ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Η πανδημία ως «ευκαιρία» για νέες αντεργατικές ανατροπές

Προκλητικός ο υπουργός Εργασίας στην απάντηση Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ

Παρασκευή 13 Μάρτη 2020

Από παλιότερη κινητοποίηση
Ως ευκαιρία για να προσφέρει στο πιάτο των επιχειρηματικών ομίλων ό,τι κατάφεραν να διασώσουν οι εργαζόμενοι από την αντιλαϊκή επίθεση στη διάρκεια της καπιταλιστικής κρίσης και να καλλιεργήσει ακόμα πιο βαθιά τη λογική της ταξικής συνεργασίας, για να στοιχίσει τους εργαζόμενους πίσω από τα συμφέροντα του κεφαλαίου, βλέπει η κυβέρνηση την επιδημία του κορονοϊού.

Οι προθέσεις της διαφάνηκαν ανάγλυφα από τις προκλητικές απαντήσεις που έδωσε χτες από τη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης στη σχετική Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης.

Η Ερώτηση είχε κατατεθεί από τις 5 Μάρτη, πολύ πριν δηλαδή ανακοινώσει τα γνωστά μέτρα η κυβέρνηση. Οπως ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τελικά στις 11 Μάρτη, αφήνουν αναπάντητα τα ερωτήματα «για το αν προτίθεστε να διασφαλίσετε την κανονική άδεια και να εξασφαλίσετε πρόσθετη άδεια ή ειδική ή όπως αλλιώς θα ονομαστεί, με πλήρεις αποδοχές και Ασφάλιση, πρώτον σε όσους εργαζόμενους νοσούν προκειμένου να αναρρώσουν. Δεύτερον, σε όσους εργαζόμενους αναγκάζονται να απέχουν από την εργασία τους ως έκτακτο μέτρο πρόληψης της διάδοσης του κορονοϊού. Τρίτον, σε όσους εργαζόμενους καλούνται να αναλάβουν τη φροντίδα άρρωστου παιδιού ή ηλικιωμένου μέλους της οικογένειας. Και τέταρτον, σε όσους εργαζόμενους καλούνται να παραμείνουν με τα παιδιά τους στο σπίτι εξαιτίας του προληπτικού κλεισίματος των σχολείων και των βρεφονηπιακών παιδικών σταθμών».

Ο Χρ. Κατσώτης επισήμανε ότι «ως ΚΚΕ εκτός από τον έλεγχο για μέτρα υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, έχουμε ζητήσει επιπλέον μέτρα, με το κόστος να αναλάβουν το κράτος και οι επιχειρηματικοί όμιλοι».

Πάνω απ' όλα τα κέρδη των επιχειρήσεων

Ο υπουργός, σε παραληρηματικό τόνο και πατώντας στη συναίνεση της απαξιωμένης ηγεσίας της ΓΣΕΕ, ξεκίνησε λέγοντας ότι «είναι ώρα προσωπικής και συλλογικής ευθύνης» και πως «όλοι μαζί ενωμένοι, οι κοινωνικοί εταίροι, οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες, από κοινού με αίσθημα ευθύνης, συναποφασίσαμε ότι πρέπει να συμβάλουμε όλοι μαζί και ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε αυτήν τη μεγάλη κρίση για τη χώρα μας».

Υπερασπιζόμενος τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση, ανέφερε με κομπασμό ότι προωθεί την «ευελιξία στην αγορά εργασίας έτσι ώστε διαμέσου της "ΕΡΓΑΝΗΣ" να κάνουν απολογιστικά οι επιχειρήσεις σε συνεργασία με τους εργαζόμενους σε μια συνεννόηση τα ωράρια, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα να βρίσκονται σε μια αρμονική σχέση για να λειτουργούν κανονικά οι επιχειρήσεις όσο το δυνατόν καλύτερα».

Αντίστοιχα για «την εργασία από το σπίτι», είπε ότι έτσι «θα μειώσουμε τον συνωστισμό στους χώρους δουλειάς». Απέδωσε μάλιστα την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων από το ΚΚΕ σε «ιδεολογικές και πολιτικές σκοπιμότητες» και απείλησε ότι «αν πάρουμε την απόφαση να ρίξουμε όλο το βάρος στις επιχειρήσεις, θα καταρρεύσει η οικονομία».

Στο ίδιο τσουβάλι τα κέρδη και τα μεροκάματα της επιβίωσης

Σχολιάζοντας τις απαντήσεις του υπουργού, ο Χρ. Κατσώτης έκανε σαφές ότι «η θέσπιση κάθε μέτρου που υπηρετεί την προστασία της δημόσιας υγείας δεν μπορεί παρά να συνδυάζεται με μέτρα προστασίας των εργαζομένων από την εργοδοτική επιθετικότητα» και πως τα μέτρα της κυβέρνησης δεν ανταποκρίνονται σε αυτές τις ανάγκες, «αντίθετα εκθέτουν τους εργαζόμενους στην ασυδοσία των επιχειρηματικών ομίλων».

Εφερε ως παράδειγμα το μέτρο της αναστολής της υποχρέωσης του εργοδότη να καταχωρεί άμεσα στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» κάθε τροποποίηση του ωραρίου των εργαζομένων. Οπως σημείωσε ο Χρ. Κατσώτης, «μαζί με τη δυνατότητα για εργασία με ευέλικτο ωράριο λειτουργίας ή εργασία εξ αποστάσεως, θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για να γίνουν όργια αυθαιρεσίας, όπως το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων στο ωράριο εργασίας κ.λπ. Οι επιχειρήσεις και δεν θα ανακοινώνουν πουθενά τις μεταβολές στις εργασιακές σχέσεις και ταυτόχρονα δεν θα ελέγχονται».

Αντίστοιχα, με το μέτρο που αφορά τις άδειες των εργαζομένων, γονιών κ.λπ., μπροστά στο κλείσιμο των εκπαιδευτικών μονάδων, με τη λογική του επιμερισμού του κόστους που υποστηρίζει η κυβέρνηση, «θα αξιοποιηθεί από τους εργοδότες για να επιτεθούν στο δικαίωμα της κανονικής άδειας».

Δηλαδή «αντί οι εργοδότες να υποχρεωθούν σε πρόσθετες μέρες αδειών με πλήρεις αποδοχές και Ασφάλιση, ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για να εξαντληθεί η κανονική άδεια των εργαζομένων, ένα δικαίωμα που, όπως είναι γνωστό, έχει μείνει όρθιο στη δεκαετή κρίση και τώρα αμφισβητείται». «Αλήθεια - πρόσθεσε - ποιος θα υποχρεώσει την εργοδοσία σε αυτές τις συνθήκες των μη ελέγχων και της πλήρους ελευθερίας επιλογών να δώσει την ειδική άδεια και να μην επιβάλει τη χρήση ημερών άδειας από την κανονική;».

Εξάλλου, επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ, «η κυβέρνηση δεν ανακοίνωσε, για παράδειγμα, κυρώσεις, πρόστιμα και ποινές στους εργοδότες που καταπατούν εργασιακές σχέσεις και ωράρια, αλλά αντίθετα αναστέλλει τους ελέγχους. Αυτό οδηγεί τα μέτρα να είναι τελικά ευχολόγια».

«Το επιχείρημα του επιμερισμού του κόστους, που χρησιμοποιήθηκε και από εσάς σήμερα, που έχει υιοθετηθεί και από τη ΓΣΕΕ, βάζει στο ίδιο τσουβάλι τα κέρδη από τη μία και τα μεροκάματα της επιβίωσης από την άλλη», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ και κάλεσε τους εργαζόμενους «να υπερασπιστούν τα ελάχιστα που έχουν απομείνει και να μην επιτρέψουν μπροστά στον υπαρκτό κίνδυνο της πανδημίας του κορονοϊού να ανατραπούν και αυτά».