ΛΙΒΥΗ
Οψεις του ίδιου νομίσματος τα παζάρια και οι συγκρούσεις
Σάββατο 22 Φλεβάρη 2020 - Κυριακή 23 Φλεβάρη 2020

Από την επίσκεψη του στρατηγού Χ. Χάφταρ στη Μόσχα
Με τις συγκρούσεις στη Λιβύη να κλιμακώνονται ανάμεσα στις δυνάμεις που στηρίζουν τον πρωθυπουργό Φαγιέζ αλ Σάρατζ και τις δυνάμεις του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ του Εθνικού Λιβυκού Στρατού, εξελίσσονται και οι διπλωματικές επαφές.

Η βδομάδα ήταν γεμάτη από τέτοιες στο φόντο όσων έχουν μεσολαβήσει, όπως οι συναντήσεις στη Μόσχα, στο Βερολίνο, στο Μόναχο, που προβάλλουν ως στόχο την επίτευξη μόνιμης εκεχειρίας, την τήρηση του εμπάργκο όπλων και την έναρξη διαδικασίας πολιτικής διευθέτησης. Στην πραγματικότητα όμως αποτελούν συνέχεια του παζαριού ανάμεσα στις ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που διεκδικούν μερτικό από τη λεία της πολύπαθης χώρας.

Οι εξελίξεις στο στρατιωτικό πεδίο είναι η άλλη όψη αυτού του παζαριού, όπου ισχυρότερα ιμπεριαλιστικά κέντρα και κράτη στηρίζουν το ένα ή το άλλο στρατόπεδο στη Λιβύη, προωθώντας τα δικά τους ανταγωνιστικά συμφέροντα.

Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται και η απόφαση της ΕΕ για νέα αεροναυτική αποστολή στα ανοιχτά της Λιβύης (στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα), με το πρόσχημα, αυτήν τη φορά, της «τήρησης του εμπάργκο όπλων» (η προηγούμενη επιχείρηση, «Σοφία», ήταν υποτίθεται για την προστασία των προσφύγων - μεταναστών). Η Τουρκία αντέδρασε έντονα για αυτήν την «παρέμβαση», με τον ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου να προειδοποιεί ότι «η ΕΕ δεν έχει καμία αρμοδιότητα να παίρνει αποφάσεις για τη Λιβύη».

Την Τρίτη επίσης, ο Αμερικανός πρέσβης στη Λιβύη Ρίτσαρντ Νόλαντ είχε συναντήσεις με τον Σάρατζ και με τον Χάφταρ (με αυτόν για πρώτη φορά), ενώ την Τετάρτη και την Πέμπτη, Χάφταρ και Σάρατζ ταξίδεψαν σε Μόσχα και Κωνσταντινούπολη αντίστοιχα, για να εξετάσουν με τους συμμάχους τους τις επόμενες κινήσεις τους. Και οι δύο έδωσαν διαβεβαιώσεις περί ετοιμότητας για διάλογο και «πολιτική διευθέτηση», με τον Χάφταρ να θέτει ως βασικό όρο τη «διάλυση των τρομοκρατών που στηρίζει η Τουρκία».

Το γεγονός ότι ο στρατός του Χάφταρ με τη στήριξη και του λεγόμενου «Φόρουμ των Φυλάρχων» σε πόλεις της ανατολής, και όχι μόνο, ελέγχει πλέον τις περισσότερες πετρελαιοπηγές και εγκαταστάσεις, δημιουργεί τεράστια δυσκολία και ανησυχία στην άλλη πλευρά. Αυτό έδειξε και ο βομβαρδισμός την Τετάρτη στο λιμάνι της Τρίπολης από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό, που φαίνεται να έπληξε δεξαμενή καυσίμων, παρότι αρχικά είχε αναφερθεί ότι στόχος ήταν πλοίο που μετέφερε όπλα από την Τουρκία.


Δ. Κ.