Μαζική κινητοποίηση και στη Σάμο
Πέμπτη 27 Φλεβάρη 2020

Από τη συγκέντρωση
Στην περιοχή Ζερβού, όπου χτίζεται το κέντρο κράτησης προσφύγων και μεταναστών στα Σάμο, συγκεντρώθηκαν χτες μαζικά κάτοικοι, σωματεία και φορείς του νησιού, στο πλαίσιο της κινητοποίησης μετά από κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου.

Νωρίτερα, έγινε μαζική συγκέντρωση στην πλατεία Πυθαγόρα στο Βαθύ, στο πλαίσιο της 4ωρης στάσης εργασίας, απαντώντας στη βάρβαρη επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων, κατ' εντολήν της κυβέρνησης, σε βάρος κατοίκων, σωματείων και φορέων των νησιών, επειδή αγωνίζονται ενάντια στη δημιουργία κλειστών κέντρων για τους πρόσφυγες - μετανάστες και ζητούν τον απεγκλωβισμό των χιλιάδων ξεριζωμένων από τη χώρα. Στάση εργασίας, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι το τέλος του ωραρίου, είχε κηρύξει η ΑΔΕΔΥ μετά από αίτημα του Νομαρχιακού Τμήματος Σάμου, καλώντας στην κινητοποίηση.

Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Μάριος Βαλωμένος, μέλος του ΔΣ του ΕΚΣ και του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, και ο Σταμάτης Φιλιππής, πρόεδρος του ΝΤ Σάμου της ΑΔΕΔΥ και του Σωματείου Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Σάμου. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Αλέκος Λυμπέρης, δήμαρχος Δυτικής Σάμου, ο Γιώργος Στάντζος, δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, και ο Βασίλης Πανουράκης, αντιπεριφερειάρχης Σάμου.


Ο Μ. Βαλωμένος στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων ότι «είμαστε σήμερα εδώ για να καταδικάσουμε και να καταγγείλουμε τις αποτρόπαιες και βάρβαρες πράξεις της κυβέρνησης στη Μυτιλήνη και στη Χίο. Μιας κυβέρνησης που, εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα της δικής της πολιτικής για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, δεν διστάζει, θυμίζοντας μαύρες στιγμές της Ιστορίας μας, να διατάξει τις δυνάμεις καταστολής που έστειλε στα νησιά να λειτουργούν και να συμπεριφέρονται σαν δυνάμεις εισβολής και κατοχής (...) Είναι υπόλογη και υπεύθυνη αυτή η κυβέρνηση, γιατί ονομάζει εχθρό τον αγωνιζόμενο λαό, που δίνει έναν δίκαιο αγώνα για να απεγκλωβιστούν οι πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά και να μειωθούν τα συσσωρευμένα προβλήματα που δημιουργεί στις ντόπιες κοινωνίες το μεγάλο χρονικό διάστημα εγκλωβισμού τους».

Και πρόσθεσε: «Ξέρουμε ότι είναι ένας δύσκολος αγώνας. Ξέρουμε όμως, όπως ξέρει πολύ καλά και το έχει αποδείξει πολλές φορές και ο λαός μας, ότι οι αποφάσεις και οι νόμοι μπορούν να αλλάξουν όταν υπάρχει λαϊκή θέληση και μαζικός αγώνας. Δεν παζαρεύουμε τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων, ούτε και τις δικές μας! Δε θα γίνουμε εμείς δεσμοφύλακες, ούτε θα πετροβολούμε δυστυχισμένους ανθρώπους! Δεν ζητάμε "χάντρες και καθρεφτάκια" σαν "αντισταθμιστικά οφέλη", γιατί θεωρούμε ότι αυτά που η κυβέρνηση εμφανίζει σαν οφέλη είναι δικαιώματά μας που πρέπει να τα έχουμε έτσι κι αλλιώς. Αυτό που εμείς θέλουμε και θα παλέψουμε γι' αυτό είναι μια κοινωνία χωρίς πολέμους, φτώχεια και προσφυγιά, με τους λαούς και τους ανθρώπους αδελφωμένους, με δουλειά, Υγεία και Παιδεία για όλους».