ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΝΑΥΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Παραμάγαζο των εφοπλιστών

Επιτακτική ανάγκη ο εκδημοκρατισμός

Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2001

Τα προβλήματα των ναυτεργατών δεν μπορούν να λυθούν στη βάση του «κοινωνικού εταιρισμού»
Το άγριο «σφυροκόπημα» που δέχτηκε η πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΝΟ για την υπονομευτική τακτική της σε βάρος των συμφερόντων των ναυτεργατών και το δριμύ κατηγορώ που εξαπέλυσαν, σε βάρος της σκληρής αντιναυτεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης και των εφοπλιστών, οι συνδικαλιστές ναυτεργάτες των ταξικών δυνάμεων, είναι τα μοναδικά στοιχεία που έδωσαν ουσία στο χτεσινό Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας. Ενα συμβούλιο που χαρακτηρίζεται από τη νοθεία ως προς τη σύνθεσή του και από αποφάσεις στα μέτρα των εφοπλιστών, γεγονός που αναδεικνύει ακόμα πιο επιτακτικά την ανάγκη εκδημοκρατισμού του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Η νοθεία αφορά στην ίδια τη συγκρότηση του σώματος του συμβουλίου, το οποίο με βάση το καταστατικό υπόκειται στον εξωφρενικό περιορισμό του 1/10 για τους αντιπροσώπους που μπορεί να στείλει κάθε πρωτοβάθμια οργάνωση. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως πραγματικά σωματεία με χιλιάδες μέλη αντιμετωπίζονται το ίδιο με σωματεία σφραγίδες και δεν τους επιτρέπεται να στείλουν τον αριθμό των αντιπροσώπων που πραγματικά τους αναλογεί. Ετσι από τους 111 αντιπροσώπους που έχουν εκλεγεί, στο συμβούλιο επιτράπηκε να μείνουν μόνο οι 84! Επιπλέον από αυτούς άλλοι έχουν εκλεγεί με το σύστημα της απλής αναλογικής και άλλοι με το καλπονοθευτικό πλειοψηφικό σύστημα.

Τη συγκρότηση αυτού του... «σώματος» διαδέχτηκε η παρουσίαση του απολογισμού και προγραμματισμού δράσης που συνέταξε η πλειοψηφία της διοίκησης - δηλαδή οι εγκάθετοι των εφοπλιστών και της κυβέρνησης - και παρουσίασε ο γραμματέας της Γ. Χαλάς. Πρόκειται για δυο κείμενα από τα οποία απουσιάζει κάθε είδους αγωνιστική δράση, μακριά από τις διαθέσεις των ναυτεργατών, ποτισμένα στη λογική του «κοινωνικού εταιρισμού».

Ανεβαίνοντας στο βήμα ο πρόεδρος της ναυτεργατικής ένωσης «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» Γ. Μανουσογιαννάκης επισήμανε ότι τα όσα διαδραματίζονται στο συμβούλιο αποτελούν «εκφυλιστικά φαινόμενα από τα οποία οι μόνοι που εξυπηρετούνται είναι οι εφοπλιστές. Γι' αυτό άλλωστε οι εφοπλιστές και τα πιόνια τους αντιδρούν όποτε μιλάμε για εκδημοκρατισμό». Αναφέρθηκε στον τεράστιο πλούτο που έχουν συσσωρεύσει οι εφοπλιστές όταν την ίδια ώρα οι ναυτεργάτες οδηγούνται στην ανεργία και την εξαθλίωση και τόνισε ότι αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωση αυτού του συμβουλίου να πάρει αποφάσεις για αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Γ. Τούσσας χαρακτήρισε ως πρόκληση απέναντι στους ναυτεργάτες την εισήγηση του Γ. Χαλά, επισήμανε ότι η τακτική συνδικαλιστών της διοίκησης θυμίζει τους κοτζαμπάσηδες και τόνισε: «Αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο. Δεν μπορεί η πλειοψηφία να λέει να συνεργαστούμε με τους εφοπλιστές που έχουν στείλει στον υγρό τάφο χιλιάδες συναδέλφους μας. Με αυτή την Εκτελεστική Επιτροπή, με αυτήν την ΠΝΟ και αυτή τη δομή δεν υπάρχει καμία προϋπόθεση να προστατευτούν τα ναυτεργατικά συμφέροντα». Και τόνισε ότι οι ναυτεργάτες θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για τον εκδημοκρατισμό και μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους για την απόκρουση αυτής της πολιτικής.