ΧΙΟΣ
Οχι σε νέα κέντρα - φυλακές
Πέμπτη 23 Γενάρη 2020

Από την κινητοποίηση στη Χίο
Στη Χίο η κεντρική πλατεία της πόλης και οι γύρω από αυτήν δρόμοι είχαν από νωρίς το μεσημέρι κατακλυστεί από κόσμο.

Μιλώντας στη συγκέντρωση, ο Μάρκος Σκούφαλος, πρόεδρος του ΝΤ Χίου της ΑΔΕΔΥ, τόνισε ότι «το δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα του νησιού είναι παρόν, δίνει τον αγώνα απέναντι στις πολιτικές εγκλωβισμού ανθρώπινων ψυχών στα νησιά μας και στη χώρα μας, εκφράζει με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη του στα θύματα του πολέμου, της φτώχειας και της εξαθλίωσης, γιατί έχουμε βαθιά γνώση της Ιστορίας του λαού μας. Εχουμε ζήσει και πολέμους και επεμβάσεις και προσφυγιά. Το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ, όταν με τυμπανοκρουσίες η προηγούμενη κυβέρνηση ίδρυε τη ΒΙΑΛ, ήταν εκεί και διαμαρτυρόταν, γιατί ήξερε τι θα συμβεί και πως σύντομα τα λόγια θα έδιναν τη θέση τους στη σημερινή τραγική πραγματικότητα. Το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ με συνέπεια αγωνίζεται ενάντια στη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας - ελληνικών κυβερνήσεων, πρώτα του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα της ΝΔ, που το τερματίζει δημιουργώντας φυλακές και στρατόπεδα συγκέντρωσης, μετατρέπει τους κατοίκους των νησιών μας σε δεσμοφύλακες.

Δεν χάνουμε το στόχο. Δεν βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος. Οι υπογραφές εγκλωβισμού και οι υποσχέσεις για κέντρα - φυλακές είναι δεδομένες. Είναι η κυβερνητική πολιτική που γράφει στα παλιά της τα παπούτσια τη θέληση και τις απόψεις των τοπικών κοινωνιών για απεγκλωβισμό αυτών των ανθρώπων από τα νησιά και τη χώρα. (...) Ολα αυτά τα χρόνια οι δημόσιες υπηρεσίες που ανήκουν στην ΑΔΕΔΥ, οι εκπαιδευτικοί, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, οι δικαστικοί υπάλληλοι, η Αστυνομία, το Λιμενικό, οι υπηρεσίες ασύλου και πρώτης υποδοχής είναι στο μάτι του κυκλώνα, επωμίζονται τεράστιο φόρτο με λειψές δυνάμεις, παραμένουν υποστελεχωμένες και δεν μπορούν ούτε τον ντόπιο πληθυσμό να εξυπηρετήσουν ούτε τον προσφυγικό. (...)

Είναι ντροπή να υπάρχουν στα νησιά μας και στη χώρα μας και σε άλλες χώρες της υποτιθέμενης πολιτισμένης Ευρώπης στρατόπεδα συγκέντρωσης και εγκλωβισμού ανθρώπων. Να υπάρχουν φυλακισμένοι, απομονωμένοι και χωρίς τη δυνατότητα επανένωσης με τις οικογένειές τους. Είναι ντροπή τα νησιά μας και οι θάλασσές τους να είναι υγροί τάφοι και ο ανθρώπινος πόνος μόνιμος περιπατητής στους δρόμους μας. (...)

Τέλος, δηλώνουμε ότι με αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να σταθούμε όρθιοι απέναντι στις κυβερνητικές αντιλαϊκές πολιτικές, αλλά και απέναντι στο μίσος για τον άνθρωπο ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας ή χρώματος».

Στη συγκέντρωση μίλησαν ακόμα οι: Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Μπουγδάνος, δήμαρχος Σταμάτης Κάρμαντζης, δήμαρχος Οινουσσών Γιώργος Δανιήλ, δήμαρχος Ψαρών Κώστας Βρατσάνος, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χίου Παντελής Λεγάτος, πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος του ΤΕΕ Μάνος Μισυρλής, αντιπρόεδρος της ΟΕΒΕ Χίου Δημήτρης Κυτριλάκης και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κώστας Λίνας. Οι ομιλητές επεσήμαναν την ανάγκη του απεγκλωβισμού των προσφύγων και μεταναστών από το νησί, την αντίθεση της τοπικής κοινωνίας στη δημιουργία υπερδομής στο Αίπος ή σε όποια άλλη περιοχή του νησιού, το άμεσο κλείσιμο της ΒΙΑΛ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οχι στη μετατροπή των νησιών σε στρατόπεδα συγκέντρωσης (2022-07-21 00:00:00.0)
Ξεκάθαρο «όχι» από τους κοινοτάρχες (2021-03-04 00:00:00.0)
Ξεκάθαρο «όχι» στη δημιουργία νέας δομής - φυλακής για πρόσφυγες και μετανάστες (2021-02-18 00:00:00.0)
Σε άμεσο κίνδυνο η ζωή ντόπιων και μεταναστών (2020-10-27 00:00:00.0)
Αθλιες οι συνθήκες για τους ξεριζωμένους (2020-03-18 00:00:00.0)
Να απεγκλωβιστούν άμεσα πρόσφυγες και μετανάστες (2019-01-16 00:00:00.0)