ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
«Αέρας» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στα πανιά των τουρκικών διεκδικήσεων

Επικίνδυνος εφησυχασμός από την κυβέρνηση, στο πλαίσιο της «αποκλιμάκωσης» για να «τρέξουν» τα ΝΑΤΟικά σχέδια

Πέμπτη 20 Φλεβάρη 2020

Σε κλίμα «σταθερής υπόμνησης» των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο, με την ευθεία αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας εντός πλαισίου ΝΑΤΟ, ολοκληρώνεται αύριο η συζήτηση για τα περιβόητα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που αποτελούν βασικό «κρίκο» στην αλυσίδα των αμερικανοΝΑΤΟικών «διευθετήσεων» με την Τουρκία.

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο η τρίτη μέρα, χτες, του διαλόγου για τα ΜΟΕ συνοδεύτηκε από 5 υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από Λειψούς, Αρκιούς, Αγαθονήσι, Οινούσσες και Παναγιά. Συνολικά χτες 12 τουρκικά μαχητικά και ένα κατασκοπευτικό παραβίασαν 39 φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο, ενώ σημειώθηκαν και δύο εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναγνώριση και αναχαίτιση.

Με «σφραγίδα» ΝΑΤΟ...

Ακόμα πιο χαρακτηριστικά για το πώς τα ΝΑΤΟικά σχέδια δίνουν αέρα στα πανιά της τουρκικής επιθετικότητας ήταν τα όσα έγιναν στη λεγόμενη Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ, όπου βουλευτές από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ συμμετείχαν στην Κοινή Συνεδρίαση των Επιτροπών Πολιτικών Υποθέσεων, Αμυνας και Ασφάλειας, Οικονομικών και Ασφάλειας της λυκοσυμμαχίας που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες στις 17 - 19/2.

Εξέδωσαν κατόπιν κοινή δήλωση γνωστοποιώντας ότι έθεσαν «με έμφαση το ζήτημα της συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης, η οποία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Στη συζήτηση που ακολούθησε μετά από τοποθέτηση του πρεσβευτή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, αφενός ζητήσαμε να λάβουμε απαντήσεις σχετικά με το ζήτημα της παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και αφετέρου επιδιώξαμε να ενημερώσουμε τους συναδέλφους μας των λοιπών χωρών - μελών του ΝΑΤΟ για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και τους κινδύνους ανάφλεξης που προκαλούν στην περιοχή».

Αλλά, «ο προεδρεύων των εργασιών συστηματικά μας διέκοπτε στις τοποθετήσεις και τις ερωτήσεις μας, εμποδίζοντας την ανάπτυξη των θέσεών μας», όπως «καταγγέλλουν». Αποχώρησαν από την αίθουσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας, καταγγέλλοντας τη στάση του προεδρεύοντος, αλλά κάνοντας «γαργάρα» την πάγια θέση του ΝΑΤΟ γενικώς, που αντιμετωπίζει το Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή ως ενιαίο επιχειρησιακά χώρο και λειτουργώντας ως Πόντιος Πιλάτος δηλώνει για τα Ελληνοτουρκικά ότι «δεν είναι δικαστήριο για να επιλύει τέτοια ζητήματα», καλώντας τις δύο πλευρές να τα «βρουν» με «διάλογο».

Αλλωστε, όπως είπε πριν από μερικές μέρες ο ίδιος ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, «Ελλάδα και Τουρκία παρέχουν υπηρεσίες μαζί στο ΝΑΤΟ κάθε μέρα. Οντως υπάρχουν μερικές διαφορές μεταξύ τους, που δεν είναι εύκολο να επιλυθούν, όμως αυτές οι διαφορές δεν έκαναν αδύνατο για το ΝΑΤΟ να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, ή η Ελλάδα και η Τουρκία να εργάζονται μαζί στο ΝΑΤΟ».

...και ΗΠΑ τα σχέδια συνεκμετάλλευσης

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός πρέσβης, Τζ. Πάιατ, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ερωτώμενος για το «τι θα γινόταν εάν η Αγκυρα κάνει πράξη τις δηλώσεις της και ξεκινούσε την ερευνητική δραστηριότητα σε μια περιοχή ας πούμε νότια της Κρήτης» με βάση το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, παρέπεμψε στις διευθετήσεις που βρίσκονται στα σκαριά λέγοντας πως «αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν μέσα από διάλογο και διαπραγματεύσεις. Οχι μέσα από μονομερείς ενέργειες που αγνοούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα άλλων εμπλεκόμενων μερών, όπως η Ελλάδα σε αυτήν την περίπτωση», σημειώνοντας με νόημα πως «βασική αρχή είναι πως η Ελλάδα και οι ΗΠΑ συμφωνούν στο να συνεχίσουν να εργάζονται για να πετύχουν μια πιο φυσιολογική σχέση στο Αιγαίο και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο».

Αλλωστε, σε σχέση με αυτό - που αφορά τον «κοινό στόχο» για την παραμονή της Τουρκίας στο στρατόπεδο ΗΠΑ-ΝΑΤΟ - ο Πάιατ έκανε ειδική αναφορά και στα ΜΟΕ σημειώνοντας πως «εκεί θέλουν να εστιάσουν οι ΗΠΑ. Θέλουμε να εστιάσουμε στη θετική προοπτική, στο πώς θα χτίσουμε μια ζώνη ευημερίας και σταθερότητας και κοινών συμφερόντων», ξεκαθαρίζοντας πως οι ΗΠΑ «είμαστε εμπλεκόμενοι και θα παραμείνουμε εμπλεκόμενοι. Η περιοχή είναι προτεραιότητα για τις ΗΠΑ» και τονίζοντας πως σε αυτό το πλαίσιο η προσπάθεια «αποκλιμάκωσης» «ήταν μεγάλο μέρος της συζήτησης μόλις δύο εβδομάδες πριν, που ήταν εδώ ο διοικητής των Συμμαχικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ στρατηγός Γουόλτερς, ο οποίος επισκέφτηκε την Αθήνα και την Αγκυρα».

Ερωτώμενος εξάλλου για το αν οι προηγούμενες δηλώσεις του (ότι τα νησιά έχουν τα ίδια δικαιώματα με τις ηπειρωτικές περιοχές) ισχύουν επίσης και για τα μη κατοικημένα νησιά, τα μεγάλα ή μικρά νησιά, ήταν ακόμα πιο αποκαλυπτικός αφού σημείωσε πως «ισχύει για τα νησιά ως γενικός κανόνας», σπεύδοντας να διευκρινίσει πως «θα αφήσω σε άλλους τη συζήτηση για το τι αποτελεί βραχονησίδα και τι αποτελεί νησί»!

Σε άλλη ερώτηση, για το αν φοβάται το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου, αν και σημείωσε πως «πάντα θα πρέπει να ανησυχούμε για το ρίσκο μιας λάθος εκτίμησης», δήλωσε «πιο αισιόδοξος σήμερα διότι βλέπω την πραγματικά σκληρή προσπάθεια που ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση καταβάλλουν ώστε να χαμηλώσουν την ένταση και να δημιουργήσουν μια κανονική ατμόσφαιρα», δρομολογώντας τα σχέδια συνδιαχείρισης, και τόνισε πως «εκεί ακριβώς εστιάζουμε αυτήν τη στιγμή».

Επικίνδυνος εφησυχασμός από την κυβέρνηση

Οσο για την κοινή «εστίαση» της κυβέρνησης με τις ΗΠΑ, χαρακτηριστικά είναι και τα όσα ειπώθηκαν χτες στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Ερωτηθείς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, για την πορεία των ΜΟΕ, που κατά κάποιους ακολουθούν πορεία «παράλληλων μονολόγων», απέφυγε να προδικάσει την κατάληξη των συζητήσεων. Επέμεινε δε για «διάλογο. Με πνεύμα καλής διάθεσης και με την τήρηση των κανόνων καλής γειτονίας θα βρεθούν οι λύσεις που χρειάζονται στα προβλήματα. Θα περιμένουμε να δούμε την κατάληξη και μετά θα σχολιάσουμε», είπε.

Κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Yeni Safak» ότι μόλις πρωτοκολληθούν στον ΟΗΕ οι χάρτες του τουρκο-λιβυκού μνημονίου, θα κάνουν έρευνες νότια της Κρήτης, έσπευσε να υποβαθμίσει την ανάρτηση λέγοντας ότι είναι μια «τυπική διαδικασία», δίχως «κανένα νομικό αποτέλεσμα».

Στην επισήμανση ότι το 2014 το ψευδοκράτος κατέθεσε χάρτη στον ΟΗΕ για τη δήθεν ΑΟΖ του, που αναρτήθηκε στον ΟΗΕ και πρωτοκολλήθηκε, η δε Τουρκία βάσει αυτού του χάρτη αναπτύσσει δράση στην κυπριακή ΑΟΖ, επέμεινε ότι τέτοιοι χάρτες δεν παράγουν έννομο αποτέλεσμα. «Και μάλιστα πρόσωπα και εταιρείες, δηλαδή φυσικά και νομικά πρόσωπα που συνδράμουν την Τουρκία σε αυτές τις παράνομες ενέργειες, αντιμετωπίζουν το φάσμα των κυρώσεων», από πλευράς ΕΕ, υποστήριξε, συνεχίζοντας τον επικίνδυνο εφησυχασμό από πλευράς κυβέρνησης, για τα «ευχολόγια» της ιμπεριαλιστικής ένωσης.

Ερωτηθείς, τέλος, τι θα κάνει η κυβέρνηση αν το σκάφος της Τουρκίας πάει κάτω από την Κρήτη, απάντησε επιγραμματικά: «Ο,τι χρειαστεί».

Την ίδια ώρα, πηγές από το ΓΕΝ έσπευδαν να σημειώσουν πως στην ευρύτερη ζώνη σε εξέλιξη βρίσκεται «η άσκηση ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΗΡ στην περιοχή δυτικά, νότια και ανατολικά νήσου Κρήτης με συμμετοχή μονάδων της Διοικήσεως Υποβρυχίων, ενώ μονάδες επιφανείας και υποβρύχια συμμετέχουν στις πολυεθνικές δυνάμεις και διασυμμαχικές επιχειρήσεις/ασκήσεις στην ευρύτερη περιοχή της κεντρικής και ανατολικής Μεσογείου». Κατά βάση αναφέρονται στη συμμετοχή στη ΝΑΤΟική αρμάδα SNMG2 που επιχειρεί στην ευρύτερη περιοχή ελέγχοντας τον πλου ρωσικών πλοίων. Εκεί είναι ενταγμένα η φρεγάτα «Αιγαίο», η πυραυλάκατος «Ξένος», το ναρκοθηρευτικό «Καλυψώ» και η κανονιοφόρος «Μαχητής», αλλά και το τουρκικό περιπολικό «Karsiyaka».

Σε αυτό το φόντο, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, βρέθηκε χτες στη Βηρυτό για συνομιλίες με τον Λιβανέζο ομόλογό του. Εξέφρασε κατόπιν την εκτίμηση, μετά και τις συναντήσεις του τις προηγούμενες μέρες με ομολόγους του από χώρες - μέλη του Αραβικού Συνδέσμου, ότι «οι προσπάθειες της Τουρκίας να επεκτείνει την επιρροή της στις περιοχές της πρώην οθωμανικής αυτοκρατορίας προκαλούν ανησυχία και ισχυρή αντίθεση».