ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Κανένα ουσιαστικό μέτρο για ναυτεργάτες και εργαζόμενους στα λιμάνια
Πέμπτη 12 Μάρτη 2020

Eurokinissi

Εντελώς ανοχύρωτοι είναι οι εργαζόμενοι (ναυτεργάτες, μεταλλεργάτες, λιμενεργάτες κ.ο.κ.) των οποίων οι ειδικότητες εμπλέκονται με τις δραστηριότητες των λιμανιών, που είναι οι πύλες εισόδου της χώρας, απέναντι στην επιδημία του κορονοϊού. Από προχτές μέχρι και χτες το βράδυ έχουν καταγραφεί τρία περιστατικά με πλοία που είχαν καταπλεύσει ή αναμενόταν να καταπλεύσουν σε λιμάνια της Ελλάδας, πρώτα και κύρια στον Πειραιά, προερχόμενα από Ιταλία, χωρίς να έχει ληφθεί κανένα μέτρο προστασίας.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι ο υπουργός Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκης δεν έβγαλε άχνα όταν κλήθηκε χτες, από την βουλευτή του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, να απαντήσει αν θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για τον έλεγχο, την πρόληψη και την προστασία των εργαζομένων στα πλοία αυτά. Στάση που δείχνει ότι για να μην ενοχλήσει τους εφοπλιστές και μεγαλοεργολάβους, συνολικά την εργοδοσία, η κυβέρνηση δεν διστάζει να βάλει σε άμεσο κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων της χώρας και των οικογενειών τους.

Η συζήτηση μεταξύ του υπουργού και της βουλευτή του ΚΚΕ έγινε σε Επιτροπή της Βουλής, όπου συζητείται νομοσχέδιο του υπουργείου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε η Δ. Μανωλάκου:

-- Εδώ και δύο μέρες, δηλαδή από τις 10 Μάρτη, έχει δέσει στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, όπου εργάζονται εκατοντάδες μεταλλεργάτες, το πλοίο «Rigel II», της εταιρείας «Ventouris Ferries», προερχόμενο από Ιταλία. Εγκαιρα το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών της Ζώνης με επιστολή τους σε όλους τους αρμόδιους και προσωπικά στον υπουργό ζήτησαν τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της υγείας ναυτεργατών και εργατών, πριν ξεκινήσουν δουλειά τα συνεργεία.

-- Με χτεσινή τους ανακοίνωση, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου και τα ναυτεργατικά συνδικάτα ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ ανέφεραν ότι αναμενόταν να καταπλεύσει στο λιμάνι του Λαυρίου το φορτηγό πλοίο «Treville», που μετέφερε ανεμογεννήτριες από τη βόρεια Ιταλία. Τα σωματεία απαίτησαν τη λήψη μέτρων για όλους τους εργαζόμενους, δηλαδή πλήρωμα και όσους θα εργαστούν για την εκφόρτωση και μεταφορά των ανεμογεννητριών.

-- Ακόμα, χτες το βράδυ αναμενόταν να καταπλεύσει σε προβλήτα του ΟΛΠ (COSCO) για εκφόρτωση το κοντεϊνεράδικο πλοίο «MSC Veronique», προερχόμενο από την κεντρική Ιταλία, με τις καταγγελίες εργαζομένων και ναυτεργατών από πλοία που θα ανεφοδίαζαν το πλοίο να κάνουν λόγο για πλήρη έλλειψη μέτρων προστασίας.

Με αφορμή τα περιστατικά αυτά, η Δ. Μανωλάκου αναφέρθηκε συνολικά στην ανάγκη προστασίας της υγείας όλων των εργαζομένων σε ειδικότητες σχετικές με το λιμάνι, των ναυτεργατών στα πλοία της γραμμής Πάτρα - Ηγουμενίτσα - Ιταλία κ.λπ. Ρώτησε τον υπουργό ποια θα είναι τα μέτρα που θα ληφθούν, με ευθύνη των εφοπλιστών, συνολικά της εργοδοσίας και του υπουργείου, χωρίς ωστόσο να πάρει την παραμικρή απάντηση.

Σημειώνεται ακόμα ότι παρά το γεγονός πως από τις 28 Φλεβάρη το ΚΚΕ κατέθεσε με Αναφορά στη Βουλή σχετική επιστολή των ναυτεργατικών συνδικάτων, που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου υπογραμμίζοντας ότι ζητούνται εδώ και τώρα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, μέχρι και σήμερα δεν έχει δοθεί καμία συγκεκριμένη απάντηση από την κυβέρνηση.