ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
Το ΚΚΕ στηρίζει διαχρονικά τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων

Συνάντηση χτες αντιπροσωπείας του Κόμματος με το Σωματείο Εργαζομένων

Παρασκευή 24 Γενάρη 2020

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνάντηση
Η ανάγκη θεμελίωσης ενός θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης (ΚΠ) - που θα κατοχυρώνει εργασιακά και επιστημονικά τους εργαζόμενους - και υπογραφής της νέας προγραμματικής σύμβασης τέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν χτες το πρωί ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Παναγιώτης Κατηφές, επικεφαλής του Τμήματος της ΚΕ Κατά των Ναρκωτικών, και η Σοφία Σκλαβενίτη, υπεύθυνη της Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ Κατά των Ναρκωτικών, με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης Γιάννη Βυθούλκα και τους εκπροσώπους του Σωματείου Γιώργο Λεχουρίτη και Μαρίνα Παπαδιώτη.

Υπενθυμίζεται ότι η νομική μορφή των 73 ΚΠ είναι Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες που συγχρηματοδοτούνται από τα υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας και εποπτεύονται από τον ΟΚΑΝΑ. Οπως κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι, ο υβριδικός χαρακτήρας του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου γεννά πληθώρα προβλημάτων: Υποστελέχωση, εντατικοποίηση, απληρωσιά, εργασιακή ομηρία και ανασφάλεια, αντιεπιστημονικές παρεμβάσεις στο έργο τους, απουσία ενιαίου εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας κ.λπ.

Τα παραπάνω έχουν ως συνέπεια τουλάχιστον 100 εργαζόμενοι να έχουν αποχωρήσει τα τελευταία χρόνια, τα λειτουργικά κενά να είναι δεκάδες, πολλά ΚΠ να λειτουργούν με έναν και δύο εργαζόμενους που αντιστοιχούν σε δεκάδες χιλιάδες κατοίκους, προσλήψεις δεν έχουν γίνει εδώ και μια δεκαετία και την ίδια στιγμή αυξάνονται οι ανάγκες και τα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών για πρόληψη.

Την ίδια στιγμή εκκρεμεί η υπογραφή της νέας προγραμματικής σύμβασης για τη χρηματοδότηση των ΚΠ, που λήγει το 2020, μεταξύ των υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας, της ΚΕΔΕ και του ΟΚΑΝΑ, αλλά ακόμη κι αν υπογραφεί απαιτείται τα σχετικά κονδύλια να καλύπτουν πλήρως τις σύνθετες και αυξημένες ανάγκες των ΚΠ.

Παράλληλα, τα αρμόδια υπουργεία διατηρούν τα εμπόδια στην είσοδο των ΚΠ στα σχολεία, παρότι είναι διά νόμου οι εγκεκριμένοι φορείς για την υλοποίηση των προγραμμάτων Πρόληψης (αρ. 60 του ν. 4139/2013). «Η παρέμβασή μας επαφίεται στις καλές σχέσεις που έχουμε "χτίσει"εδώ και 20 χρόνια με στελέχη της Εκπαίδευσης και όχι μέσω του υπουργείου, που ανοίγει διάπλατα τις πόρτες των σχολείων σε ΜΚΟ κι επιχειρήσεις», είπαν χαρακτηριστικά.

Τη διαχρονικά σταθερή στήριξη του ΚΚΕ στους εργαζόμενους των ΚΠ και στο σημαντικό επιστημονικό έργο τους εξέφρασε ο Ν. Σοφιανός, υπογραμμίζοντας ότι «η χρόνια υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση οδηγεί στην απαξίωση και τελικά στο κλείσιμο. Τα όσα αντιμετωπίζετε οι εργαζόμενοι των ΚΠ είναι απόρροια της πολιτικής "μείωσης της βλάβης", που εφαρμόζεται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις, και η Πρόληψη δεν "χωράει" εκεί. Ολα αυτά τα χρόνια επανέρχεται η ανάγκη αλλαγής του θεσμικού πλαισίου, που θα εντάσσει τα 73 ΚΠ σε έναν πανελλαδικό δημόσιο φορέα ο οποίος θα παρέχει αποκλειστικά δωρεάν υπηρεσίες πρόληψης, απεξάρτησης, κοινωνικής ένταξης, και ο οποίος θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το κράτος, με επαρκές επιστημονικό προσωπικό». Παράλληλα δεσμεύτηκε ότι το ΚΚΕ θα στηρίξει τα αιτήματά τους εντός και εκτός Βουλής, και με τις δυνάμεις του στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια.

«Ολα μπαίνουν στη λογική του "κόστους - οφέλους" και όλα προοιωνίζονται δυσάρεστες εξελίξεις στο χώρο της πρόληψης και της απεξάρτησης. Δεν είναι τυχαίο ότι τα Κέντρα Πρόληψης που ιδρύθηκαν στον Πειραιά και στην Ανατολική Αττική και έχουν ψηφιστεί ήδη τα απαραίτητα κονδύλια για τη λειτουργία τους (προσλήψεις, μισθοδοσία, λειτουργικές δαπάνες κ.ά.) εδώ και τρία χρόνια δεν έχουν ακόμα λειτουργήσει. Γνωρίζουμε καλά το θέμα των ναρκωτικών, τις αιτίες και τις συνέπειές του, γι' αυτό και το ιεραρχούμε ψηλά. Να είστε σίγουροι ότι το ΚΚΕ θα είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και με καθαρές συνειδήσεις», σημείωσε ο Π. Κατηφές.