«ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ» ΤΟΥ ΟΗΕ
Ανησυχητική η παγκόσμια εικόνα για τα ναρκωτικά
Σάββατο 7 Μάρτη 2020 - Κυριακή 8 Μάρτη 2020

Στρατιώτες της αμερικανοΝΑΤΟικής ISAF ποζάρουν σε χωράφι με οπιούχες παπαρούνες στο Αφγανιστάν
Η χρήση ναρκωτικών ουσιών και οι συνδεόμενες με αυτήν βλάβες στην υγεία είναι υψηλότερες μεταξύ των νέων, με την κάνναβη να αποτελεί το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο ναρκωτικό.

Το 2016 έκανε χρήση κάνναβης το 5,6% ή 13,8 εκατομμύρια νέοι ηλικίας 15-16 ετών. Το υψηλότερο ποσοστό αφορούσε την Ευρώπη (13,9%), ακολουθούμενη από την αμερικανική ήπειρο (11,6%), την Ωκεανία (11,4%), την Αφρική (6,6%) και την Ασία (2,7%).

Επιπλέον, οι Παγκόσμιες Εκτιμήσεις για την Υγεία το 2015 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δείχνουν ότι, ενώ οι θάνατοι από όλες τις αιτίες είναι μόνο 4,8% στην ηλικιακή ομάδα 15-29 ετών, το 23,1% των θανάτων που αποδίδονται στη χρήση ουσιών αφορούν τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που αναφέρονται στην «Ετήσια Εκθεση 2019» της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ για τον έλεγχο των ναρκωτικών, όπως παρουσιάστηκαν την Πέμπτη από το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ).

«Η κάνναβη συνεχίζει να διαδραματίζει εξέχοντα ρόλο στους εφήβους και τους ενήλικες. Παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή αυτές τις εξελίξεις (...) και υπογραμμίζουμε την ανησυχία μας για την κατάσταση σε ορισμένες χώρες, οι οποίες προχώρησαν στο να επιτρέπουν τη χρήση ελεγχόμενων ουσιών, και συγκεκριμένα της κάνναβης, για μη ιατρικούς σκοπούς, σε αντίθεση προς τις διατάξεις και τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τις συμβάσεις ελέγχου των ναρκωτικών», αναφέρει ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής.

Παράλληλα, τονίζεται ότι η χρήση αλκοόλ και καπνού από παιδιά και νέους συνδέεται στενά με την έναρξη της χρήσης ψυχοδραστικών ουσιών. Διαχρονικές μελέτες που παρακολούθησαν παιδιά μέχρι την ενήλικη ζωή, έχουν αποκαλύψει ότι όσο νωρίτερα σημειώνεται η έναρξη της χρήσης αλκοόλ, καπνού και κάνναβης στις ηλικίες από 16 έως 19 ετών, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα χρήσης οπιούχων και κοκαΐνης μετά την ενηλικίωση.

Ωστόσο, παρά τις επικίνδυνες διαπιστώσεις, οι κατευθύνσεις που δίνει η έκθεση του ΟΗΕ αντανακλώνται στην αντιναρκωτική πολιτική της ΕΕ, όπου τα ευχολόγια περί πρόληψης περιορίζονται σε καμπάνιες ενημέρωσης και η απεξάρτηση παραγκωνίζεται, δίνοντας όλο και περισσότερο χώρο στη διαχειριστική και εγκληματική πολιτική «μείωσης της βλάβης».

Σε αυτό το πλαίσιο, η Εκθεση προτείνει την εφαρμογή του «Διεθνούς Προτύπου για την πρόληψη της χρήσης ουσιών» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, όπου η πρόληψη αποτελεί ατομική υπόθεση της οικογένειας, η οποία «ενθαρρύνεται» να δώσει «έμφαση στις οικογενειακές και γονικές δεξιότητες»!

Ορισμένα στοιχεία ανά ήπειρο

Οι συνέπειες από τη διαχρονική «αντιναρκωτική» πολιτική που απαξιώνει την ανθρώπινη ζωή, αποτυπώνονται στην εικόνα του παγκόσμιου χάρτη. Η Εκθεση του ΟΗΕ ξεχωρίζει τα εξής στοιχεία ανά ήπειρο για τη χρονιά που μας πέρασε:


Ε. Τζ.