ΛΙΒΑΝΟΣ
Εκατοντάδες οι τραυματίες διαδηλωτές από δακρυγόνα και σφαίρες καουτσούκ
Τρίτη 21 Γενάρη 2020

Copyright 2020 The Associated

Από τη βάρβαρη καταστολή της αστυνομίας στη Βηρυτό
ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Με πυγμή και απροκάλυπτη βία αντιμετώπισαν το Σαββατοκύριακο οι δυνάμεις καταστολής χιλιάδες διαδηλωτές στο κέντρο της πρωτεύουσας του Λιβάνου, κατ' εντολή της υπηρεσιακής κυβέρνησης, προκαλώντας τον τραυματισμό τουλάχιστον 530 διαδηλωτών και τις συλλήψεις εκατοντάδων άλλων.

Λιβανέζικα και διεθνή ΜΜΕ κατέγραψαν τη χρήση σφαιρών καουτσούκ, δακρυγόνων αλλά και αντλιών νερού εναντίον των διαδηλωτών, που είχαν συγκεντρωθεί σε κεντρική λεωφόρο της Βηρυτού, κοντά στο κοινοβούλιο. Πολλοί (ανάμεσά τους δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ) κατήγγειλαν άγριο ξυλοδαρμό σε κεφάλι, πρόσωπο και ζωτικά όργανα. Τουλάχιστον δύο από τους τραυματίες έχασαν τα μάτια τους από τη ρίψη δακρυγόνων. Μπροστά στην απροκάλυπτη βία, κάποιοι από τους διαδηλωτές απάντησαν με πέτρες, φωτοβολίδες και κροτίδες.

Αργότερα χτες το βράδυ, Λιβανέζοι κρατικοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν τη σύλληψη ενός Αμερικανού πολίτη, που δήλωσε «δημοσιογράφος» της ισραηλινής εφημερίδας «Χά'αρετζ». Ο συλληφθείς φέρεται πως μετέδιδε προχτές το βράδυ σε απευθείας σύνδεση μέσω κινητού τηλεφώνου μέρος των συγκρούσεων αστυνομίας και διαδηλωτών στη Βηρυτό.

Στη διάρκεια των τριών μηνών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων η οργή των διαδηλωτών έχει αυξηθεί, καθώς καταγγέλλουν τους πολιτικούς για αδράνεια, σε μία περίοδο κατά την οποία συνεχώς επιδεινώνεται η οικονομική κρίση, με χαρακτηριστικά περικοπές σε μισθούς, μαζικές απολύσεις, κλείσιμο μικρομεσαίων επιχειρήσεων, επιβολή capital control στις τραπεζικές καταθέσεις και μεγάλη υποτίμηση της λιβανέζικης λίρας έναντι του δολαρίου. Αντιδρούν επίσης στις δραματικές ελλείψεις που διαπιστώνουν σε νευραλγικές υποδομές και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων αυτών στους τομείς της Υγείας και της Εκπαίδευσης, θεωρώντας υπεύθυνη την ελίτ της αστικής τάξης και των κομμάτων εξουσίας.

Τα επεισόδια που σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο στη Βηρυτό θεωρούνται τα πιο βίαια από τις 17 Οκτώβρη, όταν ξεκίνησαν οι πρώτες οργανωμένες λαϊκές διαδηλώσεις με αφορμή την επιβολή φόρου στα τέλη κινητής τηλεφωνίας για τη χρήση της δωρεάν εφαρμογής τηλεπικοινωνιών.

Χτες ο Πρόεδρος του Λιβάνου, Μισέλ Αούν, προήδρευσε σύσκεψης, παρουσία των υπουργών Αμυνας και Εσωτερικών και υψηλόβαθμων στελεχών της αστυνομίας και του στρατού. Σε σχετική κυβερνητική ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο σκοπός της σύσκεψης ήταν να συζητηθούν «οι εξελίξεις στον τομέα της ασφάλειας και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να διατηρηθούν η σταθερότητα και η ηρεμία στη χώρα».