Μαχητικές απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα
Πέμπτη 20 Φλεβάρη 2020

ΠΑΤΡΑ
Με μαζικές και μαχητικές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, εργαζόμενοι, άνεργοι, βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι και συνταξιούχοι έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, ξεπερνώντας ταυτόχρονα την εργοδοτική τρομοκρατία και την αντιαπεργιακή στάση των ηγεσιών του εργατοπατερισμού σε μια σειρά από Εργατικά Κέντρα και σωματεία.

Στην Πελοπόννησο

Στην Πάτρα, η απεργιακή μάχη ξεκίνησε από τα ξημερώματα, με καθολική συμμετοχή σε εργοστάσια («ΤΙΤΑΝ», «Αθηναϊκή Ζυθοποιία» κ.α.), με κλειστά τα εργοτάξια στις Κατασκευές και με περιφρουρήσεις σε εργοστάσια και χώρους δουλειάς στη Βιομηχανική Περιοχή και το κέντρο της πόλης.

Τον τόνο της απεργίας σε ολόκληρη την πόλη ενίσχυσαν τα γιγαντοπανό που αναρτήθηκαν από νωρίς στην πλατεία Γεωργίου και στις σκάλες της Αγίου Νικολάου.

Η απεργιακή συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας και το συλλαλητήριο που ακολούθησε ήταν από τα μεγαλύτερα των τελευταίων χρόνων. Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Δημήτρης Αγγελόπουλος, γγ του Εργατικού Κέντρου και πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων. Μίλησαν ακόμα η Γιώτα Παναγοπούλου, αντιπρόεδρος του ΕΚΠ και πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων, ο Σπύρος Ψαράς, πρόεδρος της Α' ΕΛΜΕ Αχαΐας, και ο Παναγιώτης Σκέντζος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας των επαγγελματοβιοτεχνών (ΟΕΒΕΣΝΑ). Το «παρών» στη συγκέντρωση έδωσαν ο δήμαρχος Πάτρας, Κώστας Πελετίδης, και μέλη της δημοτικής αρχής.

ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Οι αγωνιστικές παρεμβάσεις συνεχίστηκαν και το απόγευμα, καθώς αντιπροσωπεία συνδικαλιστών εξόρμησε στο λιμάνι της Πάτρας, στους χώρους υπηρεσιών του λιμένα, αλλά και σε πλοία.

Κανένα από τα μεγάλα εργοτάξια δεν δούλεψε στην Καλαμάτα, ενώ η μαζική απεργιακή συγκέντρωση που έγινε στην πλατεία 23ης Μαρτίου κατέληξε στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, η πλειοψηφία της διοίκησης του οποίου είχε αρνηθεί να προκηρύξει απεργία, ακολουθώντας την αντιαπεργιακή γραμμή της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ.

Στη Θεσσαλία

Μαχητικές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και στις πόλεις της Θεσσαλίας.

Μαζική ήταν η συμμετοχή βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων, με τους Ρίζο Μαρούδα και Γιάννη Τσιούτρα, μέλη της γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, στους χαιρετισμούς που απηύθυναν σε Λάρισα και Καρδίτσα αντίστοιχα, να τονίζουν ότι το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο έρχεται να επιδεινώσει την άθλια κατάσταση που ήδη βιώνουν οι αγρότες με τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, τις χαμηλές συντάξεις.

Στο επίκεντρο των συγκεντρώσεων σε όλη την περιοχή, σε άμεση σύνδεση με την αντιασφαλιστική επίθεση, βρέθηκαν η εντεινόμενη επιχείρηση ιδιωτικοποίησης της δημόσιας Υγείας και η μετατροπή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ).

ΧΑΝΙΑ
Στη Λάρισα, η μάχη της απεργίας ξεκίνησε τα χαράματα με την απεργιακή φρουρά που στήθηκε από το Συνδικάτο Μετάλλου και το Εργατικό Κέντρο στο εργοστάσιο της «ΙΝΤΡΑΚΑΤ», όπου τις προηγούμενες μέρες οι εργολάβοι που συνεργάζονται με την επιχείρηση προχώρησαν σε απόλυση 4 εργαζομένων που ήταν υποψήφιοι στις πρόσφατες αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Μετάλλου. Ανάλογες παρεμβάσεις έγιναν σε χώρους της Κατεργασίας ξύλου, των Κατασκευών και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Στη συγκέντρωση που ακολούθησε κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου.

Στην Ηπειρο

Στα Γιάννενα, από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, το Εργατικό Κέντρο έδωσε τη μάχη της απεργίας στο εργοστάσιο της «Πίνδου». Εκατοντάδες εργάτες της νυχτερινής βάρδιας του πτηνοσφαγείου, με την αποφασιστική στήριξη του ΕΚ Ιωαννίνων, αποκρούοντας τις πιέσεις της εργοδοσίας, σταμάτησαν την παραγωγή συμμετέχοντας καθολικά στην απεργία. Καθολική ήταν η συμμετοχή και των εργατών της Ανακύκλωσης στη ΒΙΠΕ Ιωαννίνων όσο και στο εργοστάσιο απορριμμάτων και στερεών αποβλήτων της «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής» στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης. Ακολούθησε μία από τις μεγαλύτερες απεργιακές συγκεντρώσεις των τελευταίων ετών.

Μαχητική ήταν η απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας στην Ηγουμενίτσα, ενώ από τα ξημερώματα δόθηκε η μάχη της περιφρούρησης σε εργοτάξια.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Απεργιακή κινητοποίηση στο κατάστημα «Jumbo» της Πρέβεζας, το ένα από τα δύο καταστήματα που η επιχείρηση έχει ανακοινώσει ότι θα ανοίγει όλες τις Κυριακές του χρόνου, πραγματοποίησαν τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου που αρνήθηκε να προκηρύξει απεργία.

Στο Ιόνιο

Στη Ζάκυνθο, το Εργατικό Κέντρο και σωματεία βρέθηκαν από τα χαράματα στο λιμάνι, στηρίζοντας τον αγώνα των ναυτεργατών στη γραμμή Ζακύνθου - Κυλλήνης που, όπως καταγγέλλουν, εργάζονται ατελείωτες ώρες, σχεδόν 24ωρο, χωρίς βάρδιες και με ένα καράβι. Απέναντι στην αποφασιστική στάση των απεργών, το ΕΚ Ζακύνθου καταγγέλλει ότι επιστρατεύτηκε ολόκληρος μηχανισμός λιμενικών, ασφαλιτών και «αγανακτισμένων», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι όλα αυτά «μας πεισμώνουν ακόμα περισσότερο».

Στην Κέρκυρα από νωρίς το πρωί δόθηκε η μάχη της απεργιακής περιφρούρησης στο εργοτάξιο του αεροδρομίου. Ακολούθησε η μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου.

Στη Λευκάδα, το Εργατικό Κέντρο και σωματεία - μέλη του βρέθηκαν έξω από το εργοτάξιο στον Αγιο Μηνά καθώς και στο κατάστημα της Eurobank. Στην απεργιακή συγκέντρωση, εκτός της καταδίκης του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου, εγκρίθηκε ψήφισμα συμπαράστασης στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και καταγγέλθηκαν το ξήλωμα απεργιακών πανό κατόπιν εντολής του δημάρχου Λευκάδας καθώς και η απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας ενάντια στην κυριακάτικη αργία.

Στο Αιγαίο και την Κρήτη

ΛΑΡΙΣΑ
Μπροστά στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, στη Μυτιλήνη, συναντήθηκαν οι δύο συγκεντρώσεις που πραγματοποίησαν το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου.

Δυναμική απεργιακή συγκέντρωση ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο πραγματοποιήθηκε και στη Χίο, ύστερα από το κάλεσμα του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ. Ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης, ενώ στη συνέχεια οι διαδηλωτές ξεκίνησαν για το νέο αγωνιστικό τόπο συνάντησης, στο βουνό Αίπος, όπου η κυβέρνηση με ΠΝΠ έχει επιτάξει εκατοντάδες στρέμματα για τη δημιουργία νέου hot spot - κολαστηρίου για πρόσφυγες και μετανάστες. Στο χώρο αναρτήθηκε πανό ενάντια στη δημιουργία τέτοιου κέντρου (ανοιχτού ή κλειστού) οπουδήποτε στο νησί, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να απεγκλωβιστούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες από τα νησιά, ενάντια στη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας.

Στη Ρόδο, η απεργιακή συγκέντρωση των ταξικών σωματείων ξεκίνησε με παρέμβαση στον ΟΑΕΔ για την κυβερνητική κοροϊδία και τις μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση μέτρων για τους εργαζόμενους που έχουν πληγεί από την πτώχευση της «Thomas Cook». Ακολούθησε απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κύπρου.

Στην Ικαρία, από τα ξημερώματα στήθηκε απεργιακή φρουρά στο εργοτάξιο του βιολογικού έργου στην πλατεία Αγ. Κηρύκου. Ακολούθησε μαζική απεργιακή συγκέντρωση στον Εύδηλο.

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το απεργιακό συλλαλητήριο στα Χανιά. Παράλληλα με την πάλη για το Ασφαλιστικό, στη συγκέντρωση στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς απευθύνθηκε κάλεσμα επαγρύπνησης για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, τους σχεδιασμούς για τη βάση της Σούδας και συνολικότερα την εντεινόμενη ιμπεριαλιστική εμπλοκή. Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με ευρηματικά δρώμενα. Δυναμική ήταν η απεργιακή κινητοποίηση και στο Ηράκλειο, με τη συμμετοχή εκατοντάδων απεργών και διαδηλωτών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα σωματείων του νομού.

Απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε δεκάδες ακόμα πόλεις όλης της χώρας (Ελευσίνα, Αγρίνιο, Μεσολόγγι, Ναύπακτο, Ναύπλιο, Τρίπολη, Ρέθυμνο, Μύρινα Λήμνου, Σάμο κ.α.).