ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
«Τρέχουν» τα αντιλαϊκά «προαπαιτούμενα»
Τετάρτη 5 Φλεβάρη 2020

Eurokinissi

Για διήμερες επαφές στην Αθήνα έρχεται αύριο, Πέμπτη, ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Τζεντιλόνι, με φόντο τα «προαπαιτούμενα» της 5ης «αξιολόγησης» και πέραν αυτής. Σύμφωνα με το υπάρχον χρονοδιάγραμμα, η 5η έκθεση «ενισχυμένης εποπτείας» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα δημοσιοποιηθεί στις 26 Φλεβάρη, για να συζητηθεί στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 16 Μάρτη, προκειμένου, όπως προγραμματίζουν, να ολοκληρωθεί ένας ακόμη αντιλαϊκός κύκλος.

Ουσιαστικά, στο πλαίσιο της 5ης «αξιολόγησης» δρομολογούνται οι διαδικασίες για την επόμενη δέσμη με τα αντιλαϊκά «προαπαιτούμενα», στην οποία κυριαρχεί η «ολοκληρωμένη στρατηγική για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους», με «ενοποίηση των διάσπαρτων μηχανισμών και εργαλείων», που σηματοδοτεί ακόμα μεγαλύτερη ένταση των πλειστηριασμών και των εκβιασμών για τις κάθε είδους οφειλές της λαϊκής οικογένειας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας επανέλαβε χτες την «έκκληση προς τους πολίτες να μπουν στην πλατφόρμα, να αξιοποιήσουν τη ρύθμιση έως τις 30 Απριλίου 2020, να πάρουν την "προστασία", δηλαδή το μερικό κούρεμα των δανείων, την επιδότηση της δόσης και όλα όσα προβλέπει η πλατφόρμα», ενόψει βέβαια της ολικής κατάργησης κάθε προστασίας στην πρώτη κατοικία.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, σύμφωνα με τα οποία από την 1η Ιούλη 2019, όταν ξεκίνησε η λειτουργία της πλατφόρμας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, μέχρι τις 31 Γενάρη, έχουν υποβληθεί και διαβιβαστεί στις τράπεζες 1.928 αιτήσεις, έχουν δοθεί 686 προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες, έχουν γίνει αποδεκτές (από τους δανειολήπτες) 273 προτάσεις ρύθμισης και εκκρεμεί η αποδοχή των υπολοίπων και από αυτές έχει εγκριθεί η παροχή κρατικής επιδότησης σε 177.

Προσήλωση στις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις

«Η κυβέρνηση έχει πραγματοποιήσει ένα δυναμικό ξεκίνημα και έχει υιοθετήσει και εφαρμόζει ένα ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και οικονομικών πολιτικών, πολύ πιο φιλόδοξο από το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς», υπογράμμισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, παρουσιάζοντας χτες στη Βουλή την «Ενδιάμεση Εκθεση για τη Νομισματική Πολιτική» και προδιαγράφοντας την αντιλαϊκή κλιμάκωση.

Η ΤτΕ «βλέπει» ρυθμό ανάκαμψης 2,5% για το 2020 (έναντι 2,8% στον κρατικό προϋπολογισμό) και επίσης 2,5% για το 2021, με προϋπόθεση την ένταση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων και στην επόμενη περίοδο, με φόντο τις «αβεβαιότητες» και πολλαπλές επισημάνσεις που περιέχονται στην έκθεση γύρω από την παγκόσμια επιβράδυνση, ακόμα και για το ενδεχόμενο «νέας ύφεσης» στην Ευρωζώνη.

Μιλώντας στη Βουλή ο Γ. Στουρνάρας, θέτοντας τους άξονες της βιώσιμης ανάκαμψης των επιχειρηματικών ομίλων, εστίασε μεταξύ άλλων στις «προκλήσεις» που αφορούν:

Στη διαχείριση του υψηλού κρατικού χρέους, λέγοντας ότι «η μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα για το 2021 και το 2022 σε πιο ρεαλιστικό επίπεδο από το σημερινό δεν θα επηρέαζε ούτε κατ' ελάχιστον τη βιωσιμότητα του χρέους, ενώ θα ενίσχυε την οικονομική ανάπτυξη...». Βέβαια η μείωση της αντιλαϊκής στοχοθεσίας για «πλεονάσματα» έρχεται να «ξετυλίξει» περισσότερο «δημοσιονομικό χώρο» στον άξονα της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων.

Ριζική αντιμετώπιση των προκλήσεων στον τραπεζικό τομέα, μεταξύ άλλων με «τον εκσυγχρονισμό και την ενιαιοποίηση του καθεστώτος αφερεγγυότητας, που η κυβέρνηση επεξεργάζεται και πρόκειται να εφαρμόσει εντός του α' εξαμήνου του 2020». Πρόκειται για το νέο αντιλαϊκό προαπαιτούμενο που ετοιμάζεται να ολοκληρώσει η κυβέρνηση με φόντο την πλήρη κατάργηση της προστασίας στην πρώτη κατοικία.

«Αντιμετώπιση της υψηλής ανεργίας» με άξονα «την ανάγκη διατήρησης της ευελιξίας της αγοράς εργασίας και εφαρμογής επιπρόσθετων στοχευμένων πολιτικών στήριξης της απασχόλησης».

Συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής τους, ώστε να καλύπτουν το σύνολο των τομέων όπου παραμένει χαμηλά η ανταγωνιστικότητα σύμφωνα με τους διεθνείς δείκτες.

«Κανόνας» η όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων

Τις σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις για το λαό από την καπιταλιστική ανάπτυξη ανέδειξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, παρεμβαίνοντας στην παραπάνω συζήτηση. Οπως είπε, «κανόνας της (καπιταλιστικής ανάπτυξης) είναι η όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και σε παγκόσμιο επίπεδο παρατηρείται η συγκέντρωση του πλούτου σε όλο και λιγότερα χέρια».

Παράλληλα, αμφισβήτησε την τοποθέτηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, περί «σημαντικής ανθεκτικότητας της ελληνικής οικονομίας». Σημείωσε ότι αυτή επηρεάζεται από τις διεθνείς εξελίξεις, όπου το μεγάλο πρόβλημα που προκαλεί όξυνση των αντιθέσεων είναι η τεράστια υπερσυσσώρευση κεφαλαίου και η μη επένδυση λόγω χαμηλού ποσοστού κέρδους. Πρόσθεσε ότι αυτό πυροδοτεί φυγόκεντρες τάσεις στην ΕΕ με το Brexit ή με μια ενδεχόμενη έξοδο και της Ιταλίας.

Σε ό,τι αφορά την τοποθέτηση κεφαλαίων στο αποκαλούμενο «πράσινο new deal», σημείωσε ότι δεν μπορεί να αποτρέψει την εκδήλωση μιας καπιταλιστικής κρίσης αλλά απλά να την καθυστερήσει.