ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ως το... Μάλι, για τα συμφέροντα του κεφαλαίου!

Γαλλικό «αίτημα» για αποστολή Ελλήνων στρατιωτών στο Μάλι εξετάζει η κυβέρνηση, την ώρα που στο ναυπηγείο της Σύρου δρομολογείται η κατασκευή ισραηλινών κορβετών!

Παρασκευή 7 Φλεβάρη 2020

Ως την άκρη της Γης ετοιμάζεται να στείλει στρατεύματα η κυβέρνηση της ΝΔ, στην προσπάθεια της αστικής τάξης να διεκδικήσει κάποια κομμάτια από την καπιταλιστική λεία για τους ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους, μέσα από τη βαθύτερη εμπλοκή στην υλοποίηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών του ευρωατλαντικού άξονα.

Ενδεικτικές οι πληροφορίες που είδαν χτες το φως της δημοσιότητας, ότι στην πρόσφατη συνάντηση στο Παρίσι Μητσοτάκη - Μακρόν, ο Γάλλος Πρόεδρος υπέβαλε «αίτημα» για αποστολή Ελλήνων στρατιωτών στο Μάλι (πρ. γαλλική αποικία στην Αφρική), για να συνδράμουν τους Γάλλους που ήδη επιχειρούν εκεί. Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωσαν στον «Ριζοσπάστη» ότι υπάρχει τέτοιο γαλλικό «αίτημα» και αναμένεται «αποσαφήνιση» της θέσης της ελληνικής κυβέρνησης.

Το νέο αυτό αίτημα είναι σε κάθε περίπτωση ενδεικτικό τόσο για τα «ανταλλάγματα» που απαιτούν οι ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και κολιγιές, όσο και την υποτιθέμενη «ασπίδα προστασίας» που προσφέρουν οι συμμαχίες του κεφαλαίου.

Θυμίζουμε άλλωστε ότι ήδη αυτό το διάστημα, σε συνεννόηση με τους Γάλλους, η κυβέρνηση έχει δηλώσει συμμετοχή στην ευρωενωσιακή δύναμη θαλάσσιας επιτήρησης που θα αναπτυχθεί στα Στενά του Ορμούζ, με τις κάννες στραμμένες στο Ιράν (European-led maritime surveillance mission in the Strait of Hormuz - EMASOH)», στέλνοντας σε πρώτη φάση τις προηγούμενες μέρες τη φρεγάτα «Σπέτσαι» στην ομάδα κρούσης (Carrier Group) που συνόδευσε το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ» από την Τουλόν μέχρι τα ανοιχτά της Κύπρου.

Επίσης, «συζητά» τη συμμετοχή της χώρας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό ΠαρέμβασηςEuropean Intervention Initiative» - EII), που προεξάρχουσας της Γαλλίας στήθηκε το 2018 ως μια εν δυνάμει στρατιωτική δομή που θα δρα παράλληλα με ΝΑΤΟ και PESCO της ΕΕ, προκειμένου να παρακαμφθεί και η ανάγκη επίτευξης «ομοφωνίας» μεταξύ των 28 κρατών - μελών.

Ολα αυτά κι ενώ στα τέλη του μήνα αναμένεται στην Αθήνα και η υπουργός Αμυνας της Γαλλίας, προκειμένου να συζητηθούν παραπέρα και σε βάθος τα βήματα της «στρατηγικής συνεργασίας» Γαλλίας - Ελλάδας που ανακοίνωσαν Μητσοτάκης και Μακρόν στην πρόσφατη συνάντησή τους.

Αλλωστε, δεν είναι πρώτη φορά που η ντόπια αστική τάξη αφιερώνει μέσα και προσωπικό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για τη μακρινή υποσαχάρια Αφρική. Θυμίζουμε, με απόφαση που πάρθηκε τέλη του 2013, το 2014 το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της ΕΕ (ΕΣΕΕΕ), που εδρεύει στη Λάρισα (ενεργοποιήθηκε στις 24/3/2006, στις εγκαταστάσεις της 1ης Στρατιάς), λειτούργησε ως στρατηγείο της επιχείρησης της ΕΕ με την κωδική ονομασία EUFOR RCA, που ανέπτυξε στρατιωτική δύναμη στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Στο μεταξύ, μετά την έλευση στην Αθήνα την προηγούμενη Παρασκευή του επικεφαλής των ΝΑΤΟικών Δυνάμεων που εδρεύουν στην Ευρώπη πτέραρχου Τ. Γουόλτερς, χτες πήγε στο ΥΠΕΘΑ για συνάντηση με τον υπουργό Ν. Παναγιωτόπουλο και ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ στρατηγός Κλαούντιο Γκρατσιάνο. Επισήμως, «οι συνομιλίες αφορούσαν, μεταξύ άλλων, τις προκλήσεις ασφάλειας και τα τρέχοντα ζητήματα Αμυνας στην ευρύτερη περιοχή». Ο Ιταλός συνάντησε και τον Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κ. Φλώρο. Συζήτησαν «το διεθνές περιβάλλον ασφαλείας, με έμφαση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής», αναφέρεται από το ΓΕΕΘΑ. Ενημέρωσαν επίσης τον επισκέπτη και για «τις προτεραιότητες των ελληνικών ΕΔ σε εθνικό, διασυμμαχικό και ευρωπαϊκό πλαίσιο με έμφαση στα προγράμματα PESCO και τη συμμετοχή της χώρας μας σε αυτά».

Στη Ζώνη Πολέμου!

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, νέα στοιχεία έρχονται καθημερινά στη δημοσιότητα για το βάθος της εμπλοκής και τους κινδύνους που συνεπάγεται η απόφαση της κυβέρνησης να στείλει μια συστοιχία «Patriot» συν το ανάλογο προσωπικό (έως 130 άτομα) στη Σαουδική Αραβία, επισήμως για την «ασφάλεια πετρελαϊκών εγκαταστάσεων».

Ο ίδιος ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, χτες αναδημοσίευσε στο προσωπικό του ιστολόγιο άρθρο ιστοσελίδας (με τον εύγλωττο τίτλο «Ζώνη Πολέμου» - «The War Zone») ακριβώς για την αποστολή των ελληνικών «Patriot» στη Σαουδική Αραβία, όπου τονίζεται ότι «η είδηση (σ.σ. της αποστολής) έρχεται εν μέσω αναφορών ότι ο αμερικανικός στρατός προσπαθεί να πάρει την έγκριση από τις ιρακινές αρχές για να στείλει τους δικούς του "Patriot" εκεί, μετά από τα πρωτοφανή χτυπήματα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν εναντίον Αμερικανών που υπηρετούν στη χώρα, τον περασμένο μήνα (σε αντίποινα για τη δολοφονία Σολεϊμανί). Το σχέδιο αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη μετακίνηση μονάδων "Patriot" των ΗΠΑ που βρίσκονται σήμερα στη Σαουδική Αραβία, στο Ιράκ», με την Ελλάδα να αναλαμβάνει να καλύψει το ...κενό στην αμερικανοΝΑΤΟική ανάπτυξη και παραπέρα προώθηση δυνάμεων, στον κλοιό που σφίγγουν γύρω από το Ιράν.

Παρακάτω, η ιστοσελίδα «The War Zone», που επικαλείται και ο πρέσβης Πάιατ, εκτιμά ότι η ανάπτυξη των ελληνικών «Patriot» «θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για τις ΗΠΑ», δείχνοντας με τον πλέον αποκαλυπτικό τρόπο την «αξία» των κυβερνητικών διαβεβαιώσεων ότι τάχα η εγκατάσταση των «Patriot» στη Σαουδική Αραβία «δεν στρέφεται εναντίον τρίτων χωρών» στην περιοχή, την ώρα που αυτοί εντάσσονται άμεσα στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό απέναντι στο Ιράν, μεγαλώνοντας τους κινδύνους και για τους Ελληνες στρατιώτες που θα αναπτυχθούν στην περιοχή, όπως και συνολικά για το λαό.

Κινδύνους τους οποίους έκανε σαφείς ο ίδιος ο Ιρανός πρέσβης στην Αθήνα, που σε συνέντευξή του πριν μερικές μέρες, και σε ερώτηση για το ενδεχόμενο πολεμικής σύγκρουσης Ιράν - Σαουδικής Αραβίας και αν σε αυτήν την περίπτωση η ελληνική αποστολή αντιμετωπίσει κίνδυνο, ξεκαθάρισε ότι αν το Ιράν «δεχτεί επίθεση από οποιαδήποτε χώρα, κανένα από τα στρατιωτικά σημεία της χώρας - εισβολέα δεν θα είναι ασφαλές από τα ιρανικά αντίμετρα». Πρόσθεσε ότι σε μια τέτοια περίπτωση, «η αμυνόμενη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, διατηρεί με βάση όλους τους διεθνείς νόμους και κανόνες το δικαίωμα απάντησης και λήψης αντιμέτρων».

Συνεργασία για ισραηλινές κορβέτες στη Σύρο

Τέλος, σε άλλη μια ανησυχητική εξέλιξη που βάζει τη χώρα στο στόχαστρο άλλων κέντρων, η «Onex Neorion Shipyards», που ήδη από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ πάτησε το πόδι της στο ναυπηγείο της Σύρου με στόχο ανάμεσα στα άλλα τη μετατροπή του σε «ναυπηγοεπισκευαστική βάση» για την πολεμική μηχανή των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην περιοχή, προχώρησε σε προσύμφωνο στρατηγικής συνεργασίας με τα ισραηλινά ναυπηγεία της «Israel Shipyards Ltd», όπου προβλέπεται ότι το κατασκευαστικό μέρος θα πραγματοποιείται εξολοκλήρου στα ελληνικά ναυπηγεία της «Onex».

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, χτες «Onex» και «Israeli Shipyards» διοργάνωσαν στη Σύρο «Μέρα Βιομηχανικής Συνεργασίας» με τίτλο «Shipbuilding Industry Day: The Way Forward - Syros 2020», όπου (σύμφωνα με τον «ANT1») τονίστηκε ότι το ναυπηγείο μπορεί να προχωρήσει σε ναυπήγηση κορβετών για τα Πολεμικά Ναυτικά Ελλάδας και Ισραήλ.

Αλλωστε, μιλώντας στην εκδήλωση ο πρόεδρος της «Onex», Π. Ξενοκώστας, καυχήθηκε ότι «εργαζόμαστε για το μέλλον και είμαστε σε θέση να σπάσουμε ένα νέο ρεκόρ. Αν υποθέσουμε ότι θα αναλάβουμε την κατασκευή ενός πολεμικού πλοίου (κορβέτα), αυτό μπορούμε να το ολοκληρώσουμε σε 250 μέρες. Μαζί με τους συνεταίρους μας του Ισραήλ, υποσχόμαστε ποιότητα και όχι ποσότητα, όπως υπόσχονται άλλοι».