη, Λίβυοι φύλαρχοι που στηρίζουν τον στρατηγό Χάφταρ είχαν ενημερωθεί για τους σχεδιασμούς που προωθούνται στη διεθνή διάσκεψη του Βερολίνου και φέρεται πως αποδοκίμασαν έντονα τον ρόλο της Τουρκίας στη χώρα τους, ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα επιτρέψουν να γίνει η Λιβύη «οθωμανική επαρχία».

Στο περιθώριο αυτών των αντιδράσεων, οι μάχες στην Τρίπολη εντείνονται, καθώς οι δύο εμπόλεμες πλευρές (δοτός πρωθυπουργός Φ. Σάρατζ και στρατηγός Χάφταρ) προσπαθούν να πετύχουν νίκες στα πεδία συγκρούσεων, ώστε να διαπραγματευτούν από θέση ισχύος στη σύνοδο της Κυριακής στη Γερμανία.

Παρέμβαση του γγ του ΟΗΕ

Το ίδιο 24ωρο, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ενημερώνοντας με έκθεσή του το Συμβούλιο Ασφαλείας ζήτησε οι εμπόλεμες πλευρές στη Λιβύη να σταματήσουν τις συγκρούσεις και να ξεκινήσουν «εποικοδομητικό διάλογο στο πλαίσιο του ΟΗΕ». Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι «οι εξωτερικές παρεμβάσεις στη Λιβύη εμβαθύνουν και εντείνουν τις συγκρούσεις περιπλέκοντας τις προσπάθειες για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης».

Παράλληλα, στην Τύνιδα, θυελλώδης ήταν προχτές η συνεδρίαση της Βουλής, με αφορμή την επίσκεψη που έκανε το περασμένο Σάββατο στην Αγκυρα ο πρόεδρος του Σώματος και αρχηγός του ισλαμικού κόμματος Ενάχντα, Ραχίντ Γκανούσι. Ο Γκανούσι επικρίθηκε σφόδρα από δεκάδες βουλευτές κομμάτων της αντιπολίτευσης με κατηγορίες για «προδοσία» προς την Τουρκία, ιδιαίτερα μετά την απόρριψη της συμμετοχής της Τυνησίας στη διάσκεψη του Βερολίνου. Δεκάδες βουλευτές κατήγγειλαν ως αποσταθεροποιητική την πολιτική της Τουρκίας στη Λιβύη, στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή. Ο Γκανούσι δήλωσε ότι μετέβη στην Τουρκία με την ιδιότητα του αρχηγού κόμματος και δεν συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας.