«Ρόλο» διεκδικεί και η σύζυγος του Τ. Μίλερ
Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2001

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ηταν φυσικό επακόλουθο να θεωρήσει η σύζυγος του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα, πως έχει κι αυτή το δικαίωμα υποδείξεων προς τους ... ιθαγενείς ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται. Αλλωστε, ο σύζυγός της κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να παγιώσει το ρόλο του «ανθυπάτου». Πάνω απ' όλα, όμως, οι κυβερνώντες αυτόν τον τόπο, έχουν συμβάλει τα μέγιστα, για να θεωρεί ο εκάστοτε Αμερικανός πρεσβευτής τη χώρα μας αμερικάνικη αποικία. Μέχρι και τους χώρους στάθμευσης της πρεσβείας πληρώνει το ελληνικό δημόσιο! Δεν ήταν περίεργο λοιπόν, η Μπόνι Μίλερ, σύζυγος του Τόμας Μίλερ, να κάνει υποδείξεις και μαθήματα συμπεριφοράς προς τις ελληνικές αρχές για τον τρόπο συμπεριφοράς απέναντι στις γυναίκες, που πέφτουν στο δίχτυ των κυκλωμάτων εμπορίας λευκής σαρκός και να κατατάξει την Ελλάδα σε θέση κατώτερη από αυτή της Βοσνίας, σε ό,τι αφορά στις προσπάθειες καταπολέμησης αυτού του φαινομένου.

Ο Τ. Μίλερ υπεραμύνθηκε χτες των θέσεων που εξέφρασε η σύζυγός του, αφού όπως είπε, «δεν πρέπει να μένουμε στις λέξεις, αλλά να ασχοληθούμε με την ουσία αυτού του πολύ σημαντικού ζητήματος». Και ο Αμερικανός πρεσβευτής συνέχισε: «Το ζήτημα της διακίνησης και εκμετάλλευσης γυναικών αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα και το πιο παραγωγικό πράγμα, που έχουμε να κάνουμε όλοι μας, είναι να προσπαθήσουμε να το επιλύσουμε και να βοηθήσουμε τις γυναίκες που εξαναγκάζονται να εκδίδονται και να στιγματίζονται για την υπόλοιπη ζωή τους».

Μάλιστα, θέλοντας να υπογραμμίσει τα όσα υποστήριξε η σύζυγός του, σημείωσε ότι ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. του ζήτησε να συγχαρεί την κυρία Μίλερ για την ομιλία της. «Το βρήκα αστείο που υπήρξε τέτοια αντίδραση, όταν η ηγεσία της αστυνομίας εκφράστηκε με κολακευτικά λόγια για όσα είπε η σύζυγός μου», δήλωσε ο Τ. Μίλερ και κατέληξε, λέγοντας ότι ο ίδιος και η κυρία Μίλερ είναι πολύ χαρούμενοι για την επιστροφή τους στην Ελλάδα, για την οποία, όπως είπε, τρέφουν μεγάλη αγάπη.

Η κυρία Μίλερ είχε επισημάνει στην ομιλία της την περασμένη Δευτέρα ότι κάθε χρόνο στη χώρα μας - που αποτελεί τόπο προορισμού, διακίνησης και εκμετάλλευσης γυναικών - φτάνουν περί τις 19 με 20 χιλιάδες γυναίκες, στην πλειονότητά τους ανήλικες.

«Οι γυναίκες αυτές», όπως τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Μίλερ, «έρχονται σε σεξουαλική επαφή έναντι αντιτίμου με περίπου ένα εκατομμύριο Ελληνες κάθε χρόνο», οι οποίοι - κατά την κ. Μίλερ - διατηρούν αυτή τη βιομηχανία εμπορίας ανθρώπων ανθηρή και ζωντανή. Παρουσιάζοντας τις εμπειρίες της από την επίσκεψή της στη Βοσνία, η κ. Μίλερ υπογράμμισε ότι η αστυνομία στη χώρα αυτή αποδείχτηκε πιο αποτελεσματική από ό,τι η ελληνική αστυνομία, καθώς απελευθερώνει τις γυναίκες από τους απαγωγείς τους, ύστερα από 3-12 μήνες πραγματικής σκλαβιάς. «Η ελληνική αστυνομία», είπε η κ. Μίλερ, «τις βάζει στα τρένα και τις επαναπροωθεί, με αποτέλεσμα κάποιες τυχερές να επιστρέφουν στην πατρίδα τους, ενώ οι υπόλοιπες πέφτουν ξανά θύματα απαγωγής μέσα στο τρένο και ξαναπουλιούνται σε άλλο έμπορο».

Η αντίδραση της κυβέρνησης περιορίστηκε στην παρακάτω δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου.«Οι θέσεις των ΗΠΑ, είπε ο υπουργός τύπου Χρ. Πρωτόπαππας, δεν εκφράζονται από τις συζύγους των πρεσβευτών τους. Ο κ. Μίλερ έχει συγχαρεί τις αρχές για τις προσπάθειές τους», προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «υπάρχει πράγματι πρόβλημα. Πολύ σύντομα θα έχουμε νέες εξαγγελίες από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης».