ΓΑΛΛΙΑ
Επόμενος απεργιακός σταθμός η 6η Φλεβάρη
Σάββατο 1 Φλεβάρη 2020 - Κυριακή 2 Φλεβάρη 2020

Auriol Thierry

Από την απεργιακή πορεία της Πέμπτης στη Μασσαλία
ΠΑΡΙΣΙ.--

Νέα 24ωρη πανεθνική απεργία έχει προκηρυχθεί στη Γαλλία την επόμενη Πέμπτη, 6 Φλεβάρη, καθώς συνεχίζονται οι πολυήμερες αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση Μακρόν, σύμφωνα με τις ευρύτερες κατευθύνσεις που συναποφασίζονται στην ΕΕ και επιβάλλουν η «εξοικονόμηση κρατικών δαπανών» και η εξάπλωση των επαγγελματικών αλλά και καθαρά ιδιωτικών ταμείων Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Οι πολύμορφες κινητοποιήσεις (συγκεντρώσεις, συναυλίες κ.τ.λ.) μετρούν σχεδόν δύο μήνες, ενώ μετά τη μαζική απεργία της 5ης Δεκέμβρη ξεκίνησαν επαναλαμβανόμενες απεργίες σε διάφορους χώρους, μάλιστα μέσα και από αποφάσεις μαζικών Γενικών Συνελεύσεων.

Την Τετάρτη 29 Γενάρη έγινε 24ωρη απεργία σε όλη τη χώρα, ενώ την ίδια μέρα ξεκίνησε ένα ακόμα τριήμερο αγωνιστικών «ημερών δράσης» που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή.

Το Σάββατο 1 Φλεβάρη το Εργατικό Κέντρο Μασσαλίας (ΕΚΜ) οργανώνει συναυλία αλληλεγγύης σε όσους εργαζόμενους συνεχίζουν την απεργία, προσπαθώντας μάλιστα να οργανώσει και την οικονομική στήριξη στους απεργούς. Την Παρασκευή, δυνάμεις του ΕΚ προχώρησαν σε κατάληψη των τοπικών γραφείων του «Πόλου για την Εργασία» (ο «γαλλικός ΟΑΕΔ»).

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία (FNIC - CGT), που το προηγούμενο τριήμερο καλούσε σε 72ωρη απεργία, σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά τη συνεχιζόμενη απαίτηση χιλιάδων εργαζομένων, «υποστηριζόμενη από ορισμένες συνδικαλιστικές οργανώσεις», και καταδικάζει τον υπονομευτικό ρόλο των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών δυνάμεων, που συμβάλλουν με διάφορους τρόπους στην κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης. Η FNIC καλεί σε συσκέψεις την Τετάρτη 5 Φλεβάρη, με στόχο τη συζήτηση της συνέχισης του αγώνα και εστιάζοντας στην ανάγκη συμμετοχής ειδικά των νεαρών ηλικιών. Ακόμα, καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργία της 6ης Φλεβάρη αλλά και «όπου είναι δυνατό στην επανάληψή της».

Παλικαρίσιο αγώνα δίνουν και οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους της χώρας, που μάλιστα μετρούν δεκάδες μέρες απεργίας, όπως συμβαίνει στις Βερσαλίες (προάστιο Παρισιού), όπου μετά από απεργία 50 και πάνω ημερών έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στην εργοδοσία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η διοίκηση των σιδηροδρόμων υπόσχεται σε όσους δεν απεργούν μέχρι και πενταπλασιασμό (!) μπόνους που προβλέπονται στον κλάδο. Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην απεργία της 6ης Φλεβάρη απευθύνει και η Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Λιμάνια.

Οι αγώνες των Γάλλων εργατών έχουν την αμέριστη συμπαράσταση της ταξικής Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας και του ΠΑΜΕ.