ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Μπαράζ αντιλαϊκών νομοσχεδίων και ρυθμίσεων
Παρασκευή 31 Γενάρη 2020

INTIME NEWS

Μπαράζ νομοσχεδίων ενέκρινε χτες το υπουργικό συμβούλιο, καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να «τρέχει» ζητούμενα του κεφαλαίου σε όλα τα μήκη και πλάτη. Συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση συζητήθηκαν:

-- Το ν/σ για τη δημόσια Υγεία, με στόχο, υποτίθεται, «τη διαμόρφωση μιας συνολικής πολιτικής πρόληψης που συνδέεται άρρηκτα με έναν νέο, σύγχρονο, υγιεινό τρόπο ζωής». Σε αυτό το πλαίσιο εξαγγέλλονται μια σειρά «εθνικά προγράμματα δράσης» (για την υγιεινή διατροφή και τη σωματική άσκηση, για την αντιμετώπιση του αλκοόλ, για εμβολιασμούς, προγεννητικό και περιγεννητικό έλεγχο κ.ά.). Πρόκειται για την αντιγραφή των κατευθύνσεων της ΕΕ και του κεφαλαίου, που στην πραγματικότητα περιορίζουν την κρατική συμβολή για την πρόληψη σε καμπάνιες «ενημέρωσης», μετατοπίζοντας στο λαό την ευθύνη, ενοχοποιώντας τις λαϊκές οικογένειες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν - με τα πετσοκομμένα εισοδήματά τους και δουλεύοντας από το πρωί ως το βράδυ - σε μια «ισορροπημένη διατροφή», δεν μπορούν να πληρώνουν για να αθλούνται συστηματικά τα παιδιά τους και οι ίδιοι κ.ο.κ. Και φυσικά ούτε λόγος για την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, για την αναγκαία ενίσχυση με υποδομές και μαζικές προσλήψεις προσωπικού σε όλες τις δομές που σχετίζονται με την πρόληψη για το λαό, για την παροχή υψηλής ποιότητας δωρεάν υπηρεσιών για όλους, αφού όλα τα παραπάνω θεωρούνται «κόστος» για το κεφάλαιο και το κράτος του...

-- Το ν/σ του υπουργείου Εσωτερικών: «Στρατηγική Αναπτυξιακή Προοπτική Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Τροποποιήσεις Κώδικα Ιθαγένειας, Ρυθμίσεις για το ανθρώπινο δυναμικό της Δημόσιας Διοίκησης». Εισάγει ρυθμίσεις για «μετεξέλιξη» των Αναπτυξιακών Εταιρειών των ΟΤΑ σε «Αναπτυξιακές Συμπράξεις», ανοίγοντας το δρόμο για το ακόμα επιθετικότερο μπάσιμο επιχειρηματικών ομίλων στην «πίτα» της Τοπικής Διοίκησης και σε κερδοφόρα πεδία όπως η διαχείριση σκουπιδιών κ.ά. Επιπλέον επιταχύνει την «κινητικότητα», ενώ για τις επιλογές προϊσταμένων «ενισχύεται και η βαρύτητα της δομημένης συνέντευξης».

-- Το ν/σ του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής «για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου των θαλάσσιων ενδομεταφορών». Σκοπός, όπως διαχέουν, είναι η «αποφυγή στρεβλώσεων του ανταγωνισμού» κ.λπ. Επίσης ρυθμίζει «θέματα ελέγχου ασφάλειας των πλοίων και των αστυνομικών δράσεων του Λιμενικού Σώματος», χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις. Προβλέπει, τέλος, παράταση της πιλοτικής εφαρμογής του «μεταφορικού ισοδύναμου» μέχρι και τις 30/4/2020, με δυνατότητα νέας παράτασης για ένα επιπλέον τετράμηνο, ωσότου ολοκληρωθεί η μελέτη αξιολόγησης της πιλοτικής εφαρμογής του «μεταφορικού ισοδύναμου» στα 34 νησιά της επικράτειας όπου εφαρμόζεται. Πρόκειται για ένα ακόμα μέτρο έμμεσης επιδότησης των εφοπλιστών, το οποίο δεν καλύπτει τις ανάγκες των νησιωτών για φτηνές και ασφαλείς μεταφορές.

-- Το ν/σ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για οργανωτικά και λειτουργικά θέματα του υπουργείου. Μεταξύ άλλων περιέχει τις «ρυθμίσεις θεμάτων Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ)», με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου εδώ και καιρό να προπαγανδίζει το μπάσιμο της ιδιωτικής ασφάλισης και σε αυτό το πεδίο. Επιπλέον το νομοσχέδιο προβλέπει «την εκτέλεση αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάκτηση από αγρότες και αγροτικούς συνεταιρισμούς οικονομικών ενισχύσεων που κρίθηκαν παράνομες και τη δυνατότητα ρύθμισης από τους υπόχρεους», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους μικρομεσαίους παραγωγούς. Προβλέπει τέλος δημιουργία εθνικού ηλεκτρονικού μελισσοκομικού μητρώου, «ρύθμιση θεμάτων αλιείας και επιβολή κυρώσεων σε βάρος αλιευτικών σκαφών» και «ρυθμίσεις που αφορούν στο πολλαπλασιαστικό υλικό ορισμένων ποικιλιών κάνναβης».

-- Το ν/σ του υπουργείου Τουρισμού για τον καταδυτικό τουρισμό, με στόχο την «κατάργηση εμποδίων που είχαν ως αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία της συγκεκριμένης δραστηριότητας». Επιδιώκεται κατηγοριοποίηση των αξιοθέατων καταδυτικού τουρισμού και «καταργούνται γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που εμποδίζουν την ανάπτυξη του κλάδου».

Συζητήθηκαν επίσης θέματα υλοποίησης του νόμου για το επιτελικό κράτος και παρουσιάστηκε το λεγόμενο Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων «Ελλάδα Μπροστά», για το οποίο ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε ότι «πρόκειται για συνεκτικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων που δεν είχε ποτέ η Ελλάδα. Πράγμα που μας βοηθά στην επίτευξη των διαπραγματευτικών μας στόχων», απέναντι στους δανειστές και εταίρους της ντόπιας αστικής τάξης στο εξωτερικό, με όπλο την επιτάχυνση των αντιλαϊκών καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Πέραν αυτών, στη συνεδρίαση αποφασίστηκε η συμμετοχή του διοικητή του ΟΑΕΔ στην κυβερνητική Συντονιστική Επιτροπή «για τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή», με ό,τι αυτό σηματοδοτεί για τους εργαζόμενους στις λιγνιτικές μονάδες σήμερα.

Τέλος, έγινε «ενημέρωση για τις εξελίξεις στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού - προσφυγικού ζητήματος σε εθνικό και διεθνές επίπεδο» και τονίστηκε «το ιδιαίτερο βάρος που θα δοθεί το επόμενο διάστημα στο ζήτημα των επιστροφών».