ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Μπίζνες σε Εθνικό Κήπο και Λόφο Φιλοπάππου!

Παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας από τον Ν. Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικό σύμβουλο

Τετάρτη 11 Μάρτη 2020

Eurokinissi

Το δρόμο για επιχειρηματική εκμετάλλευση του Εθνικού Κήπου και του Λόφου Φιλοπάππου ανοίγει τροπολογία της κυβέρνησης, με την οποία συστήνεται ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Εθνικός Κήπος - Μητροπολιτικό Πράσινο ΑΕ». Η τροπολογία κατατέθηκε στις 4 Μάρτη σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών και βάσει αυτής σκοπός της ΑΕ είναι η διαχείριση του Εθνικού Κήπου και του Λόφου Φιλοπάππου. Εσοδα η εταιρεία θα έχει και από την «εκμίσθωση των χώρων που διαχειρίζεται», δηλαδή του Εθνικού Κήπου και του Λόφου Φιλοπάππου, ενώ στο ΦΕΚ προβλέπεται ότι με Προεδρικό Διάταγμα η εταιρεία «θα μπορεί να αναλαμβάνει τη διαχείριση και άλλων συναφών με τους σκοπούς της χώρων».

Να υπογραμμιστεί ότι ο Λόφος Φιλοπάππου είναι αρχαιολογικός χώρος και ο Εθνικός Κήπος είναι κηρυγμένος ιστορικός τόπος, πολιτιστικό μνημείο της Ευρώπης και σπάνιο δείγμα αρχιτεκτονικής τοπίου, και η διαχείρισή τους υπάγεται στις διατάξεις του αρχαιολογικού νόμου.

Στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, που έγινε τη Δευτέρα 9 Μάρτη, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος, αναφέρθηκε στο θέμα λέγοντας:

«Με τροπολογία της κυβέρνησης που ψηφίστηκε στη Βουλή ιδρύεται η "Εθνικός Κήπος - Μητροπολιτικό Πράσινο Ανώνυμη Εταιρεία", μια εταιρεία που θα λειτουργεί με όρους ιδιωτικής αγοράς και θα αναλάβει τη διαχείριση όχι μόνο του Εθνικού Κήπου αλλά και του Λόφου του Φιλοπάππου, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν με ιδιωτικά οικονομικά κριτήρια. Πρόκειται για έναν χώρο χαρακτηρισμένο ως ιστορικό χώρο, τον Εθνικό Κήπο, και έναν χώρο που είναι σε μεγάλη έκτασή του αρχαιολογικός, τον Λόφο του Φιλοπάππου. Αν ήθελαν μόνο να δώσουν τον Λόφο του Φιλοπάππου στο δήμο της Αθήνας, θα μπορούσε να περάσει η ευθύνη στο δήμο της Αθήνας, όπως υπάρχει και στον Εθνικό Κήπο.

Γιατί επιλέγουν "ανώνυμη εταιρεία" και ιδιωτικοποίηση; Θα έχουμε ιδιωτικοποίηση και στο προσωπικό και στις λειτουργίες. Οχι μόνο δηλαδή για την ενοικίαση κάποιων χώρων, αλλά και για ανοιχτό αλισβερίσι με ιδιωτικά συμφέροντα. Ας μην ξεχνάμε ότι προηγούμενη διοίκηση του δήμου είχε δώσει τον Εθνικό Κήπο στο ΝΕΟΝ του Δασκαλόπουλου για δύο χρόνια, για να γίνονται εκθέσεις σύγχρονης τέχνης. Είχαμε δώσει μάχη σε αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο. Και αυτή η εταιρεία εκεί το πάει. Προφανώς, με βάση αυτό το νόμο, θα έρθει να γίνει συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ας έρθει, να γίνει έγκαιρα. Είναι ενδεικτικός αυτός ο τρόπος λειτουργίας, με συνεννοήσεις, αιφνιδιασμούς και αποφάσεις, του πώς αντιλαμβάνεστε την περίφημη δημοκρατία και λειτουργία στα όργανα της Τοπικής Διοίκησης».