ΛΕΣΒΟΣ
Τα ΜΑΤ επιχείρησαν να διαλύσουν τη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου!

Αμεση αντίδραση από το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και από το Εργατικό Κέντρο Σάμου, που αποφάσισαν απεργιακές κινητοποιήσεις και στάσεις εργασίας

Τετάρτη 26 Φλεβάρη 2020

INTIME NEWS

Με χημικά και χειροβομβίδες κρότου - λάμψης οι δυνάμεις καταστολής επιχείρησαν να διαλύσουν τη μεγάλη πορεία που οργάνωσε χτες το απόγευμα το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο στο Μανταμάδο, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της πρωινής απεργιακής κινητοποίησης ενάντια στον αυταρχισμό της κυβέρνησης που με ΜΑΤ προσπαθεί να προχωρήσει στη δημιουργία κλειστού hot spot.

Δύο πούλμαν και δεκάδες αυτοκίνητα ξεκίνησαν από τη Μυτιλήνη, με κατεύθυνση τον Μανταμάδο, όπου ήδη είχαν συγκεντρωθεί εργαζόμενοι και κάτοικοι της περιοχής. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ απέκλεισαν το δρόμο που οδηγεί στον Μανταμάδο, στη διασταύρωση του δρόμου που οδηγεί στην Καράβα, όπου η κυβέρνηση θέλει να φτιάξει τη νέα φυλακή προσφύγων και μεταναστών. Στο αίτημα να αποχωρήσουν, οι δυνάμεις των ΜΑΤ απάντησαν με χημικά, σε μια - ανεπιτυχή - προσπάθεια να διαλύσουν τη συγκέντρωση, ενώ ρίψεις νερού πραγματοποίησε και η «αύρα» που βρισκόταν από χτες στο νησί.

Πιο συγκεκριμένα, οι διμοιρίες των ΜΑΤ έφτασαν στη Λέσβο με πλοίο χτες το ξημέρωμα στο λιμάνι. Σε συνεργασία με τις δυνάμεις που βρίσκονταν ήδη στο νησί, απώθησαν με χημικά τους εκατοντάδες κατοίκους που είχαν αποκλείσει το λιμάνι. Οι δυνάμεις καταστολής μαζί με το όχημα υδροβολής και εκτόξευσης χημικών που μεταφέρθηκε από την Αθήνα κατευθύνθηκαν προς το σημείο που έχει επιλεγεί για να φτιαχτεί το κλειστό κέντρο έξω από τον Μανταμάδο. Οι κάτοικοι της περιοχής του Μανταμάδου είχαν στήσει μπλόκα στο δρόμο τα οποία ενισχύονταν από τα γύρω χωριά. Ανάλογη προσπάθεια να κατευθυνθούν προς τον Μανταμάδο έγινε και από όσους συμμετείχαν στην ολονύχτια κινητοποίηση στο λιμάνι.

Αμεση αντίδραση από το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο

INTIME NEWS

Με τα οχήματα που ρίχνουν νερό και χημικά στους διαδηλωτές επιτίθενται στη συγκέντρωση
Στην πρώτη γραμμή της πάλης βρισκόταν το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο (ΠΕΚ) που καλούσε σε λαϊκό ξεσηκωμό, ενώ άμεσα προκήρυξε 24ωρη απεργία καλώντας σε συγκέντρωση στις 10 το πρωί της Τρίτης στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη. Νέα 24ωρη απεργία προκηρύχτηκε και για σήμερα Τετάρτη στο νησί.

Σε ανακοίνωσή του ανέφερε: «Χτυπάν το Μανταμάδο. Τα ΜΑΤ που έστειλε η κυβέρνηση για να υποτάξει το νησί μας, από τις πρωινές ώρες σήμερα χτυπάν τους Μανταμαδιώτες με χημικά, με αύρες νερού, με βόμβες κρότου - λάμψης. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, το λαό της Λέσβου, τους φορείς και τα σωματεία του νησιού μας να σταθούμε εμπόδιο στα σχέδια της κυβέρνησης να μετατρέψει το νησί μας σε φυλακή ψυχών. Να κλείσουν τώρα τα πάντα. Κανένας εργαζόμενος στη δουλειά. Κανένα μαγαζί ανοιχτό, κανένας μαθητής στο σχολειό. Καλούμε όλους τους φορείς του νησιού μας να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση καταδικάζοντας αυτές τις πρακτικές της κυβέρνησης».

Το πρωί της Τρίτης εκατοντάδες κάτοικοι, ανταποκρινόμενοι στην κινητοποίηση του ΠΕΚ, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Σαπφούς και με πορεία κατευθύνθηκαν στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου.

Παρούσες στις κινητοποιήσεις ήταν από την πρώτη στιγμή δυνάμεις του ΚΚΕ. Η βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κομνηνάκα, αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Β. Αμπελογιάννη, όπως και οι δημοτικοί σύμβουλοι Μυτιλήνης, Ν. Τσιριγώτη, Π. Βαλάκος, Στρ. Κόμβος και Δυτικής Λέσβου, Γ. Σαλταμάρας, Θεμ. Κλιονιδιώτης, Γ. Συκάς, Στ. Βαξεβάνης, Αντ. Πανταχός, Γ. Μαργαρίτης, εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Ξεσηκωμός στη Σάμο

Από την κινητοποίηση του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου
Στη Σάμο από χτες τα ξημερώματα κάτοικοι του νησιού αλλά και μηχανήματα των δήμων είχαν στήσει μπλόκο στο εργοτάξιο - στη διασταύρωση του δρόμου - στη θέση Ζερβού. Στο σημείο αυτό ήδη κατασκευάζεται το ΚΥΤ που είχε αποφασίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και επεκτείνει η κυβέρνηση της ΝΔ με την επίταξη. Χτες στις 6 το απόγευμα επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στο χώρο κοινή συνεδρίαση των Δημοτικών Συμβουλίων Ανατολικής και Δυτικής Σάμου για να πάρουν αποφάσεις σχετικά με την πορεία των κινητοποιήσεων. Αποτέλεσμα της κινητοποίησης ήταν να σταματήσουν οι σχετικές εργασίες.

Να φύγουν τα ΜΑΤ, να ανακληθούν οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και να απεγκλωβιστούν πρόσφυγες και μετανάστες απαιτεί η Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου (μέλος της ΟΓΕ).

Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Σάμου συμμετείχε, από το πρωί, χτες, στις κινητοποιήσεις στη θέση Ζερβού καλώντας και τους εργαζόμενους του νησιού να πάρουν μέρος σ' αυτές, εκφράζοντας τόσο τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους στους λαούς των νησιών όσο και την απαίτηση να μην υπάρχει κανένα κέντρο - φυλακή στα νησιά.

Ακόμα, συλλαλητήριο στις 7 μ.μ. στο λιμάνι της Μύρινας έκαναν το Παράρτημα Λήμνου του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου και το Νομαρχιακό Τμήμα Λήμνου της ΑΔΕΔΥ.