ΙΣΧΥΡΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Δεκάδες οι νεκροί, εκατοντάδες οι τραυματίες

Για άλλη μια φορά τα λαϊκά στρώματα πληρώνουν την απουσία αντισεισμικής προστασίας σε μια χώρα με μεγάλη σεισμική δραστηριότητα

Τρίτη 28 Γενάρη 2020

Κτίρια με ανύπαρκτη αντισεισμική προστασία, χωρίς τον απαραίτητο οπλισμό, είναι αυτά που κατέρρευσαν από το σεισμό
ΑΓΚΥΡΑ.--

Μεγάλες πληγές μετρά ο λαός της ανατολικής Τουρκίας μετά τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε νωρίς το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, στην επαρχία Ελαζίγ, περίπου 550 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας Αγκυρας, με εστιακό βάθος μόλις 10 χιλιόμετρα.

Εκτός από την ομώνυμη πρωτεύουσα της επαρχίας, Ελαζίγ, μεγάλα πλήγματα δέχτηκαν και οι πόλεις Σιβρίς και Ντογκανιόλ, στη γειτονική επαρχία Μαλάτεια. Μέχρι χτες, την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, οι νεκροί είχαν φτάσει τους 39 και οι τραυματίες τους 1.600, εκ των οποίων σχεδόν 90 εξακολουθούσαν να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της περιοχής.

Ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα, ειδικά στην πόλη Ελαζίγ, έχουν ισοπεδωμένα κτίρια, με αποτέλεσμα χιλιάδες οικογένειες να έχουν μείνει χωρίς στέγη, είτε γιατί το σπίτι τους χάθηκε τελείως είτε γιατί έχει υποστεί τεράστιες ζημιές. Μεγάλη είναι η αγωνία για όσους σώθηκαν, δεδομένων των δύσκολων καιρικών συνθηκών που επικρατούν, αφού η θερμοκρασία ακόμα και τη μέρα φτάνει μέχρι και 5 βαθμούς υπό το μηδέν. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι οι σεισμόπληκτοι θα φιλοξενηθούν προσωρινά σε τοπικά γήπεδα κ.λπ.

Από το βράδυ της Παρασκευής έχουν καταγραφεί πάνω από 200 μετασεισμοί, ορισμένοι από τους οποίους έφτασαν να ξεπεράσουν τα 5 Ρίχτερ. Ωστόσο, θάρρος στους σεισμόπληκτους και σε όλο τον πληθυσμό της χώρας έδωσε η διάσωση διαφόρων εγκλωβισμένων σε συντρίμμια, οι οποίοι ανασύρθηκαν ζωντανοί, όπως μια νεαρή μητέρα που σώθηκε μαζί με τη νεογέννητη κόρη της, αλλά και μια έγκυος.

Πολλά είναι τα ερωτήματα για την αντισεισμική πρόληψη και προστασία στην περιοχή, όπως αναδεικνύεται και στα συγκλονιστικά πλάνα από πολυώροφα κτίρια που άνοιξαν στα δύο ή απέμεινε όρθιο μόνο το μισό τους. Ενδεικτική είναι και η δήλωση του υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, που αναφερόμενος στις συνέπειες του σεισμού είπε ότι «δεν είναι σωστό να τα περιμένουμε όλα από την κυβέρνηση, οι πολίτες πρέπει να πάρουν προφυλάξεις».

Το ΚΚ Τουρκίας καταγγέλλει ότι «ο σεισμός μάς έφερε για άλλη μια φορά αντιμέτωπους με την απουσία προετοιμασίας και σχεδίου», ενώ τονίζει ότι «παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις και πήραμε αμέσως μέτρα για την οργάνωση της αλληλεγγύης με το λαό της περιοχής».