«Οι καρέκλες» του Ιονέσκο στο «Από Κοινού»
Πέμπτη 20 Φλεβάρη 2020

Αυτό το Σάββατο 22 Φλεβάρη ξεκινά η νέα θεατρική παράσταση του Θεάτρου «Από Κοινού» (Ευπατριδών 4, Γκάζι). Πρόκειται για το έργο του Ευγένιου Ιονέσκο «Οι καρέκλες».

Ο «αρνητής» Ιονέσκο («η παρουσία πάνω στη σκηνή ανθρώπων με σάρκα και οστά με έφερνε σε δύσκολη θέση, μου προξενούσε αμηχανία»), παρά την αντιπάθειά του για το θέατρο, έφτασε να γίνει από τους επιφανέστερους εκπροσώπους του Θεάτρου του Παραλόγου. Η κωμικοτραγική απαισιοδοξία του διατρέχει όλα του τα έργα, εμμένοντας στα πιστεύω του για τη ματαιότητα της ανθρώπινης ύπαρξης, για τη φλύαρη κενότητα των καθωσπρέπει συζητήσεων της μπουρζουαζίας, για τις αφόρητες κοινοτοπίες, για τα κουραστικά και επαναλαμβανόμενα κλισέ, καταλήγοντας εντέλει στην αδυναμία των ανθρώπων για πραγματική επικοινωνία, φιμωμένοι καθώς είναι από το φόβο της εξουσίας και από την περιθωριοποίηση και έκπτωση του Λόγου.

Στις «Καρέκλες», οι δύο ηλικιωμένοι περιπλανώνται στο μη πραγματικό, σε μια ασυναρτησία λόγου και σκέψεων, μαζί με τις τύψεις τους και τις αποτυχίες τους, μαζί με τον πόνο τους, που φτάνει στα όρια του γελοίου, περιμένοντας με αγωνία τον ερχομό των καλεσμένων, που δεν έρχονται, και ενός ομιλητή που θα μεταφέρει το μεσσιανικό τους μήνυμα, αλλά που φτάνοντας διαπιστώνουμε ότι δεν μπορεί να αρθρώσει λόγο...

Μέσα στην αφόρητη μοναξιά τους, θυμούνται, πονάνε, αναρωτιούνται, θλίβονται, τρομάζουν, γελάνε και ονειρεύονται, επιμένοντας σε μια κατασκευασμένη ζωή, χωρίς προοπτική, χωρίς αύριο.

Συντελεστές της παράστασης: Κοραής Δαμάτης (σκηνοθεσία), Κώστας Βελινόπουλος (σκηνικά - κοστούμια).

Παίζουν: Ελένη Γερασιμίδου, Αντώνης Ξένος.

Τιμές εισιτηρίων: 13 ευρώ, 10 ευρώ (φοιτητές, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, γκρουπ άνω των 30 ατόμων).

Τηλέφωνο: 211 4057249.