ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Συνεχίζουν πολύμορφα τον αγώνα επιβίωσης μετά το μαζικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη

Διαδήλωσαν μαζικά το Σάββατο στην «Agrotica», με την αλληλεγγύη εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και φοιτητών

Τρίτη 4 Φλεβάρη 2020

Ο δύσκολος και απαιτητικός αγώνας των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, μέσα από τις Ομοσπονδίες και τους Αγροτικούς Συλλόγους που συντονίζονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, συνεχίζεται με πολύμορφη δράση σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο, για τη διεκδίκηση αιτημάτων που αφορούν την ίδια τους την επιβίωση, ενάντια στην πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ.

Ο αγώνας τους αποκάλυψε για μια ακόμη φορά την αδιαλλαξία της κυβέρνησης της ΝΔ απέναντι στα δίκαια αιτήματά τους, καθότι, όπως και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, υπηρετεί με την πολιτική της τα συμφέροντα μιας χούφτας αγροτοκαπιταλιστών και επιχειρηματικών ομίλων του αγροτοδιατροφικού τομέα, σε βάρος των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, που δίνουν μάχη επιβίωσης.

Από χτες το βράδυ οι αποφάσεις για τις μορφές συνέχισης του αγώνα παίρνονται σε συνελεύσεις και συσκέψεις, στον απόηχο της επιτυχημένης κινητοποίησης που έγινε το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, στην έκθεση «Agrotica».

Σε αυτήν την κατεύθυνση, αγρότες και κτηνοτρόφοι ξεκινάνε από σήμερα να αποχωρούν από τα μπλόκα, όπου βρέθηκαν τις προηγούμενες μέρες, προειδοποιώντας την κυβέρνηση ότι θα τους βρίσκει συνεχώς μπροστά της, με επόμενο σταθμό τη συμμετοχή στις συγκεντρώσεις των εργατικών σωματείων για το Ασφαλιστικό.

Μεγάλο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη


«Με τους αγώνες μας ανατρέπουμε τις πολιτικές τους». Με αυτό το σύνθημα, που δέσποζε στην πλάτη της εξέδρας, διαδήλωσαν αγρότες και κτηνοτρόφοι το Σάββατο 1/2 στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της έκθεσης «Agrotica». Στο πλευρό τους, εκφράζοντας αλληλεγγύη στον δίκαιο αγώνα τους, βρέθηκαν εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι και φοιτητές.

Στην εμπορική πύλη επί της Εγνατίας, στην είσοδο της «Agrotica», βρέθηκαν με τα πανό και τις σημαίες τους δεκάδες Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, από πολλές περιοχές της χώρας: Από τους νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης, της Θεσσαλίας, της Ηπείρου, της Στερεάς και της Πελοποννήσου.

Με συνθήματα όπως «Στα μπλόκα της αγροτιάς να σπάσει της κυβέρνησης ο τσαμπουκάς», «Τώρα με τα πόδια, μετά με τα τρακτέρ, αν δεν δικαιωθούμε θα γίνει Κιλελέρ», έστειλαν μήνυμα συνέχισης του δίκαιου αγώνα τους, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση, που αρνείται να λύσει τα προβλήματά τους, καταφεύγοντας σε συκοφαντίες και αυταρχισμό.

Αμέσως μετά τις ομιλίες και τους χαιρετισμούς, οι συγκεντρωμένοι με συνθήματα όπως «Αγρότη πολέμα, δεν θα σου μείνει στρέμμα», «Εργατιά - αγροτιά, μια φωνή και μια γροθιά», μπήκαν μέσα στο χώρο της έκθεσης, όπου μοίρασαν την ανακοίνωση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στους αγρότες - επισκέπτες.

Δεν θα το βάλουμε κάτω!


Τη συγκέντρωση άνοιξε ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, σημειώνοντας ότι «δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε αν δεν δικαιωθούν τα δίκαια αιτήματά μας. Είμαστε 6 μέρες στο δρόμο γιατί δεν μπορούμε να επιβιώσουμε. Σιγά σιγά φεύγουμε από τη γη μας, ερημώνουν τα χωριά μας.

Ο υπουργός κρύβεται γιατί θα τον υποχρεώσουμε να πει την αλήθεια, ότι δηλαδή δεν έχει λυθεί κανένα πρόβλημα των αγροτών, κι ας λέει ψέματα στα κανάλια ότι το 70% των αιτημάτων μας έχει λυθεί. Ολοι ξέρουμε τι έχει η τσέπη μας, ξέρουμε τι χάσαμε και ότι αυτές οι πολιτικές οδηγούν στο να μας πάρουν τη γη, να την οδηγήσουν σε χέρια λίγων και να μας πάρουν και την παραγωγή».

Εκ μέρους των εργατικών συνδικάτων το λόγο πήρε ο Κώστας Κατσιμένης, γραμματέας της Ομοσπονδίας Τροφίμων - Ποτών, ο οποίος τόνισε ανάμεσα σε άλλα: «Καλούμε τους εργαζόμενους του κλάδου να στηρίξουν με κάθε τρόπο τις διεκδικήσεις του οργανωμένου αγροτικού κινήματος απέναντι στον κοινό αντίπαλο, τους μεγαλεμπόρους, βιομηχάνους, κυβερνήσεις, ΕΕ. Την ώρα που ξεκληρίζουν τη μικρή αγροτιά, αντίστοιχα ισοπεδώνουν κάθε εργασιακό δικαίωμα, εξαθλιώνουν τους εργάτες για τα κέρδη τους».

Ο Σπύρος Νικολόπουλος, γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου, ανέφερε: «Δίνουμε το μήνυμα σε κυβέρνηση και ΕΕ ότι το οργανωμένο αγροτικό κίνημα δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια».


INTIME NEWS

Ο Σπύρος Κοτοπούλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, κατήγγειλε ότι «ο νομός μας είναι πρώτος στην παραγωγή του αιγοπρόβειου γάλατος και κρέατος, αλλά τείνει να εξαφανιστεί, εξαιτίας των μεγαλεμπόρων και των μονοπωλίων που επιβάλλουν εξευτελιστικές τιμές, πιέζοντας να αγοράσουν σχεδόν τζάμπα τα προϊόντα μας».

Ο Αντώνης Γιαννακάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Κτηνιατρικής ΑΠΘ, τόνισε πως «η ίδια πολιτική που χτυπάει τους παραγωγούς του πλούτου τσακίζει και το δικαίωμα των φοιτητών στη μόρφωση και στη δουλειά με δικαιώματα». Ενώ ο Στέλιος Τσικριτσής, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου, αναφέρθηκε στις αποφάσεις κυβερνήσεων και ΕΕ για το χύμα τσίπουρο και την τσικουδιά, αποφάσεις που «οδηγούν στο ξεκλήρισμα χιλιάδες αμβυκούχους - αμπελουργούς, χαρίζουν το παραδοσιακό ποτό σε 5 μεγάλους ποτοποιούς. Ομως δεν θα ξεπατώσουμε τα αμπέλια, κύριοι! Θα ξεπατώσουμε εσάς και την πολιτική σας».

Τέλος, η Διαμάντω Κρητικού, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αμύνταιου, σημείωσε ότι «κερδίσαμε πράγματα μέσα από τους αγώνες μας, με τη συμβολή της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων» και αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότισσες, όπως ότι «πληρώνουν 40-45 χρόνια ασφάλισης και στο τέλος παίρνουν 360 ευρώ για σύνταξη».