ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ
Καταγγέλλει το προκλητικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου
Σάββατο 18 Γενάρη 2020 - Κυριακή 19 Γενάρη 2020

Copyright 2019 The Associated

Ο αχυράνθρωπος των ΗΠΑ και ΕΕ Γκουαϊδό στο αποτυχημένο πραξικόπημα στις 30 Απρίλη του 2019
Την αντίδραση της κυβέρνησης και της Εθνικής Συνταγματικής Συνέλευσης προκάλεσε άλλο ένα ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για τη Βενεζουέλα (με τη στήριξη νεοφιλελεύθερων και σοσιαλδημοκρατών), που υποστηρίζει τον πραξικοπηματία αυτοανακηρυχθέντα πρόεδρο Χουάν Γκουαϊδό, τον αχυράνθρωπο των ΗΠΑ και της ΕΕ, και τους ισχυρισμούς του ότι δήθεν παρεμποδίστηκε στις 5 Γενάρη στη διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου της Βουλής. Το ψήφισμα υιοθετεί το σόου που έστησε ο Γκουαϊδό, μιλάει για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα εναντίον του» και αποσιωπά ότι η αντιπολίτευση στη χώρα αυτή έχει διασπαστεί, ενώ ένα τμήμα που αρχικά τον στήριζε δεν συνεχίζει να το κάνει. Επίσης, ότι αυτό το τμήμα μαζί με τη συμμαχία του σοσιαλδημοκρατικού Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος εξέλεξε νέο πρόεδρο με πλειοψηφία στους παρόντες βουλευτές (81 στους 151, από το σύνολο των 167), τον Λουίς Πάρα.

Τα ψηφίσματα κατά της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης της Βενεζουέλας έχει καταψηφίσει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ και έχει καταγγείλει επανειλημμένα τις ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη της στο λαό της Βενεζουέλας, που είναι ο μόνος αρμόδιος να αποφασίζει για τις υποθέσεις του.

Ταυτισμένη με την παρέμβαση ΗΠΑ - ΕΕ στα εσωτερικά ζητήματα της Βενεζουέλας είναι και η ελληνική κυβέρνηση, που με προκλητική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών υιοθετεί τα περί «παρεμπόδισης του Γκουαϊδό» και απευθύνει ...έκκληση «όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκατάσταση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στη Βενεζουέλα μέσω της διενέργειας διαφανών, ελεύθερων και δίκαιων προεδρικών εκλογών». Στην ίδια τη Βενεζουέλα ήδη είναι σε εξέλιξη διάλογος ανάμεσα στην κυβέρνηση και ένα τμήμα της αντιπολίτευσης, που έχει ως στόχο να οριστεί νέα εθνική εκλογική επιτροπή για τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών μέσα στο 2020.