ΣΥΡΙΑ
Ρωσο-τουρκική συμφωνία για εκεχειρία στο Ιντλίμπ

Στη βάση παλιών και νέων προσωρινών συμβιβασμών

Σάββατο 7 Μάρτη 2020 - Κυριακή 8 Μάρτη 2020

Turkish Presidency

Οι Πρόεδροι Ρωσίας και Τουρκίας μετά τις πολύωρες διαπραγματεύσεις στο Κρεμλίνο με επίκεντρο το Ιντλίμπ
Ενας νέος προσωρινός συμβιβασμός στο Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, με στόχο την αποκλιμάκωση των συγκρούσεων οι οποίες κορυφώθηκαν επικίνδυνα τις τελευταίες βδομάδες, προέκυψε την περασμένη Πέμπτη. Η 6ωρη διαπραγμάτευση σε αίθουσες του Κρεμλίνου στη Μόσχα, από το μεσημέρι έως αργά το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, ανάμεσα στους Προέδρους Ρ. Τ. Ερντογάν και Βλ. Πούτιν, παρά τις τριβές και τις διαφωνίες, οδήγησε σε μία νέα, εύθραυστη συμφωνία.

Η αποτελεσματικότητα της συμφωνίας μερικών βασικών σημείων μέλλει, βεβαίως, να κριθεί στην πράξη. Θυμίζουμε ότι η ρωσο-τουρκική συμφωνία του Σότσι το 2018 για το Ιντλίμπ, περίπου ενάμιση χρόνο πριν, αποδείχθηκε τελικά αδύναμη να αποτρέψει τη σύγκρουση των στρατών Συρίας και Τουρκίας. Ο συριακός στρατός επιδιώκει την εκκαθάριση της περιοχής κυρίως από τζιχαντιστές και φιλότουρκους μισθοφόρους που έχουν μαζευτεί στο Ιντλίμπ μετά την ήττα τους από άλλα πεδία συγκρούσεων της Συρίας. Η τουρκική αστική τάξη, με τις πλάτες των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, πρωτίστως ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, έχει επέμβει 4 φορές στην περιοχή με το πρόσχημα της «προστασίας αμάχων», επιδιώκοντας την εγκατάσταση στην περιοχή για τα δικά της γεωπολιτικά συμφέροντα.

Η τωρινή συμφωνία πάντως κατέληξε στα εξής σημεία:

Φαίνεται πως τα παζάρια είναι ευρύτερα μεταξύ Ρωσίας, Τουρκίας, ΕΕ και ΗΠΑ. Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, χαιρέτισε τη ρωσο-τουρκική συμφωνία διαβεβαιώνοντας ότι τώρα η ΕΕ θα αυξήσει τη «βοήθεια» που παρέχει στους Σύρους αμάχους. Διαπίστωσε παράλληλα πως αν και η Τουρκία «φέρει ένα μεγάλο βάρος (...) δεν μπορούμε να δεχτούμε οι μετανάστες να χρησιμοποιηθούν ως πηγή πίεσης».

Με τον ίδιο υποκριτικό τρόπο, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε «ενθαρρυμένος» από την εκεχειρία στο Ιντλίμπ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα «βοηθήσει στην αποκλιμάκωση μιας πολύ επικίνδυνης κατάστασης και θα ανακουφίσει από μια άσχημη ανθρωπιστική κρίση».

Ενδιαφέρον έχουν και οι δηλώσεις του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, στον ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό «Ροσίγια 24», όπου φαίνεται να έριξε «γέφυρα» προς τη μεριά της Αγκυρας, μη αποκλείοντας εν ευθέτω χρόνω την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών στην περίπτωση που ο Ερντογάν «σταματήσει να υποστηρίζει τρομοκράτες».


Δ. ΟΡΦ.