ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Συναντήσεις, ΜΟΕ, «λαγοί» και στο βάθος «συνεκμετάλλευση»
Τετάρτη 5 Φλεβάρη 2020

Από τη χτεσινή επίσκεψη Δένδια στην Ιταλία
Συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του, Λουίτζι ντι Μάγιο, είχε χτες στη Ρώμη ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, στο φόντο του τουρκολιβυκού μνημονίου, και στην προσπάθεια της ντόπιας αστικής τάξης να «τρέξει» δικές της διευθετήσεις με την Ιταλία. Ταυτόχρονα στην Αθήνα, μέσα από αποστολή «μηνυμάτων» και τη δρομολόγηση του νέου γύρου ΜΟΕ, διατηρούν ανοιχτό τον δρόμο των «διευθετήσεων» με την Αγκυρα, για τα συμφέροντα του κεφαλαίου και με «επιδιαιτησία» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, με τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο κρεβάτι του Προκρούστη.

Οπως έλεγε χαρακτηριστικά ο Ν. Δένδιας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση με τον ντι Μάγιο, συζήτησαν «εκτεταμένα για τα ζητήματα ασφάλειας στην περιοχή» αλλά και για τα «ευρύτερα ζητήματα που δημιουργήθηκαν στη Μεσόγειο» μετά την υπογραφή των δύο μνημονίων μεταξύ των κυβερνήσεων Ερντογάν και Σάρατζ. Επέμεινε ότι οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Ιταλίας έχουν «την κοινή αντίληψη ότι τα μνημόνια αυτά είναι παράνομα και ανυπόστατα, προκαλούν αποσταθεροποίηση στην περιοχή μας και απειλούν την ειρήνη (...) Πέρα από αυτό, επιχειρείται με το ένα από αυτά ο σφετερισμός ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων».

Πιάνοντας και το «ψητό» για το κεφάλαιο, που αποτελεί βασικό στοιχείο στον καβγά και στο παζάρι, είπε ότι συζήτησαν επίσης με τον Ιταλό ομόλογό του «για τις σημαντικές προοπτικές που ανοίγονται στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας με τα ευρήματα στην Ανατολική Μεσόγειο. Συμφωνήσαμε ως προς την προστιθέμενη αξία του αγωγού "East Med"», προσθέτοντας πως «εύλογα, περιμένουμε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα η Ιταλία θα υπογράψει τη σχετική συμφωνία». «Συμφωνήσαμε επίσης ότι θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση, τόσο όσον αφορά τη Λιβύη όσο και γενικά την κατάσταση στην περιοχή, και να ενεργούμε συντονισμένα και ανάλογα», κατέληξε ο Ν. Δένδιας.

Σήμερα μεταβαίνει στη Μάλτα, όπου οι συναντήσεις του «θα περιστραφούν γύρω από θέματα διμερών σχέσεων, το μεταναστευτικό - προσφυγικό ζήτημα και τις πρόσφατες περιφερειακές εξελίξεις», όπως λέγεται από πλευράς ΥΠΕΞ.

Τέλη Φλεβάρη ο νέος γύρος ΜΟΕ

Την ίδια ώρα στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, επιβεβαίωνε ότι επίκειται νέος γύρος ΜΟΕ. Θύμισε ότι πριν από λίγες βδομάδες είχε προηγηθεί επίσκεψη του γγ του ΥΠΕΞ στην Αγκυρα για συζητήσεις με τον Τούρκο ομόλογό του. «Επομένως τώρα ανοίγει ένας νέος κύκλος συζητήσεων στο πλαίσιο των ΜΟΕ σε τεχνικό - στρατιωτικό επίπεδο, και ελπίζουμε να εξελιχθούν αυτές οι συζητήσεις ομαλά», είπε.

Πρόσθεσε ότι εκπρόσωποι της τουρκικής πλευράς θα φιλοξενηθούν στην Ελλάδα, στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη, στις 17 ή 21/2 ή κάποιες μέρες μεταξύ αυτού του διαστήματος (δηλαδή αμέσως μετά τη σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου αναμένεται και διμερής συνάντηση των υπουργών των δύο χωρών), «προκειμένου να συνεχίσουμε στον επόμενο κύκλο. Αυτό που έχει σημασία - όπως έχει πει πολλές φορές ο πρωθυπουργός - είναι να υπάρχουν ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας ακόμη και σε περιόδους έντασης, κυρίως σε περιόδους έντασης. Επομένως οι συνομιλίες με την Τουρκία είναι κάτι το οποίο το επιδιώκουμε, πάντα στο πλαίσιο των κανόνων καλής γειτονίας, και ελπίζουμε να προχωρήσουν θετικά, να οικοδομηθεί ένα κατάλληλο πλέγμα συνεργασίας και να σταματήσει η τουρκική προκλητικότητα», τόνισε.

Αλλωστε, και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μ. Βαρβιτσιώτης, μιλώντας στον ρ/σ «Real», είπε ότι με τις δηλώσεις της η κυβέρνηση επιθυμεί να μεταφέρει στην Τουρκία και ένα μήνυμα «ότι έχουμε μία διάθεση να χαμηλώσουμε τους τόνους και γι' αυτό γίνεται μια προσπάθεια με τα ΜΟΕ».

Νέες δηλώσεις περί «συνεκμετάλλευσης» από τον αναπληρωτή σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας

Παραπέρα, κληθείς ο Πέτσας να σχολιάσει δηλώσεις του Θ. Ντόκου, αναπληρωτή συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού, περί «συνεκμετάλλευσης» στο Αιγαίο, έσπευσε να πει ότι «εξέφρασε προσωπικές απόψεις» και ότι «το μόνο θέμα το οποίο υπάρχει είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, μια νομική εκκρεμότητα που έχουμε με τη γείτονα - και είναι η μοναδική - εδώ και πολλές δεκαετίες. Και αυτήν επιχειρούμε να επιλύσουμε».

Θυμίζουμε ότι ο Θ. Ντόκος, μιλώντας στην κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», δήλωσε πως «εφόσον ανακαλυφθούν σημαντικά κοιτάσματα στο Αιγαίο ή στην Ανατολική Μεσόγειο, εφόσον το κοίτασμα εκτείνεται στις θαλάσσιες ζώνες και των δύο χωρών, εφόσον η ποσότητα, η τιμή και οι τάσεις απομάκρυνσης από τα ορυκτά καύσιμα επιτρέψουν την εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος, και τέλος εφόσον η Ελλάδα αποφασίσει ότι αυτό τη συμφέρει, τότε θα μπορούσε να διαπραγματευτεί μια συμφωνία συνεκμετάλλευσης με ποσοστά που θα καθοριστούν σύμφωνα με τα συμφωνημένα θαλάσσια σύνορα».

Μετά το θόρυβο που προκλήθηκε, με νεότερες δηλώσεις του στον «Real» ισχυρίστηκε πως «είναι μια προσωπική άποψη. Εάν και πλέον θα έπρεπε να έχω συνειδητοποιήσει ότι δεν εκφράζω προσωπικές απόψεις. Χρησιμοποίησα ένα υποθετικό παράδειγμα για να πω κάτι απλό και αυτονόητο. Οτι αν η Τουρκία αλλάξει συμπεριφορά μπορούμε να γίνουμε φυσιολογικοί γείτονες». Πρόσθεσε πως η παραίτησή του είναι πάντοτε στη διάθεση του πρωθυπουργού.

Τα ίδια περίπου είπε και στον ρ/σ «Θέμα», όπου επανέλαβε τα περί προσωπικών απόψεων, αναπτύσσοντας ωστόσο ένα πλήρες σχέδιο συνδιαλλαγής. «Πρώτα θα κάναμε διευθέτηση σε διεθνές δικαστήριο και αν τυχόν βρισκόταν κάτι (σ.σ. κοίτασμα) μπορούσαμε να κάτσουμε να μιλήσουμε για συνεκμετάλλευση με βάση ποσοστά. Ολα αυτά προϋποθέτουν ότι έχουμε πάει στη Χάγη ή έχουμε συμφωνήσει για την οριοθέτηση ΑΟΖ. Ούτε κοντά στη Χάγη είμαστε ούτε έχει βρεθεί κάτι. Αν συμβεί και το ένα και το άλλο, θα το συζητήσουμε», είπε, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι έχουν στο τραπέζι όλα τα σενάρια.