ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ «MOTOR OIL»
Τέσσερις εργαζόμενοι σοβαρά τραυματίες από έκρηξη

Αναδεικνύεται η ανάγκη οργάνωσης και αγώνα για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και μέτρα ασφάλειας

Τρίτη 4 Φλεβάρη 2020

Από τη χτεσινή εξόρμηση στην πύλη του διυλιστηρίου
Τέσσερις εργαζόμενοι τραυματίστηκαν σοβαρά από έκρηξη το βράδυ της Παρασκευής 31/1, στα διυλιστήρια της «Motor Oil», στους Αγίους Θεοδώρους.

Η έκρηξη σημειώθηκε γύρω στις 22.30 σε χώρο που λειτουργεί ως ιατρείο - αποδυτήρια. Θύματα είναι ένας νοσοκόμος 37 ετών και τρεις εργάτες, 55, 38 και 41 ετών.

Oι τέσσερις τραυματίες - εγκαυματίες μεταφέρθηκαν στα Νοσοκομεία «Θριάσιο» και «Γεννηματάς», σε σοβαρή κατάσταση και διασωληνώθηκαν, καθώς φέρουν εκτεταμένα και βαθιά εγκαύματα.

Δεν υπήρχαν κρεβάτια ΜΕΘ για όλους τους εγκαυματίες

Λόγω έλλειψης κρεβατιών στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Εγκαυμάτων του Θριασίου, δύο από τους τέσσερις εγκαυματίες παρέμειναν εκτός ΜΕΘ για ένα 24ωρο και νοσηλεύονταν σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), η οποία δεν μπορεί να ανταποκριθεί στη βαρύτητα των περιστατικών. Το Σάββατο το μεσημέρι μπήκε στη ΜΕΘ του «Θριασίου» ο ένας από τους δύο, καθώς άδειασε κρεβάτι, ενώ το βράδυ ο άλλος εγκαυματίας μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ του ΚΑΤ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η κατάσταση του 55χρονου που νοσηλεύεται στο ΚΑΤ παρουσιάζει επιδείνωση λόγω σοβαρής αναπνευστικής δυσχέρειας που προκλήθηκε από εισπνευστικό έγκαυμα. Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση και των υπόλοιπων 3 εγκαυματιών που παραμένουν διασωληνωμένοι.

Εξορμήσεις συνδικάτων στην πύλη του διυλιστηρίου

Το κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων Ενέργειας Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας και Κορίνθου, μαζί με αντιπροσωπείες άλλων σωματείων από την Κόρινθο και την Αττική, αντιδρώντας άμεσα στο νέο εργοδοτικό έγκλημα, πραγματοποίησε εξόρμηση στην πύλη του διυλιστηρίου της «Motor Oil» το μεσημέρι του Σαββάτου, ενώ εξόρμηση πραγματοποιήθηκε και χτες το πρωί, στις αλλαγές των βαρδιών.

Στους εργάτες που έπιαναν δουλειά και σε αυτούς που σχολούσαν μοιραζόταν η ανακοίνωση του κλαδικού Συνδικάτου, ενώ την ίδια ώρα... αναβόσβηνε προκλητικά, ακριβώς μπροστά στην είσοδο του διυλιστηρίου, η φωτεινή επιγραφή με το μήνυμα «Πρώτα η ασφάλεια»!

Στην ανακοίνωσή του το κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ενέργεια αναφέρει πως «στις εργασίες συντήρησης που γίνονται τις τελευταίες βδομάδες, υπήρχαν και άλλα περιστατικά τα οποία ευτυχώς δεν οδήγησαν σε σοβαρό τραυματισμό», γεγονός που επιβεβαιώνει ότι «μπροστά στο κέρδος των εργοδοτών η υγεία και η ασφάλεια των εργατών έρχονται σε δεύτερη μοίρα».

Αυτά, τονίζει, «είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένης πολιτικής που ακολουθούν εργοδότες και κυβερνήσεις», ενώ απαιτεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες «να διαλευκανθούν πλήρως οι αιτίες» του δυστυχήματος, «καθώς και την άμεση παρέμβαση του Κέντρου Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου (ΚΕΠΕΚ) στην επιχείρηση».

Απευθυνόμενο στους εργαζόμενους υπογραμμίζει πως πρέπει να γίνει υπόθεση των εργαζομένων «η οργάνωση και ο αγώνας για να μπει φρένο στην εντατικοποίηση της εργασίας, για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργατών».

Το Συνδικάτο εύχεται «τη γρήγορη ανάρρωση των συναδέλφων και δύναμη στις οικογένειές τους».

Το ΠΑΜΕ

Το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του εκφράζει τη συμπαράστασή του και εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τέσσερις εργάτες.

Για το ίδιο το «ατύχημα», για το οποίο «η πλειοψηφία των ΜΜΕ τηρεί "σιγήν ιχθύος"», επισημαίνει ότι «είναι μια ακόμα απόδειξη του τι σημαίνει για τους εργάτες η "επιστροφή στην κανονικότητα".

Για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων μετράμε μέσα σε μια βδομάδα νεκρό σε ΛΑΡΚΟ, σακατεμένους σε ΟΤΕ, καμένους στη "ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ". Οι εργάτες γίνονται θύματα της εντατικοποίησης της δουλειάς και της έλλειψης μέτρων Υγιεινής και Ασφαλείας σε χώρους δουλειάς - καρμανιόλες.

Ταυτόχρονα, η έλλειψη των κατάλληλων υποδομών για την αντιμετώπιση εργατικών ατυχημάτων στη βιομηχανική ζώνη του "Θριασίου", όπως αποδείχθηκε με το χτεσινό ατύχημα και την έλλειψη κλινών ΜΕΘ, κρούει των κώδωνα του κινδύνου για τους εργαζόμενους σε όλη την περιοχή».

Απευθυνόμενο στα συνδικάτα, το ΠΑΜΕ τα καλεί να πάρουν «πρωτοβουλίες και να αναπτύξουν δράσεις για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας σε κάθε χώρο δουλειάς. Να απαιτήσουν αποφασιστικά μέτρα για την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων».