ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Οι προκλήσεις του Γκουαϊδό συνεχίζονται
Τρίτη 28 Γενάρη 2020

Eurokinissi

Η «σέλφι» του πραξικοπηματία Γκουαϊδό με τον «περιχαρή» Κυρ. Μητσοτάκη
Ο αχυράνθρωπος των ΗΠΑ και της ΕΕ στη Βενεζουέλα, Χουάν Γκουαϊδό, που εμφανίζεται ως πρόεδρος της Βουλής (ενώ έχει επέλθει διάσπαση στην αντιπολίτευση) και αυτοανακηρυχθείς «μεταβατικός» Πρόεδρος, αφού βγήκε από τη χώρα του παρά την απαγόρευση που του έχει επιβληθεί, συνεχίζει για δεύτερη βδομάδα την περιοδεία του, με επίσκεψη χτες στον Καναδά, για να κερδίσει υποστήριξη στα σχέδιά του για την ανατροπή της κυβέρνησης του σοσιαλδημοκράτη Προέδρου Νικολάς Μαδούρο, που ξεκίνησε το Γενάρη του 2019.

Ο Γκουαϊδό, περνώντας στις 19/1 στην Κολομβία χωρίς τους νόμιμους ταξιδιωτικούς κανόνες, συμμετείχε μαζί τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Μ. Πομπέο, και τον αντιδραστικό Πρόεδρο της Κολομβίας, Ιβάν Ντούκε, στη λεγόμενη «αντιτρομοκρατική ηπειρωτική διάσκεψη» και την προηγούμενη βδομάδα ξεκίνησε περιοδεία στην Ευρώπη. Είχε επαφές με την κυβέρνηση της Βρετανίας, στη συνέχεια πήγε στο Φόρουμ των εκπροσώπων των μονοπωλίων στο Νταβός, όπου την περασμένη Παρασκευή τον συνάντησαν ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, και η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, με κορόνες περί «υπεράσπισης της δημοκρατίας».

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ κατήγγειλε αυτήν τη συνάντηση σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η στήριξη της κυβέρνησης της ΝΔ στη βρώμικη επέμβαση των ΗΠΑ, ΕΕ και των συμμάχων τους στη Βενεζουέλα στρέφεται κατά του νόμιμα εκλεγμένου Προέδρου της χώρας και συνολικά κατά του βενεζουελάνικου λαού, ο οποίος είναι ο μόνος υπεύθυνος για να καθορίσει τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις στη χώρα του».

Τον πραξικοπηματία Γκουαϊδό υποδέχτηκαν ως «μαχητή της ελευθερίας και της δημοκρατίας» τόσο ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, στο Μέγαρο των Ηλυσίων στο Παρίσι, όσο και η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Ισπανίας με την υπουργό Εξωτερικών, Αράντσα Γκονζάλες, στο υπουργείο στη Μαδρίτη, όπου είχε ακόμη συναντήσεις με τον επικεφαλής του νεοφιλελεύθερου Λαϊκού Κόμματος και τον γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος, τον επικεφαλής του ακροδεξιού «Vox» και την πρόεδρο των «Πολιτών». Το Σάββατο το απόγευμα ο Γκουαϊδό και διάφοροι άλλοι αστοί πολιτικοί που έχουν διαφύγει στην Ισπανία έστησαν ένα σόου με οπαδούς τους στην πλατεία Πουέρτα ντελ Σολ, προβάλλοντας ότι το 2020 θα εντείνουν τα σχέδια για την ανατροπή της κυβέρνησης Μαδούρο. Στην ίδια πλατεία βρέθηκαν μέλη του κινήματος αλληλεγγύης στη Βενεζουέλα που κατήγγειλαν τη μαριονέτα των ιμπεριαλιστών.

Χτες ήταν προγραμματισμένη συνάντηση του Γκουαϊδό με τον πρωθυπουργό του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, που επίσης τον στηρίζει, ενώ είχε προηγηθεί συνάντηση στην πρεσβεία της Κολομβίας στον Καναδά με τους διπλωμάτες της λεγόμενης «Ομάδας της Λίμα», των πιστών συμμάχων των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική.

Στην ίδια τη Βενεζουέλα και με δεδομένη τη διάσπαση της αντιπολίτευσης, όπου ένα τμήμα της με τη στήριξη της κυβερνητικής συμμαχίας πήρε την προεδρία της Βουλής, είναι σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις για την πραγματοποίηση νέων βουλευτικών εκλογών. Επίσης, γίνεται προσπάθεια η Βουλή να σταματήσει να είναι σε καθεστώς αμφισβήτησης της εγκυρότητας, όπως ισχύει από το 2016, όταν 4 βουλευτές δεν είχαν τις προϋποθέσεις για να ορκιστούν βουλευτές. Επί της ουσίας από τους 167 βουλευτές που απαρτίζουν την Ολομέλεια, λίγο πάνω από 100 έχουν ταχθεί κατά του Γκουαϊδό.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας από την πλευρά της κατήγγειλε τις νέες δηλώσεις - απειλές του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, από το Μαϊάμι, πως αυτές θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να ανατραπεί η κυβέρνηση Μαδούρο. Την ίδια ώρα, δηλώνει ότι διαθέτει στοιχεία για την εμπλοκή του Γκουαϊδό στο σκάνδαλο για την απόσπαση της λεγόμενης «ανθρωπιστικής βοήθειας» για προσωπικό πλουτισμό αλλά και για την αδρή χρηματοδότησή του από τις ΗΠΑ (όπως άλλωστε δείχνει η επικοινωνιακή περιοδεία που πραγματοποιεί).