ΛΙΒΑΝΟΣ
«Συντεταγμένη» χρεοκοπία... την οποία πληρώνει ο λαός
Τρίτη 10 Μάρτη 2020

Copyright 2020 The Associated

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις των Λιβανέζων με αφορμή τα παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα
ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Παζάρια με δανειστές και διεθνείς πιστωτές ξεκινά το επόμενο 15ήμερο η κυβέρνηση του Λιβανέζου πρωθυπουργού Χασάν Ντίαμπ, σε μια προσπάθεια να αποφύγει την άτακτη χρεοκοπία και να πετύχει αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους της χώρας (το οποίο ξεπερνά το 150% του ΑΕΠ) χωρίς την άμεση χρηματοδότηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στην οποία αντιτίθεται η πολιτική πτέρυγα της σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ».

Ο πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει το βράδυ του Σαββάτου την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, παρουσία του κεντρικού τραπεζίτη και πολιτειακών παραγόντων, για μη εξυπηρέτηση του χρέους για ευρωομόλογα συνολικής αξίας 1,2 δισ. δολάρια που «ωρίμασαν» και έπρεπε να πληρωθούν χτες. Εξήγησε ότι το χρέος αυτό είναι δυσβάσταχτο και θα επιχειρήσει «δίκαιη αναδιάρθρωση» σε συνεννόηση με διεθνείς δανειστές. «Πώς μπορούμε να πληρώσουμε τους ξένους πιστωτές μας όταν οι Λιβανέζοι δεν έχουν πρόσβαση στα χρήματά τους από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς; Πώς μπορούμε να πληρώσουμε τους πιστωτές μας όταν τα νοσοκομεία υποφέρουν από έλλειψη ιατρικών προμηθειών; Πώς μπορούμε να πληρώσουμε τους πιστωτές μας όταν πολλοί άνθρωποι βρίσκονται στο δρόμο, δεν μπορούν να επιβιώσουν;», αναρωτήθηκε, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση τιμά τις δεσμεύσεις της, αλλά το κράτος δεν είναι σε θέση σήμερα να πληρώσει τα χρέη».

Διαβεβαιώνοντας ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να προστατεύσει τα χρήματα των καταθετών, υποσχέθηκε - «κοιτώντας» προς τη μεριά της Γαλλίας - πως θα εφαρμόσει τις επώδυνες μεταρρυθμίσεις που δέχτηκε ο προκάτοχός του, Σαάντ Χαρίρι, τον Απρίλη του 2018 στο Παρίσι, στη Σύνοδο Διεθνών Δανειστών Λιβάνου (CEDRE), ώστε να εξασφαλίσει υποσχέσεις για δάνεια ύψους 10,2 δισ. δολαρίων και επιχορηγήσεις 860 εκατ. δολαρίων.

Τα παζάρια της κυβέρνησης Ντίαμπ με διεθνείς πιστωτές δεν αναμένεται να έχουν αίσια κατάληξη για τα λαϊκά στρώματα, που πληρώνουν τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης. Μέσα στο τελευταίο τρίμηνο, χιλιάδες Λιβανέζοι έχουν απολυθεί ή έχουν εξαναγκαστεί σε υποχρεωτική αργία άνευ αποδοχών, και εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν βάλει λουκέτο.