ΣΥΡΙΑ
Διευρύνεται η τουρκική στρατιωτική επέμβαση
Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2020

Copyright 2020 The Associated

Η Τουρκία κλιμακώνει την επέμβαση στη βορειοανατολική Συρία, προωθώντας βαρύ εξοπλισμό
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Ο τουρκικός στρατός εντείνει πλέον καθημερινά - όπως κάνει εδώ και 10 μέρες - την προώθηση ακόμη περισσότερων στρατευμάτων, μηχανοκίνητων μονάδων του, όπλων και πυρομαχικών στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, σε μία προσπάθεια να αυξήσει την πίεση σε βάρος των συριακών στρατευμάτων στα πεδία των συγκρούσεων. Αποφεύγοντας προς το παρόν τη ρήξη με τη Ρωσία, Τούρκοι αξιωματούχοι αναζητούν πιθανά στηρίγματα σε ΗΠΑ και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, ώστε να εξασφαλίσουν την ελαχιστοποίηση πιθανών απωλειών σε μεγαλύτερη κλιμάκωση των εχθροπραξιών.

Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλούσι Ακάρ, συναντώντας χτες στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες τον Αμερικανό ομόλογό του, Μαρκ Εσπερ, ζήτησε «συγκεκριμένα μέτρα» στήριξης των τουρκικών δυνάμεων στη Συρία. Νωρίτερα εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων, όπως ο απεσταλμένος της κυβέρνησης Τραμπ για τη Συρία, Τζέιμς Τζέφρι, που στήριξε τις τουρκικές επιχειρήσεις στο Ιντλίμπ λέγοντας πως η Αγκυρα «προχωρά σε αντίποινα κατά του συριακού καθεστώτος». Σε χτεσινό σχετικό ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ», ο Τζ. Τζέφρι εμφανίζεται να δηλώνει ότι «χρειάζεται να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε ως εταίρος στο ΝΑΤΟ», επειδή «ο τουρκικός λαός δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτήν την καταστροφή μόνος». Ο Τζέφρι χτες συναντήθηκε με τον Τούρκο υφυπουργό Αμυνας Γιούνους Καραοσμάνογλου και τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αγκυρα, Μάικλ Σάτερφιλντ. Από την τουρκική πλευρά έγινε γνωστό πως συζητήθηκαν «οι εξελίξεις σε Συρία και Ιράκ, η κατάσταση στο Ιντλίμπ και περιφερειακά ζητήματα ασφάλειας». Ειδικότερα ο Καραοσμάνογλου απαίτησε από τις ΗΠΑ να σταματήσουν την υποστήριξη και τον εξοπλισμό των Κούρδων μαχητών της οργάνωσης YPG στη Συρία με όπλα και πυρομαχικά, επισημαίνοντας ένα από τα αρκετά ζητήματα που προκαλούν εδώ και καιρό ένταση στις διμερείς σχέσεις...

Ενδιαφέρον προκαλούν το ίδιο 24ωρο και οι δηλώσεις του Αμερικανού βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές και Ευρωασιατικές Υποθέσεις, Κρίστοφερ Ρόμπινσον, ο οποίος είπε στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας (σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου ΑΡ) πως η Τουρκία «αντιμετωπίζει απειλές» στα σύνορα με τη Συρία. «Ενώ έχουμε κάποιες διαφορές με την κυβέρνηση της Αγκυρας σε συγκεκριμένα ζητήματα, συζητάμε μαζί τους γιατί παίρνουμε σοβαρά τις ανησυχίες για την ασφάλειά τους. Η Τουρκία είναι σύμμαχος - κλειδί στο ΝΑΤΟ και παίκτης - κλειδί σε περιφερειακά ζητήματα ασφαλείας», είπε μιλώντας στην Επιτροπή, κατηγορώντας στη συνέχεια τη Ρωσία πως «δεν τηρεί τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει» στη Συρία.

Σταθερές οι ρωσικές «επισημάνσεις»

Από την άλλη πλευρά, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, επανέλαβε ότι ο συριακός στρατός στο Ιντλίμπ «πολεμάει τρομοκράτες στο έδαφός του», τονίζοντας πως αυτό είναι «κυριαρχικό δικαίωμα της Συρίας». Επιπλέον, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε πως η «κλιμάκωση της έντασης» στο Ιντλίμπ είναι αποτέλεσμα της μη τήρησης των υποχρεώσεων της Τουρκίας στην περιοχή, καλώντας την να απόσχει από προβοκατόρικες δηλώσεις για όσα συμβαίνουν στη Συρία.

Νωρίτερα, η ρωσική πρεσβεία στην Αγκυρα ανάρτησε στην ιστοσελίδα της μήνυμα με το οποίο καλούσε τον τουρκικό λαό να αποφασίσει αν θα πρέπει να θεωρεί τις ΗΠΑ σύμμαχό του. Το μήνυμα συνοδευόταν από δύο εικόνες. Η πρώτη περιλάμβανε φωτογραφία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και τη δήλωσή του πως «στεκόμαστε στο πλευρό της συμμάχου στο ΝΑΤΟ Τουρκίας» μετά την πρόσφατη επίθεση που προκάλεσε το θάνατο Τούρκων στρατιωτών. Η δεύτερη εικόνα ήταν ένα γράφημα του τουρκικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων «Anadolu» σχετικά με τη βοήθεια που παρέχουν οι ΗΠΑ στους Κούρδους της οργάνωσης YPG στη Συρία, με την ακόλουθη λεζάντα: «Εσύ αποφασίζεις»...

Η Συρία αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Με φόντο τις συγκρούσεις Δαμασκού - Αγκυρας, η συριακή Βουλή αναγνώρισε χτες ομόφωνα τη Γενοκτονία των Αρμενίων, Ασσυρίων και άλλων λαών στη διάρκεια της οθωμανικής κατοχής. Ο πρόεδρος της συριακής Βουλής, Χαμούντα Σαμπάγκ, δήλωσε μετά την απόφαση πως «ο συριακός λαός αντιμετωπίζει και σήμερα την τουρκική εχθρότητα στη βάση της εξωφρενικής οθωμανικής ιδεολογίας».