ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ
Στοιχισμένοι και με ορμή για τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια συνδιαχείρισης
Πέμπτη 20 Φλεβάρη 2020

Eurokinissi

Από τη συζήτηση της Τρίτης
Την «χωρίς δεύτερη κουβέντα» συστράτευση όλων των αστικών πολιτικών δυνάμεων στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια συνδιαχείρισης και συνεκμετάλλευσης που έχουν δρομολογηθεί με την Τουρκία ανέδειξε η συζήτηση που οργάνωσε την Τρίτη το Ελληνικό Ιδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), με θέμα «Μας συμφέρει η Χάγη;».

Υπερθεματίζοντας για την αξία της «νηφαλιότητας» στην ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων αλλά και κατά του «εθνικού διχασμού» στη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής, οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στην ανάγκη η χώρα «να προετοιμαστεί κατάλληλα» για την κλιμάκωση των παζαριών με την Τουρκία τα οποία είναι μπροστά, με όπλα «μια ενεργητική πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική» και τις «συμμαχίες μας», δηλαδή με τη βαθύτερη εμπλοκή στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, αυτά τα ίδια που επιβάλλουν και τους «επώδυνους συμβιβασμούς» σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, πρώην πρωθυπουργός, πρώην υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, είπε ότι πρέπει «να αναρωτηθούμε αν είναι προς όφελός μας η οικοδόμηση μιας σχέσης» με την Τουρκία «όπου, αν όχι σύμμαχοι, και χωρίς να ξεχνάμε την ιστορία μας, μπορούμε να κάνουμε βήματα μπροστά (...) αξιολογώντας και την όποια σύγκλιση συμφερόντων σε σχέση με την ανάπτυξη, το περιβάλλον, την Ενέργεια, τον Τουρισμό και πολλά άλλα». Πρόσθεσε ότι «η προσφυγή στη Χάγη είναι ένα από τα εργαλεία που διαθέτει η εξωτερική μας πολιτική» και τα οποία «πρέπει να αξιολογούνται σε σχέση με την εκάστοτε διεθνή και περιφερειακή συγκυρία», εξέφρασε δε την προσδοκία «η Τουρκία να κάνει τις επιλογές της, καθώς βρισκόμαστε σε ένα σημείο που η καλλιέργεια έντασης με την Ελλάδα μπορεί τελικά να αποβεί ιδιαίτερα αντιπαραγωγική για την ίδια».

Η πρώην ΥΠΕΞ και βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, εστίασε μεταξύ άλλων στην ανάγκη η Ελλάδα να διασφαλίσει την «πρωτοβουλία των κινήσεων», υποστηρίζοντας ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε οι τρίτοι να μας επιβάλουν να κάτσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αυτό είναι το συμφέρον της Ελλάδας» αλλά και ότι «οι καθαρές κουβέντες με τους Τούρκους μπορούν μόνο να ωφελήσουν». Στάθηκε ειδικά στο ρόλο που έχει το Κυπριακό στην πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, σημειώνοντας πως «πρέπει να λέμε τα πράγματα όπως είναι» και πως «διαχρονικά, κάθε πρόταση που έρχεται για το Κυπριακό ήταν χειρότερη από αυτή που είχαμε απορρίψει». Εκτίμησε δε ότι μετά τις «εκλογές» της άνοιξης στο ψευδοκράτος «θα υπάρξει παράθυρο ευκαιρίας» για λύση, καταλήγοντας ότι «τα γεγονότα μετά θα τρέξουν με πολύ διαφορετική δυναμική» και ότι δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία για λύση.

Ο πρώην ΥΠΕΞ και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Κατρούγκαλος, σε μήνυμά του υπογράμμισε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να συμφωνήσει σε μία λύση «αμοιβαία επωφελή και για τις δύο πλευρές» αν αντιληφθεί ότι η σημερινή της στάση «υποβαθμίζει τη διεθνή διπλωματική θέση της» και κινδυνεύει να δημιουργήσει μια κατάσταση «στην οποία θα αποκλειστεί από την ενεργειακή εξίσωση της Ανατολικής Μεσογείου». Χαρακτήρισε το «Φόρουμ για το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο» - το οποίο φέρει τη σφραγίδα ΗΠΑ και ΕΕ - «εμβληματική επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας», εκφράζοντας ικανοποίηση επειδή «έχει την αναγνώριση» δυνάμεων όπως οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η Ιταλία, και επειδή καταξιώνεται ως «στρατηγικό μέσο όχι απλώς για την οικονομική εκμετάλλευση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων της περιοχής, αλλά και για την πολιτική σταθεροποίηση της περιοχής».

Κατέληξε ότι «η μόνη ρεαλιστική προοπτική επίλυσης της διαφοράς πρέπει να αποδέχεται την ένταξη της άλλης πλευράς στην ενεργειακή εξίσωση της Ανατολικής Μεσογείου, με προϋπόθεση το σεβασμό των κανόνων του Δικαίου της Θάλασσας, σε συνδυασμό με αποφασιστική, ενεργητική δική μας πολιτική σε όλα τα επίπεδα ούτως ώστε η Τουρκία να έχει πλήρη συνείδηση ότι μόνο έτσι μπορεί να κερδίσει και ότι αντίθετη πολιτική της θα την οδηγήσει σε υποβάθμιση της διεθνούς θέσης της και σε κίνδυνο να αποκλειστεί εντελώς από τα ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου».

Τέλος, ο ομότιμος καθηγητής Χρήστος Ροζάκης, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, είπε ότι «είναι απαραίτητος ο διάλογος για τη διατήρηση της ειρήνης». Αναφερόμενος στον τρόπο που πρέπει να κινηθεί η Αθήνα ανέφερε ότι «σε περίπτωση στενότητας της θάλασσας η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ κρίνεται στη βάση της μέσης γραμμής», ενώ αναφέρθηκε και σε «αμαρτήματα» - όπως είπε - της χώρας μας, όπως το να θεωρεί ότι «θα έχει ΑΟΖ έως την Κύπρο».