Μήνυμα κλιμάκωσης της πάλης από τις συνταξιουχικές οργανώσεις
Τετάρτη 29 Γενάρη 2020

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου των συνταξιούχων έξω από το υπουργείο Εργασίας
Μήνυμα αγώνα και κλιμάκωσης της πάλης για την Κοινωνική Ασφάλιση μαζί με τα συνδικάτα έστειλαν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, OAEE, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΠΕΣ ΝΑΤ, ΠΣΣ Δικηγόρων, ΠΕΤΟΜ ΤΕΕ, ΠΟΣΕΑ ΕΤΕΑΠ και ΕΣΤΑΜΕΔΕ, από τη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Εργασίας.

Το «παρών» έδωσαν δεκάδες συνδικαλιστές από τις Ομοσπονδίες και τους Συλλόγους των συνταξιούχων, ενώ παρευρέθηκε και αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Το πραγματικό περιεχόμενο του αντιλαϊκού νομοσχεδίου

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ανασκευάστηκαν ένας προς έναν όλοι οι ψεύτικοι ισχυρισμοί της κυβέρνησης, η οποία ενώ διατηρεί ατόφιο και θωρακίζει όλο τον σκληρό πυρήνα του νόμου - λαιμητόμου, του Κατρούγκαλου, εμφανίζεται να μοιράζει αφειδώς... «αυξήσεις στις συντάξεις»!

Στην εισηγητική ομιλία, ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, τόνισε πως «την τελευταία 30ετία όλες οι κυβερνήσεις σταθερά αποδομούν, κατεδαφίζουν το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, που με αιματηρούς αγώνες, θυσίες κερδήθηκε και πληρώθηκε από την εργατική τάξη και το λαό, υπηρετώντας τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε, «ήρθε στην κυβέρνηση ξεγελώντας τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και το λαό, υποσχόμενος ότι θα τα ανατρέψει όλα "με έναν νόμο". Ομως αντί γι' αυτό, ψήφισε το 3ο μνημόνιο και στη συνέχεια ψήφισε τον θανατηφόρο νόμο 4387/16 - νόμος Κατρούγκαλου - που πρόσθεσε νέα δεινά στους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους.

Το ίδιο κάνει τώρα η ΝΔ, που ενώ ως αντιπολίτευση έλεγε πως θα καταργούσε τον νόμο Κατρούγκαλου, με το νομοσχέδιο που δόθηκε πρόσφατα στη διαβούλευση ενσωματώνει ό,τι αντεργατικό, αντιασφαλιστικό, αντιλαϊκό ψηφίστηκε τα περασμένα χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι ο 4387 δεν αλλάζει, αλλά βαφτίζεται νόμος Κατρούγκαλου - Βρούτση».

Παρουσιάζοντας το πραγματικό αντιλαϊκό περιεχόμενο του νομοσχεδίου, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις επισημαίνουν:

-- Παραμένουν σε ισχύ όλες οι προηγούμενες περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, αλλά και στις αναπηρικές, στις συντάξεις χηρείας.

-- Διατηρείται η κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης, μαζί και του ΕΚΑΣ. Καταργείται το οικογενειακό επίδομα 10% για σύζυγο και 5% για κάθε παιδί μέχρι 18 ετών ή μέχρι 24 αν σπουδάζει, όπως ήδη έχει νομοθετηθεί.

-- H εθνική σύνταξη παραμένει στα 340 έως 384 ευρώ, με 15 και 20 χρόνια εργασίας αντίστοιχα, ενώ το κράτος εγγυάται μόνο αυτή. Οποιος λάμβανε πάνω από δύο συντάξεις θα λαμβάνει μόνο μία «εθνική». Τα μερίσματα παραμένουν πετσοκομμένα.

-- Ολες οι αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης παραμένουν, όπως και το ανώτατο όριο στα 67 χρόνια.

-- Παραμένουν πετσοκομμένα τα ποσοστά αναπλήρωσης, ενώ οι συντάξιμες αποδοχές θα συνεχίσουν να υπολογίζονται με βάση τις αποδοχές όλου του εργασιακού βίου.

-- Παραμένει επίσης σε ισχύ για τους παλιούς συνταξιούχους η θανατηφόρα «προσωπική διαφορά» του νόμου Κατρούγκαλου. Ετσι, παρά τις υποσχέσεις για αυξήσεις, οι συνταξιούχοι που έχουν συνολικά μέχρι 30 χρόνια εργασίας και 9.000 ένσημα και κάτω, και οι οποίοι αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία, δεν θα πάρουν τίποτα. Η σύνταξή τους παραμένει ίδια, όπως επανυπολογίστηκε με τα μειωμένα ποσοστά αναπλήρωσης του 4387. Ακόμα και σε όσους συνταξιούχους με πάνω από 9.000 ένσημα προκύψει μια μικρή αύξηση, αυτή θα αποδοθεί σε βάθος 5ετίας...

-- Για τις επικουρικές συντάξεις, σε όσους συνταξιούχους είχαν πρόσθετη μείωση που προκύπτει από την απαράδεκτη περικοπή του νόμου Κατρούγκαλου, δηλαδή όταν το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης ήταν πάνω από 1.300 ευρώ (περίπου 250.000 δικαιούχοι), τα ποσά που έχουν περικοπεί δεν θα δοθούν αναδρομικά, από το καλοκαίρι του 2016 που έγινε η περικοπή, αλλά από τον Οκτώβρη του 2019. Ομως σε ισχύ παραμένουν όλες οι υπόλοιπες περικοπές στις επικουρικές, αλλά και στα εφάπαξ, από το 2010.

-- Η ενοποίηση του ΕΤΕΑΕΠ στον ΕΦΚΑ ανοίγει το δρόμο στην παράδοση της Κοινωνικής Ασφάλισης στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, αρχίζοντας από τις επικουρικές. Βάζουν στο χέρι και τα αποθεματικά του ΕΤΕΑΕΠ.

Τέλος, απαντώντας στην προπαγάνδα ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να ικανοποιηθούν οι διεκδικήσεις των συνταξιούχων, οι εκπρόσωποι των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων θύμισαν την τεράστια και διαχρονική λεηλασία των αποθεματικών των Ταμείων, ενώ αναρωτήθηκαν: Πού πήγαν άραγε τα δεκάδες δισ. ευρώ από τις περικοπές των συντάξεων αλλά και την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, που επέβαλαν επιμήκυνση του εργασιακού βίου και συνεπώς αύξηση των εισφορών; Με αυτά, υπογράμμισαν, «ανακεφαλαιοποιήθηκαν οι τράπεζες. Αλλά και σήμερα, τα 35 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα Ταμεία, με το μεγαλύτερο μέρος να το οφείλουν μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, δεν εισπράττονται, με πολιτική επιλογή...».

Παρεμβάσεις στη συνέντευξη Τύπου

Στις παρεμβάσεις που ακολούθησαν, οι εκπρόσωποι των συνταξιουχικών οργανώσεων ανέδειξαν ιδιαίτερες πλευρές του νομοσχεδίου.

Ο Χρήστος Μπουρδούκης, πρόεδρος των Συνταξιούχων Πολιτικών Υπαλλήλων Δημοσίου, υπογράμμισε ότι και με το νέο νομοθέτημα συνεχίζεται η συντριβή των συντάξεων, οι τεράστιες περικοπές παραμένουν, ενώ στην αιτιολογική έκθεση γίνεται λόγος μόνο για την «επάρκεια των συντάξεων» και τη «βιωσιμότητα του συστήματος», αλλά όχι για αξιοπρεπείς συντάξεις.

Ο Παντελής Τάτσης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, κατήγγειλε τη νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών με την επιβολή των νέων ασφαλιστικών κλάσεων, ενώ την ίδια στιγμή όλες οι περικοπές σε παλιούς και νέους συνεχίζουν να ισχύουν.

Ο Αριστοτέλης Κάντας, πρόεδρος των Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης, χαρακτήρισε «φούσκα» το νομοσχέδιο, καθώς ενώ τάζουν αυξήσεις στους συνταξιούχους, δίνουν νέο χαστούκι στους χαμηλοσυνταξιούχους, αφού καταργείται ακόμα και αυτή η πετσοκομμένη «13η σύνταξη».

Τη συνεχιζόμενη περικοπή των συντάξεων ανέδειξε ο Κώστας Τζατζάνης, πρόεδρος των Συνταξιούχων Μηχανικών. Στον αντίποδα, είπε, συνεχίζονται από το κράτος οι επιδοτήσεις προς το κεφάλαιο και οι εισφοροαπαλλαγές στις επιχειρήσεις.

Στην κυβερνητική προπαγάνδα αναφέρθηκε ο Γ. Πεπόνης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων ΕΛΤΑ, επισημαίνοντας ότι ο υπουργός από την τηλεόραση μοιράζει αυξήσεις ενώ, στην πραγματικότητα, για δέκατη χρονιά οι συντάξεις μειώνονται.

Η Αθανασία Χριστοπούλου, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων Δικηγόρων, υπογράμμισε πως η πιλοτική δίκη που ζήτησε ο ΕΦΚΑ αποκαλύπτει την πρόθεσή τους να μην πληρώσουν τα αναδρομικά. Και ο Γιώργος Βρανάς, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων ΝΑΤ, ανέφερε ότι έρχονται ενημερωτικά σημειώματα στους συνταξιούχους του ΝΑΤ που φτάνουν την «προσωπική διαφορά» μέχρι και τα 500 ευρώ, γεγονός που δείχνει ότι καμία αύξηση του εισοδήματος δεν πρόκειται να υπάρξει.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Διευκρινίσεις» συσκότισης της νέας αντιασφαλιστικής επίθεσης (2020-02-04 00:00:00.0)
Σε θέση μάχης για απεργιακή απάντηση στο νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο (2020-01-16 00:00:00.0)
Αθικτα το αντιασφαλιστικό πλαίσιο, οι προηγούμενες περικοπές και το «τσεκούρι» στις νέες συντάξεις (2018-12-08 00:00:00.0)
Κατάργηση όλων των νόμων που πετσοκόβουν παλιές και νέες συντάξεις (2018-12-06 00:00:00.0)
Στα 10 δισ. ευρώ οι απώλειες για τους συνταξιούχους την τετραετία 2016 - 2019 (2017-05-07 00:00:00.0)