ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Να μην καταθέσει η κυβέρνηση τη διαλυτική τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ

Συζητήθηκε την Παρασκευή η Επίκαιρη Ερώτηση του Γ. Μαρίνου, βουλευτή του Κόμματος, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει ότι τη Δευτέρα ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή το απαράδεκτο σχέδιο κλεισίματος ή ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης

Σάββατο 8 Φλεβάρη 2020 - Κυριακή 9 Φλεβάρη 2020

Από το μεγάλο συλλαλητήριο των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα
Τη Δευτέρα αναμένεται να καταθέσει η κυβέρνηση την απαράδεκτη τροπολογία για εκκαθάριση εν λειτουργία της ΛΑΡΚΟ , που βάζει μπροστά το σχέδιο για πετσόκομμα των μισθών και των θέσεων εργασίας των 1.200 εργαζομένων, ιδιωτικοποίηση ή κλείσιμο της εταιρείας. Αυτό ανέφερε την Παρασκευή ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δ. Οικονόμου, απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ.

Στη συζήτηση της Ερώτησης, ο Γιώργος Μαρίνος, βουλευτής του Κόμματος και μέλος του ΠΓ της ΚΕ, ανέδειξε το διαχρονικό έγκλημα που έχει συντελεστεί από όλες τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, σε βάρος της ΛΑΡΚΟ , μιας στρατηγικής σημασίας επιχείρησης για τη χώρα και τα λαϊκά συμφέροντα, στο όνομα της κερδοφορίας των μεγάλων ομίλων.

Οπως ανέφερε, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης «γυρίζει από εδώ κι από κει και παραθέτει στοιχεία για τη ΛΑΡΚΟ που είναι αβάσιμα και υπηρετούν το στόχο της ιδιωτικοποίησης και το κλείσιμο της επιχείρησης. Κρύβετε πως η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι προηγούμενες κυβερνήσεις σχεδιασμένα υπονόμευσαν και απαξίωσαν την επιχείρηση.

Η ΔΕΗ είναι μέτοχος της ΛΑΡΚΟ και η ΛΑΡΚΟ πληρώνει το ρεύμα περισσότερο από άλλες ηλεκτροβόρες επιχειρήσεις. Η ΝΔ το 2006 διπλασίασε το τιμολόγιο. Την περίοδο 2005 - 2007 η ΛΑΡΚΟ καταγράφει πάνω από 400 εκατ. διαφυγόντα κέρδη, με ευθύνη της διοίκησης, που είχε διορίσει η ΝΔ. Κανένας δεν ανέλαβε την ευθύνη».

Υπενθύμισε ότι «το 2009 το κράτος, ως κύριος μέτοχος της ΛΑΡΚΟ , πραγματοποίησε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και μπήκε εγγυητής σε δάνεια τα οποία έχει αποπληρώσει η ΛΑΡΚΟ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε το πρόστιμο των 136 εκατ. ευρώ».

«Οι ευθύνες των κυβερνήσεων - επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ - είναι διαχρονικές, είναι συνένοχες για τους δεκάδες νεκρούς από τα εργατικά ατυχήματα και είναι βρώμικη η συκοφαντική επίθεση κατά των εργαζομένων, που δουλεύουν σε αφάνταστα σκληρές συνθήκες.

Η ΛΑΡΚΟ είναι στρατηγικής σημασίας επιχείρηση σιδηρονικελίου, η μεγαλύτερη στο είδος της στην ΕΕ, με 1.200 εργαζόμενους. Συνεπώς, μία λύση υπάρχει. Να στηριχτεί η ΛΑΡΚΟ οικονομικά και να συνεχίσει τη λειτουργία της, να εκσυγχρονιστεί και να εξασφαλιστεί το δικαίωμα της δουλειάς και τα άλλα δικαιώματα όλων των εργαζομένων, να τελειώσει το σκλαβοπάζαρο με τους εργολαβικούς, να εφαρμοστούν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της ζωής και της ασφάλειας των εργαζομένων».

Καταλήγοντας, ο Γ. Μαρίνος υπογράμμισε ότι «από αυτήν τη σκοπιά, το ΚΚΕ απορρίπτει και καταδικάζει το κυβερνητικό σχέδιο για την εκκαθάριση, τη μείωση των μισθών των εργαζομένων, την ιδιωτικοποίηση ή το κλείσιμο της επιχείρησης και καλούμε την κυβέρνηση να μην καταθέσει την αντεργατική τροπολογία που ετοιμάζει».

«Ακραία προβληματική επιχείρηση» που θα έπρεπε «να είχε κλείσει»

Ο υφυπουργός, τόσο στην πρωτολογία του όσο και στη δευτερολογία, απέφυγε συνειδητά να δώσει εξηγήσεις και απαντήσεις στα στοιχεία και τις επισημάνσεις του βουλευτή του ΚΚΕ, δηλώνοντας προσχηματικά αναρμόδιος για θέματα Ενέργειας. Αντ' αυτού, αναμάσησε την κυβερνητική προπαγάνδα για τις ζημιές που καταγράφει η ΛΑΡΚΟ , τα χρέη της προς τη ΔΕΗ, το «τελεσίδικο», όπως είπε, πρόστιμο από την ΕΕ κ.ο.κ.

Προκαλώντας ανοιχτά τους εργαζόμενους της επιχείρησης και σε μια προσπάθεια να αποδυναμώσει την αλληλεγγύη και τη στήριξη στον αγώνα τους, σημείωσε ότι «στη ΛΑΡΚΟ έχουν ήδη διοχετευτεί τεράστια ποσά, τα οποία σε τελική ανάλυση τα πληρώνει ο ελληνικός λαός, δηλαδή οι υπόλοιποι φορολογούμενοι, οι υπόλοιποι εργαζόμενοι. Δεν είναι από κάποιο "λεφτόδεντρο" που έρχονται, όπως όλοι ξέρουμε, τα χρήματα αυτά. Κάποιος άλλος τα πληρώνει».

Παρουσίασε την ιδιωτικοποίηση ως «τη μόνη ρεαλιστική, μοναδική λύση», γιατί θα «εισρεύσουν στην επιχείρηση ιδιωτικά κεφάλαια». Ανέφερε μάλιστα ότι «καταλαβαίνω ότι σε αυτό το θέμα υπάρχουν διαφορετικές ιδεολογικές τοποθετήσεις. Αυτό είναι σεβαστό», όμως «η κυβέρνηση δεν έχει πρόβλημα αρχής με την ιδιωτικοποίηση συγκεκριμένων επιχειρήσεων (...). Η κυβέρνηση εξελέγη με τέτοιο πρόγραμμα και με αυτές τις αρχές. Αυτές είχαν τεθεί σε γνώση του ελληνικού λαού, άρα αυτά ψηφίστηκαν και αυτά εφαρμόζουμε».

Για να ενισχύσει τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς, πρόσθεσε ότι «η ΛΑΡΚΟ είναι μία ακραία προβληματική επιχείρηση», ενώ δεν δίστασε να αξιοποιήσει ακόμα και τα θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα», που φέρουν ατόφια τη σφραγίδα της διαλυτικής πολιτικής και της σημερινής κυβέρνησης.

Ζητώντας λίγο πολύ οι εργαζόμενοι να πουν και «ευχαριστώ» για όσα σχεδιάζει η κυβέρνηση, είπε ότι «αν ήταν μια οποιαδήποτε ιδιωτική εταιρεία, θα είχε κλείσει και οι εργαζόμενοι θα είχαν υποστεί τις συνέπειες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, επειδή στην πράξη ανήκει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, δεν έχει κλείσει». Κατέληξε λέγοντας ότι «η επιχείρηση είναι στο χείλος του γκρεμού» και απέκλεισε οποιαδήποτε κρατική χρηματοδότηση, λέγοντας: «Αλλεπάλληλες κυβερνήσεις είναι υπεύθυνες για αυτή την κατάσταση. Συμφωνώ μαζί σας ότι υπάρχουν ευθύνες διαχρονικές. Αλλά δεν υπάρχει η δυνατότητα να αντιμετωπιστεί σήμερα το θέμα δίνοντας επιπλέον κρατικές ενισχύσεις. Αυτό αποκλείεται!».

«Μεθοδικά, σχεδιασμένα υπονομεύουν ένα μεγαθήριο στο χώρο του σιδηρονικελίου»

Σχολιάζοντας στη δευτερολογία του όσα είπε ο υφυπουργός, ο Γ. Μαρίνος ανέφερε ότι πρέπει να καταλογιστούν οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων «και στη βάση αυτή απορρίπτουμε και καταδικάζουμε την επικείμενη κυβερνητική πρόταση για την ιδιωτικοποίηση ή το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ . Γιατί δεν είναι μικρή υπόθεση να αναδείξουμε στην πράξη ότι η ΛΑΡΚΟ πληρώνει όλα τα χρόνια πανάκριβα το ηλεκτρικό ρεύμα και πάνω από αυτό το ποσοστό που πληρώνουν οι άλλες ηλεκτροβόρες επιχειρήσεις, ή ότι με ευθύνη της ΝΔ διπλασιάστηκε το τιμολόγιο για το ηλεκτρικό ρεύμα».

Επισήμανε ότι «οι εργαζόμενοι ξέρουν καλά πως, είτε πρόκειται για την κυβέρνηση της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, είτε για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μεθοδικά, σχεδιασμένα προσπάθησαν να υπονομεύσουν και να απαξιώσουν ένα μεγαθήριο στο χώρο του σιδηρονικελίου, που είναι η ΛΑΡΚΟ . Επομένως, είναι θέμα πολιτικής και πολιτικής βούλησης». Χαρακτήρισε «διαλυτικό» το σχέδιο που ετοιμάζει τώρα η κυβέρνηση, καθώς «στοχεύει στην ιδιωτικοποίηση ή το κλείσιμο της επιχείρησης, στο να πετάξει στο δρόμο 1.200 εργαζόμενους».

Οσο για το επιχείρημα της κυβέρνησης περί της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που επέβαλε πρόστιμο 136 εκατομμύρια ευρώ, ο Γ. Μαρίνος ανέφερε: «Ξέρουμε, όμως, ότι την ίδια στιγμή η ΕΕ ενέκρινε σχέδιο χρηματοδότησης που αφορά επτά κράτη και κοινοπραξία 17 επιχειρήσεων, όπου διέθεσε εκατομμύρια ευρώ. Εσείς οι ίδιοι, η κυβέρνηση της ΝΔ χρηματοδοτεί μονοπωλιακούς και άλλους ομίλους με τεράστια ποσά. Και στη βάση αυτή αναδεικνύουμε το αίτημα της άμεσης χρηματοδότησης της ΛΑΡΚΟ , τη συνέχιση της λειτουργίας της, την πληρωμή των δεδουλευμένων και την εξασφάλιση των μισθών και όλων των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Σε άλλη περίπτωση δημιουργούνται συνθήκες τραγικές, που είναι σε βάρος αυτών των χιλιάδων οικογενειών των εργαζομένων, των εργαζομένων της Στερεάς Ελλάδας, συνολικά της εργατικής τάξης στη χώρα μας. Αυτή είναι η δική σας ανάπτυξη. Η ανάπτυξη που υπηρετεί μόνο ένα κριτήριο, το κριτήριο του καπιταλιστικού κέρδους».

Κάλεσε εκ νέου την κυβέρνηση «να μην προχωρήσετε σε αυτό το διαλυτικό σχέδιο, να μη φέρετε την τροπολογία που ετοιμάζετε» και ανέφερε ότι «εμείς συμπαρατασσόμαστε με τις δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους που διαδήλωσαν στην Αθήνα στις 25 Γενάρη και διατράνωσαν τη θέλησή τους να παραμείνει σε λειτουργία η ΛΑΡΚΟ , τονίζοντας: "Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ και τους εργαζόμενούς της"».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αλλη μια τροπολογία για την ολοκλήρωση του εγκλήματος (2022-11-25 00:00:00.0)
Οι υποδομές στρατηγικής σημασίας να γίνουν πραγματικά λαϊκή περιουσία, για να υπηρετήσουν τις ανάγκες των εργαζομένων, του λαού (2020-02-13 00:00:00.0)
Το ξεπούλημα υπονομεύει τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας (2011-06-22 00:00:00.0)
Στρώνουν το χαλί για εκποίηση της ΛΑΡΚΟ (1997-10-17 00:00:00.0)
Ο ορυκτός πλούτος δεν ξεπουλιέται! (1997-09-06 00:00:00.0)