ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καμία δέσμευση για τις χιλιάδες καθαρίστριες των σχολικών μονάδων
Παρασκευή 6 Μάρτη 2020

Από κινητοποιήσεις των σχολικών καθαριστριών για μόνιμη και σταθερή δουλειά
Καμία δέσμευση για τη διασφάλιση των άνω των 8.500 καθαριστριών και καθαριστών στα σχολεία της χώρας που θα βρεθούν στον αέρα με τη λήξη της σχολικής χρονιάς δεν αναλαμβάνει η κυβέρνηση, προδιαγράφοντας απολύσεις, εργολάβους και συνέχιση του απαράδεκτου καθεστώτος της εργασιακής ομηρίας.

Οι προθέσεις της κυβέρνησης αποτυπώθηκαν στις απαντήσεις που έδωσε χτες ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θ. Λιβάνιος, κατά τη συζήτηση στη Βουλή σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ την οποία κατέθεσε ο βουλευτής του Κόμματος Λεωνίδας Στολτίδης.

Ουσιαστικά ο υφυπουργός «ένιψε τας χείρας του» όταν κλήθηκε να απαντήσει αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει επιτέλους στη μονιμοποίηση των σχολικών καθαριστριών και καθαριστών ή θα διατηρήσει το απαράδεκτο θεσμικό πλαίσιο που της παρέδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση, που παράλληλα με απολύσεις και ομηρία ανοίγει με τη νέα σχολική χρονιά την πόρτα στις περιβόητες ΚΟΙΝΣΕΠ, ουσιαστικά δηλαδή στους εργολάβους.

Εξίσου ανησυχητικό για εκπαιδευτικούς και γονείς ήταν ότι ο υφυπουργός έκανε «γαργάρα» τις επισημάνσεις του βουλευτή του ΚΚΕ για τη ζωτική σημασία που έχει για την υγεία των παιδιών και συνολικά των λαϊκών οικογενειών η αναγκαία χρηματοδότηση των δήμων ώστε να ανταποκριθούν με επάρκεια στο έργο της καθαριότητας των σχολικών μονάδων, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη τις ανάγκες που δημιουργεί η αντιμετώπιση καταστάσεων όπως ο κορονοϊός. Ο υφυπουργός προσπέρασε με ευχολόγια ακόμα και τις τραγικές ελλείψεις στα μέσα ατομικής προστασίας των καθαριστριών - καθαριστών...

Εργασιακός μεσαίωνας σε έναν τόσο κρίσιμο τομέα όπως η καθαριότητα των σχολείων

Ο Λ. Στολτίδης ανέδειξε ότι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των σχολείων στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι γυναίκες, που εδώ και 10, 12 και 15 χρόνια δουλεύουν σε έναν τόσο κρίσιμο τομέα «χωρίς τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας, όπως αναφέρουν οι εγκύκλιοι που φτάνουν στα σχολεία για μάσκες, στολές κ.λπ. Αυτό δείχνει σε έναν βαθμό και την υποκρισία σε σχέση με την ευαισθησία και τα μέτρα τα οποία πολυδιαφημίζονται για την αντιμετώπιση του κορονοϊού».

«Εισπνέουν καθημερινά χημικά, χλωρίνες, όλα καρκινογόνα ως γνωστόν, χωρίς προστασία», συνέχισε. «Εργάζονται χωρίς τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα. Δεν δικαιούνται άδειες ασθένειας, λοχείας, τοκετού. Πληρώνονται ανά αίθουσα διδασκαλίας», χωρίς σε αυτές να συμπεριλαμβάνονται αίθουσες μουσικής, πληροφορικής, γυμναστήρια, εργαστήρια, γραφεία, τις οποίες καθαρίζουν δωρεάν...

Οπως σχολίασε ο βουλευτής του ΚΚΕ, πρόκειται για μεσαιωνικές εργασιακές σχέσεις.

Ο υφυπουργός απάντησε ότι «δεν υπάρχει κεντρική πρόθεση για να αλλάξει η λειτουργία. Ο κάθε δήμος, ο κάθε ΟΤΑ έχει το δικό του δικαίωμα να ζητήσει τις θέσεις που κρίνει ότι χρειάζονται για την καθαριότητα των σχολικών μονάδων». Παραδέχτηκε βέβαια πως «αυτό είναι πιθανό να δημιουργήσει κάποια ζητήματα», ωστόσο πρόσθεσε γενικόλογα ότι «θα δούμε πώς μπορούμε να επανεξετάσουμε ώστε να μην έχουν θέμα οι καθαρίστριες οι οποίες απασχολούνται αυτήν τη στιγμή στην καθαριότητα». Ακόμα και για το κρίσιμο ζήτημα της απόδοσης των Μέσων Ατομικής Προστασίας, το μόνο που είπε ήταν ότι... «θα πιέσουμε τους δήμους», ενώ συμπλήρωσε πως «εξετάζεται και το καθεστώς των αδειών που θέσατε».

«Με βάση λοιπόν την απάντησή σας, νομίζουμε ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να βρεθούν άμεσα σε θέσεις μάχης», τόνισε ο Λ. Στολτίδης. «Τους καλούμε σε άμεση οργάνωση του αγώνα τους και λέμε ότι οι οκτώμισι χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν τη δύναμη να επιβάλουν και να κατακτήσουν αυτά που δικαιούνται. Εμείς δεσμευόμαστε να τους στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις».